Dropp oljebrillene, Søviknes!

DEBATT: Paris-avtalens forslag om at man skal begrense global oppvarming med 1.5 prosent, forsvinner sakte, men sikkert i dypet av all oljen Terje Søviknes har planer om å pumpe opp.

«Ungdom har vært en stor pådriver i kampen mot regjeringer som ønsker å pumpe opp olje, fordi det er vi som sitter igjen med konsekvensene. Det er ikke du, oljeminister Terje Søviknes, bildet, og heller ikke du, statsminister Erna Solberg. Det er oss, ungdommen, det går utover», skriver My-Anine Wilhelmsen.

Debattinnlegg

 • My-Anine Wilhelmsen
  My-Anine Wilhelmsen
  Sentralstyremedlem i Natur og Ungdom
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Vår nye olje- og energiminister Terje Søviknes mener det ikke er bærekraftig å sette olje og gassutvinning på utsiden av det grønne skiftet. Oljeministeren sier også i et intervju med NRK forrige uke at det er utopi å tro på at det er mulig å skru igjen oljekranene. Natur og Ungdom mener, sammen med andre, at dette er alvorlig feil, og at vi aldri kommer til å gi opp kampen om et oljefritt og grønnere samfunn.

Utredning etter utredning viser at det ikke blir gjort nok for å nå de norske klimamålene.
Les også

Søviknes: Et svik mot oljeindustrien

Kortsiktig og dumdristig kultur

Utredning etter utredning viser at det ikke blir gjort nok for å nå de norske klimamålene. Dette viser at regjeringens og vårt lands styresmakter år etter år tenker mer på profitt enn vår klodes fremtid. Det er en kortsiktig og dumdristig kultur som har brent seg fast i styresettet til regjering etter regjering. Nå må vi stoppe opp å se hva slags konsekvenser det faktisk har for senere generasjoner og fremtiden til vår kjære planet.

Les også

Søviknes overtar en oljenæring i historisk krise

Paris-avtalens forslag om at man skal begrense global oppvarming til 1.5 grad, forsvinner sakte, men sikkert i dypet av all oljen Terje Søviknes har planer om å pumpe opp. Nok er nok. Vi må se fremover. Vi kan ikke lenger gjemme oss i skyggen og tro at vi kan lukke øynene for konsekvensene av å sette profitt fremfor å tenke nytt.

Ungdom har vært en stor pådriver i kampen mot regjeringer som ønsker å pumpe opp olje, fordi det er vi som sitter igjen med konsekvensene. Det er ikke du, oljeminister Terje Søviknes, og heller ikke du, statsminister Erna Solberg. Det er oss, ungdommen, det går utover. Det er vi som kommer til å måtte rydde opp i kaoset dere skaper. Det kaoset dere har skapt når tankene om profitt og velstand har stått sterkere enn nestekjærligheten.

Det er heller ikke sikkert vi har noe å rydde opp i. Det har aldri vært så mye karbon i atmosfæren som det er idag, ifølge forskning. Det har vært en 40 prosent økning siden den industrielle revolusjonen.

Les også

- Søviknes må sette seg på første fly til Stavanger

Ignorerer råd

At Arbeiderpartiet lover å verne enkeltområder i Lofoten, men ønsker å åpne de som inneholder mest olje, viser bare at de ønsker å komplisere og ufarliggjøre situasjonen i nord. Arbeiderpartiet gir oljeindustrien det de vil i Lofoten og ignorere råd fra miljøfaglige etater.

Det er ikke nok å snakke om problemet, handling må til for at noe skal skje. Vi må ha troen på klimaforhandlingene, og begynne å handle på hjemmebane. Det er ikke vits i å love store endringer, når handlingene og endringene ikke er der.

Les også

 1. – Stor motstand mot oljeboring i Nord-Norge

 2. Oljenæringen i vest positive til Søviknes

Publisert:
 1. Terje Søviknes
 2. Global oppvarming
 3. Bærekraft
 4. Oljeindustrien
 5. Generasjon

Mest lest akkurat nå

 1. Advarer mot å reise på hytta

 2. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 3. Lokalt talent hentet av Ingebrigtsen – vil gjøre som Viking-stjerneskudd

 4. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

 5. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 6. Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing