Vindkraftverk i industriområder er ren galskap

DEBATT: Stadig flere tar nå til orde for at det ikke må bygges mer vindkraft på land i Norge. Det er høyst forståelig, etter at de negative konsekvensene av vindkraftverkene blir mer og mer åpenbare.

Vindmøller på industriområdet Valsneset i Bjugn i Trøndelag. Slik plassering medfører risiko for å bli truffet av isklumper på flere titalls kilo, skriver vindkraftmotstanderen Hogne Hongset

Debattinnlegg

 • Hogne Hongset
  Hogne Hongset
  Forfatter
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har krevd at for alle vindkraftverk med konsesjon, men som ikke er bygd, må det gjennomføres nye konsekvensutredninger.

Det er et godt forslag, og da må selvsagt oppdatert kunnskap om skadevirkningene bli lagt til grunn, ikke minst ny kunnskap om negative konsekvenser av infralyd. Dette er lyd med lavere frekvens enn 20 hertz. Den høres ikke, men har svært negative effekter på kroppen. Infralyd gir kvalme og generelt ubehag, og hjernens stress-senter blir negativt påvirket. Infralyd når dessuten myyyyye lenger ut fra turbinene enn den hørbare lyden.

Alvorlig advarsel ved vindmøllene på Midtfjellet i Fitjar på Stord: Kommer du nærmere enn 300 meter fra en vindmølle når det er minusgrader, kan du blir drept av isklumper som kastes fra vindturbinene.

Infralyd og iskast

Det er heldigvis en positiv utvikling i gang. De politiske partiene kappes nå nesten om å være best i å reservere seg mot landbasert vindkraft. Selv MDG har på sitt landsmøte nylig vedtatt et såkalt «kompromiss», som i realiteten er et nei til vindkraft på land. For fortsatt henger noen, blant andre MDG, igjen i en temmelig håpløs argumentasjon om at nye vindkraftverk på land skal kunne legges i områder «som allerede er ødelagt». Som eksempler her vises til industriområder (!) og områder langs motorveiene (!).

Les også

Derfor blåser MDG og resten av Stortinget i sterke advarsler mot havvind

Industriområdene våre ligger ofte nær og noen ganger integrert med boligområder. Det er dermed områder der folk arbeider og bor, der barn og unge går i barnehage, på skole og driver fritidsaktiviteter. Å foreslå vindturbiner i slike områder viser først og fremst at forslagsstillerne ikke vet stort om hva moderne vindturbiner er. Den visuelle forurensingen er det minste problemet. Lydbelastningen blir større desto større turbinene er, og nå prosjekteres turbiner opp mot 250 meter høyde.

Store turbiner lager også mest av den svært skadelige infralyden. I vårt klima er også isfall og iskast et stort sikkerhetsproblem. Isklumper på flere titalls kilo er funnet. Fra de store turbinene kastes flere kilo tunge isklumper ut fra turbinene. I nærheten av dette vil noen at folk skal arbeide og bo! Og de vil at folk skal kjøre bil langs veier som blir tuneller av infralyd, med høy risiko for å bli bombardert av isklumper på vinterstid.

Motstander øker

NVE har, utrolig nok, gitt konsesjoner til vindkraftverk i industriområder. Ett har fått konsesjon i et nyetablert industriområde i Gismarvik i Tysvær kommune i Rogaland. Slike konsesjoner forteller kanskje mest om hva slags kompetanse NVE har på infralyd og iskast! Konsesjonen ble gitt allerede i 2013. Byggingen er planlagt startet etter sommerferien i år. Heldigvis er det nå økende motstand lokalt, og Tysvær kommunestyre har vedtatt at kommunen ikke ønsker kraftverket bygd.

Slik presenterer stavangerselskapet Solvind planen om tre vindturbiner i Haugaland Næringspark i Gismarvik i Tysvær på sin hjemmeside.

Hvis presset rundt om i landet nå blir stort nok, kan det faktisk tenkes at energimyndighetene må ta fornuften fatt, stoppe all videre konsesjonstildeling og pålegge nye konsekvensutredninger for konsesjoner som er gitt. For vi ser heldigvis at den langvarige kampanjen mot vindkraft på land nå etter hvert gir resultater, og det hjelper nok på at vi nærmer oss et valg.

Les også

Bygger vindkraftverk til 2,3 milliarder

Les også

Havvind-aktører skal samles i Stavanger

Les også

Vindkraft på land? – Ja takk, sier de unge

Les også

Vinden har snudd mot flere turbiner i Dalane


Les også

 1. Jørg Arne Jørgensen: «Skjebnetime for norsk natur med eksplosjonen av vindmøller»

 2. – Må vi virkelig diskutere verdien av uberørt natur?

 3. – Vindkraft-utbyggingen en ond parodi på et grønt skifte

 4. I iveren etter å elektrifisere alt, kan ikke denne teppebombingen av vindmøller på land være det eneste svaret

Publisert:
 1. Vindkraft
 2. Samfunnssikkerhet

Mest lest akkurat nå

 1. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 2. Tidligere proffsyklist Chris Anker Sørensen døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

 3. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

 4. – De truet med å sende meg tilbake om jeg ikke var snill

 5. Snart leverer Erna Solberg sin avskjedssøknad. Slik blir Norge styrt til Støre tar over.

 6. Nyt helgen, for snart vil regnet bøtte ned