Selv i frie Norge er ikke alle fri

DEBATT: Kampen mot det moderne slaveriet og menneskehandelen er vår alles kamp.

«Menneskehandel skjer i vår egen by, i vårt eget land, i hele verden», skriver Aleksander Stokkebø og Anne Kristin Bruns.

Debattinnlegg

 • Aleksander Stokkebø
  Stortingsrepresentant for Rogaland, Utdannings- og forskningskomiteen (H)
 • Anne Kristin Bruns
  Kommunestyremedlem, Stavanger (KrF)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Menneskerettighetene er krystallklare: «Slaveri og slave-handel i alle former er forbudt». Likevel er mange titalls millioner mennesker offer for moderne slaveri; tvangsarbeid, barnearbeid, menneskehandel. De blir utsatt for kynisk og grov utnytting, trusler og vold.

Må ikke lukke øynene

Norge er et fritt land, men selv i Norge er ikke alle fri. Menneskehandel skjer i vår egen by, i vårt eget land, i hele verden. La oss ikke lukke øynene. Vi kan ta stilling. Vi kan bruke vår forbrukermakt, velge bort produkter laget med tvangsarbeid. Vi kan hjelpe.

Skal vi få bort slaveriet, må vi få bort fattigdommen.

Kampen mot slaveriet er vår alles kamp. Norge har blitt med i Alliance 8.7 som jobber hardt mot alle former moderne slaveri. Regjeringen gir nå 150 millioner til å lage en helt ny bistandssatsing mot menneskehandel. Dette er et viktig grep, som mange menneskerettighetsorganisasjoner og utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) har engasjert seg sterkt for.

Skal vi få bort slaveriet, må vi få bort fattigdommen. Vi må bygge sterke sivilsamfunn, skape anstendige jobber, gi alle barn utdanning og løfte kvinnenes rettigheter i verdens mest sårbare land. Derfor har vi mer enn doblet bistandssatsingen på kvinners utdanning. Derfor var det også gledelig at så mange bidro til årets tv-aksjon.

Verden går fremover. Fra tusenårsskiftet til 2010 klarte vi å halvere andel fattige i verden.

Siden 1990 har det blitt mer enn 700 millioner færre mennesker som lever i ekstrem fattigdom. Utviklingen fortsetter i riktig retning.

Stadig flere barn får en trygg oppvekst og skolegang.

Ikke tid til å vente

Vi mennesker har vist at vi kan klare det. Det umulige er bare umulig helt til vi mennesker gjør det mulig. Vår oppgave er å gjøre utviklingen raskere – for verdens fattige og ofrene for slaveriet har ikke tid til å vente!

Vi kommer ikke til å gi oss; før ingen mann blir brukt til tvangsarbeid, før alle kvinner blir likestilt og respektert og før alle barn får en trygg oppvekst, fri fra barnearbeid og tvang. Vi kommer ikke til å gi oss før hver en kvinne, hver en mann og hvert eneste barn er frie.

Les også

 1. Med lovnad om et bedre liv kom den fattige og ressurssvake kvinnen til Norge. Mannen hun trodde at hun skulle gifte seg med, tvang henne ut i prostitusjon.

 2. – Har vi sluttet å være kritiske til autoritære regimer, bare fordi de har penger nok?

 3. Solberg om arbeidslivskriminalitet: – Vi trenger et sterkt FN

Publisert:
 1. Debatt
 2. Barnearbeid
 3. Menneskehandel
 4. Anne Kristin Bruns

Mest lest akkurat nå

 1. Steinras på riksveg 13 i Suldal - veien er sperret

 2. Dette skal være politiets styrkede DNA-bevis i Birgitte-saken

 3. Stor test av 15 brød: To får topp­karakter

 4. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati

 5. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 6. At det finnes barn i Norge, i Sandnes, som ikke bor på en fast adresse, er nesten ikke til å tro