Christian Wedler: Både Kristoffer Joner og Sylvi Listhaug bør tenke seg om

De siste dagene har Sylvi Listhaug og Kristoffer Joner hatt en greie på Facebook og i mediene. Jeg kjenner nok Sylvi litt bedre enn jeg kjenner Kristoffer. Jeg vil si et par ting om dem begge.

Christian Wedler (Frp) mener at skuespiller og lokalpolitiker i Ap Kristoffer Joner rammer også de som er enige i regjeringens asyl- og innvandringspolitikk i sin kritikk av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Og han minner partifelle Listhaug om den beherskede måten Pål K. Lønseth frontet de rød-grønnes politikk på feltet.

Debattinnlegg

 • Christian Wedler
  Christian Wedler
  Gruppeleder, Stavanger Frp
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kristoffer Joner skal ha takk for at han engasjerer seg politisk! Jeg respekterer hans politiske engasjement. Jeg er stolt over å sitte sammen med ham i bystyret i Stavanger. Jeg kjente til at han var opptatt av narkotikapolitikk. Han er mer på linje med FpU enn meg i den saken. Men det går fint.

Jeg ser på Facebook at han også er sterkt engasjert i asyl- og flyktningpolitikk. Jeg takker ham for at han er engasjert på dette området. Jeg respekterer at han tydeligvis mener at Norge burde få en mildere asyl- og flyktningpolitikk. Jeg, og et stort flertall av befolkningen, er uenig med ham. Vi er glade for at Norge nå fører en streng politikk på dette området. Det kommer jeg straks tilbake til.

Les også

«Kvifor, kvifor i all verda, reiser de dykk ikkje opp, Bent Høie, Ketil Solvik-Olsen eller Solveig Horne?»

Jeg har flere i min omgangskrets som, i likhet med Joner, ønsker seg en mildere flykning- og asylpolitikk. De jeg kjenner har et genuint ønske om å hjelpe folk i nød og vanskeligheter. Noen har også venner eller bekjente som selv har fått føle hva en streng asyl- og flyktningpolitikk faktisk betyr. At det kan bety politifolk på døren midt på natten. At de kan bli tvangsutsendt mens egne unger gråter og er livredde. At de kan komme tilbake til et hjemland som gir et dramatisk dårligere utgangspunkt for livet enn om de hadde fått bli værende i Norge. Jeg har ingen problemer med at Joner velger å ta side for disse. Jeg håper likevel at han kan respektere oss som har en annen tilnærming til dette.

Les også

Bent Høie: Sylvi Listhaug er klassens tillitsvalgte med ansvar for å tale klasseflertallets sak

Når han maler Listhaug svart, så søler han samtidig svartmaling på alle oss som er enig i regjeringens politikk.

Facebook-kampanjen

Jeg må si at jeg ikke syntes noe om den Facebook-kampanjen han hadde mot Sylvi Listhaug. Når han maler Listhaug svart, så søler han samtidig svartmaling på alle oss som er enig i regjeringens politikk. Når han skriver at Listhaug «fryder seg over medmenneskers tragedie», så går det kun ett sekund før vi som er enig i regjeringens politikk, tenker at han tar feil. Grunnen er selvsagt at vi ikke tenker at det er Listhaug han skriver om, men om oss som er enig med henne – og vi føler ingen fryd over medmenneskers tragedie.

De som opplever den harde enden av det vi mener er en nødvendig politikk, har det selvsagt helt forferdelig. Men vi mener at det må være slik. Vi mener at kun de som trenger vår beskyttelse, skal få bli. Alle andre må sendes ut. Hvis ikke bryter systemet ned, og vi kan verken hjelpe de som trenger vår beskyttelse eller integrere de som trenger å bo her på kort og lang sikt.

Han forsvarte alltid Ap’s politikk, men han skrøt aldri av den.
Juni 2013: Statssekretær Pål Lønseth (Ap) fra Justisdepartementet under overrekkelsen av «En alvorlig stor melding» fra Redd Barna om asylbarna. Han fikk ofte så ørene flagret, men var alltid saklig og nøktern i formen.

