Ungdoms­ferdigheter må styrkes

DEBATT: På FNs verdensdag for ungdomsferdigheter 15. juli markerer vi behovet for økt satsing på fagutdanning. I reiseliv og servering har Rogaland tatt viktige steg de siste årene, men det gjenstår mer jobb for å lykkes.

«For de unge er det en god investering og sikte mot reiselivsnæringen nå», skriver Tone Grindland og Henrik Hamborg i NHO Reiseliv.

Debattinnlegg

 • Tone Grindland
  Regiondirektør, NHO Rogaland
 • Henrik Hamborg
  Politisk rådgiver, kompetanse, NHO Reiseliv
Publisert: Publisert:

Næringslivet, både regionalt og nasjonalt, har lenge kommunisert behovet for at det utdannes for få med fagbrev i Norge. Dersom utviklingen fortsetter, vil det mangle mer enn 100.000 fagarbeidere i 2030.

Reiselivsnæringen, som har blitt særlig hardt rammet av koronapandemien, er ikke noe unntak. Det er et stort behov for blant annet kokker, servitører, sjømathandlere og resepsjonister. På landsbasis har man i flere år slitt med rekrutteringen til reiselivsfagene, og årsaksforklaringene er mange.

Gode regionale ambassadører

Selv om søkertallene i Rogaland kan svinge, har bransjen over tid bygget opp en næring som også ungdommer søker seg til med stolthet og engasjement. Dette blir lagt merke til. Fisketorget i Stavanger ble i 2020 kåret til årets lærebedrift, i hard konkurranse med lærebedrifter fra hele landet.

Juryens begrunnelse var tydelig: «Lederne fremmer utvikling og læring både som fagarbeidere og mennesker. Deres evne til å motivere og engasjere lærlingene er flott å se på.»

Les også

Fisketorget er årets lærebedrift

Stavanger har dessuten flere restauranter i verdensklasse. Sabi Omakase og Renaa Restauranter har begge blitt hedret med Michelin-stjerner. I desember 2020 ble Torill Renaa fra Renaa Restauranter tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris for sin innsats og engasjement for lærlinger og rekruttering til mat- og måltidsbransjen.

Les også

Torill Renaa tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Lokale matvareprodusenter, som Prima Jæren, Jæder, Den Stolte Hane og Gabbas, har over tid vært med å bygge opp en bevisstgjøring rundt regionale mattradisjoner. Det er bra for kokken som vet nøyaktig hvor maten kommer fra, og det er bra for servitøren som kan fortelle gode historier om maten gjestene spiser.

Gode utdanningsløp

Hvis skolene ikke gjør sin del av jobben, sikres ikke rekrutteringen. Gode og målrettede rekrutteringsaktiviteter, i samarbeid mellom ungdomsskolene og de videregående skolene Karmsund, Jåttå og Bryne, har vært med å sikre rekrutteringen til bransjen. Det samme har et godt samarbeid med lærebedriftene og næringslivet. Ikke engang et krevende år med korona har skremt ungdommene bort fra restaurant- og matfagene, viser søkertallene for kommende skoleår i Rogaland.

Les også

Flere søker yrkesfag, men ungdommen rømmer fra kulturfagene

De gode lærings- og rekrutteringsarenaene er et viktig premiss når reiselivsnæringen nå er i ferd med å reise seg etter pandemien. For bransjen skal fortsette den gode veksten fra før pandemien. Nordmenn har fått opp øynene for feriereiser i eget land gjennom måneder med stengte grenser. Med god plass, ren luft og bærekraftige reiselivsprodukter, vil Norge trolig styrke sin posisjon i en stadig tøffere konkurranse om internasjonale turister.

Til fremtidige søkere

For de unge er det en god investering og sikte mot reiselivsnæringen nå. Stort behov for fagarbeidere i bransjen beviser det. Innen reiseliv kan man utvikle evner og ferdigheter – uansett hva du velger å bruke dem til. Man får testet både kreativitets- og presisjonsegenskaper, og lære om ledelse, praktisk problemløsning og samarbeid. Spesielt blir evnene til å samarbeide og finne løsninger i fellesskap høyt verdsatt hos mange arbeidsgivere.

FNs verdensdag for ungdomsferdigheter oppfordrer til å markere nytten av å ivareta, anerkjenne og utnytte ungdommers ferdigheter. Det er en viktig markering, men vel så viktig er det at man hver dag jobber for å styrke det faglige utdanningsløpet for ungdommer. I Rogaland har vi fått til mye bra på dette feltet de siste årene, men det gjenstår også mye arbeid.

Verdensdagen for ungdomsferdigheter er en god anledning til å minnes på det.

Les også

 1. Skal du på bilferie med barna i sommer? Ti tips om hvordan du kan unngå krangling i baksetet.

 2. Fåtallet vil til utlandet i sommer: – Oppleves som utilgjengelig

 3. Husker du hus­stell­skolen? Nå pusses den opp for å ta imot elev-eksplosjon

 4. Karakterene gikk fra to minus til seks da «Oliver» fikk tilrettelegging

Publisert:
 1. Restaurant
 2. Reiseliv
 3. Ungdom
 4. Fagbrev

Mest lest akkurat nå

 1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 2. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

 3. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet

 4. Viking klar for Europa: 30 millioner ligger i potten

 5. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes

 6. Stålverket på Jørpe­land legges ned – 77 ansatte mister jobben