Ap og Frp ofrer gamle og syke i Sandnes

DEBATT: Flertallet i Sandnes balanserer budsjettet på de svakestes bekostning, men vil ikke ta ansvar for konsekvensene av egen politikk.

22. juni vedtok Sandnes kommunestyre å kutte ordfører Stanley Wiraks lønn med 100.000 kr. «Det var et smart trekk. […] Men for de eldre og uføre som ikke kom i avisen, ble det dessverre ingen lettelser», skriver Andreas Nordang Uhre (MDG).

Debattinnlegg

 • Andreas Nordang Uhre
  Kommunestyrerepresentant, Sandnes (MDG)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Kommunestyret i Sandnes vedtok 22. juni dramatiske kutt i velferden i Sandnes. Sykehjem, hjemmetjenesten og rehabiliteringstjenestene rammes. Miljøpartiet De Grønne har hele veien kjempet for at krisen må løses ved at de med sterkest rygg bærer en litt tyngre bør. Flertallet har valgt en annen vei: Velferdskutt som legger stein til byrden for dem som har minst fra før.

Kastes under bussen

Koronapandemien har forsterket en selvpåført krise. Med Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ved makten har kommuneøkonomien blitt stadig dårligere. I februar ble bristepunktet nådd, og flertallspartiene banket gjennom kutt på 100 millioner.

Rådmannen advarte den gang om at dette ville føre til «bortfall av tilbud, dårligere livskvalitet og innhold i dagen». Nye 200 millioner i kutt gir mer av det samme. Gamle, uføre og pleietrengende kastes under bussen.

Sosiale medier

Samtidig er flertallet ikke innstilt på å ta ansvar når konsekvensene av politikken deres blir kjent. Nyheten om at VAT-bedriften Sandnes Pro-Service sto på kuttlista eksploderte i sosiale mediene. Flertallspartiene kastet seg rundt for å finne de nødvendige midlene til å unngå akkurat dette kuttet, og fant dem gjennom en liten reduksjon i ordførerens lønn.

Det var et smart trekk. Ordførerens lønnskutt var langt mindre enn det opposisjonen har foreslått (og flertallspartiene stemt ned) et antall ganger siden valget, men det flyttet umiddelbart den offentlige debatten bort fra upopulære velferdskutt.

Men for de eldre og uføre som ikke kom i avisen, ble det dessverre ingen lettelser.

Å vingle fra sak til sak ut fra hva som står i dagens avis, er ingen måte å styre på. Hvis flertallspartiene ikke har ryggrad til å stå inne for konsekvensene av egen politikk, finnes det en utvei, nemlig også å inkludere oss som har råd til det i dugnaden.

Eldre og uføre som ligger an til å rammes av flertallets kutt i neste omgang, bør bruke sommeren til å sende venneforespørsler på Facebook.

Les også

 1. – Sandnes kommune har tre alternativ for å kome ut av det økonomiske uføret

 2. – Vi er stolte over det vi har fått til i Sandnes, veldige stolte!

 3. Torleiv Robberstad: «Sandnestala som ikkje alle likar å sjå»

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Kommuneøkonomi
 3. Sosialpolitikk
 4. Sosialtjenester

Mest lest akkurat nå

 1. Avviser at kroppsbyggere er mer skeptiske til vaksinen: – Det er heller motsatt

 2. Grønt nivå i skoler og barne­hager i Stav­anger og Sandnes

 3. Kraftig økning: 754 nye smittede på Nord-Jæren

 4. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

 5. Mann siktet for drapsforsøk etter knivstikking på Tasta - skal ha klaget på høy musikk

 6. Planlegger for full russefest i Kongeparken