Pål K. Lønseths måte

Jeg skal gi Joner rett i en ting: Sylvi Listhaug er ingen Pål K. Lønseth. Joner husker kanskje de årene hvor Arbeiderpartiet måtte stramme inn i asylpolitikken, etter flere år med en politikk som la grunnlaget for de såkalte asylbarna. Den gangen Ap, og til slutt også SV, måtte føre en så streng linje mot asylbarna, som ble skapt som følge av egen politikk, at det måtte en Høyre/Frp-regjering, med støtte fra Venstre og KrF, til for å rydde opp.

I disse årene var det alltid trauste Pål K. Lønseth som dukket opp på TV-skjermen og ga en forsvarlig, streng, men rettferdig innvandringspolitikk et steinansikt utad. Som statssekretær i Justisdepartementet for Ap.

Det var «han» som sendte ut Maria Amelie og samme dag vel 70 andre personer i barnefamilier til Kaukasus. Som Arbeiderpartiets ansikt utad var det «han» som fikk politiet til å til å bryte seg inn til familien til Neda Ibrahim på 12 år på Sandnes, og sendte dem ut av landet.

Han forsvarte alltid Ap’s politikk, men han skrøt aldri av den. Han var aldri stolt eller glad for regjeringens politikk. Han var aldri på Facebook.

Vi skal ikke unnskylde oss for det vi mener er en korrekt og nødvendig politikk for Norge. Men måten Pål K. Lønseth gjorde det på var heller ikke så dum.
Les også

– Sylvi Listhaug bryter egen strategi mot hatytringer

Les også

Sylvi Listhaug: – Folk ønsker å framstille meg som et forferdelig menneske

Sylvi Listhaugs måte

Hun skal ha takk for at hun har tatt på seg et av landets tyngste politiske verv. Hun er ansvarlig for et svært viktigste område, et område som har store økonomiske konsekvenser, og som er et minefelt når det gjelder følelser og politiske standpunkt som ulike har. Hun har på vegne av Høyre/Frp-regjeringen fått vedtatt en rekke lovendringer som har strammet inn regelverket, og som blant annet har medført at antall asylsøkere nå er på et rekordlavt nivå. Jeg er enig med henne i nødvendigheten av å holde antall asylsøkere og flykninger på et nivå som både er økonomisk bærekraftig og integreringsmessig forsvarlig.

Jeg tror likevel at vi noen ganger undervurderer at det er uvant å oppleve en folkevalgt som er stolt og glad over å føre en streng asylpolitikk

Jeg tror likevel at vi noen ganger undervurderer at det er uvant å oppleve en folkevalgt som er stolt og glad over å føre en streng asylpolitikk. Siden følgene av en slik politikk har dramatiske konsekvensene for dem som får føle den på kroppen, er det vanskelig for mange å skille stoltheten av å føre det Listhaug, og jeg, mener er en riktig politikk fra tanken om at man enten ikke ser, eller enda verre, ikke bryr seg om de personlige følgene en slik politikk medfører for de personene som får avslag.

Jeg forstår veldig godt at vi som står denne kursen politisk, etter så mange år med politiske angrep på oss og vår politikk, har behov for å stå oppreist og ikke unnskylde oss for det vi mener er en korrekt og nødvendig politikk for Norge. Men måten Pål K. Lønseth gjorde det på var heller ikke så dum.

 • Fikk du med deg denne: «Kvifor, kvifor i all verda, reiser de dykk ikkje opp, Bent Høie, Ketil Solvik-Olsen eller Solveig Horne?»
 • Eller denne: Vi i Folkepartiet Folk Flest (FFF) har sett oss så inderlig lei på elitenes herjinger at vi har vedtatt å avskaffe dem.

Les også

 1. Dette innlegget var utgangspunkt for Joners Listhaug-kritikk

 2. Joner: – Var sikker på at alle skjønte det var et samarbeid

 3. Listhaug til Joner og folks Facebook-aksjon: Vi lar oss ikke stoppe av hylekoret

 4. Hylekor mot Listhaug

Publisert:
 1. Sylvi Listhaug
 2. Kristoffer Joner
 3. Asylpolitikk
 4. Christian Wedler

Mest lest akkurat nå

 1. Årsmøtet kastet Danielsen – Moi Nilsen overtar

 2. – Me må ha lengre varsel. Nå blir det bare kaos

 3. Professor la seg flat etter upassende meldinger

 4. Løpsk traktor knuste kjøkken på Tasta

 5. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise

 6. Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave