Det er et stort flertall av bokmålsbrukere i Vestlandsregionen

DEBATT: Bokmålsforbundet er av den prinsipielle oppfatning at alle skal få bruke den målform de selv ønsker.

«Prinsippet med at alle kommuner skal telle likt, uansett folketall og innbyggernes foretrukne målform, og hvor nøytrale kommuner ikke teller med har Ottar Grepstad tatt fra Målloven, som gjelder målbruk i staten. Den mest udemokratiske lov vi har her i landet, og som gjør mindretall til flertall», skriver Arve Waage i Bokmålsforbundet.

Debattinnlegg

 • Arve Waage
  Arve Waage
  Viseformann i Bokmålsforbundet
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I Aftenbladet 24. oktober går Ottar Grepstad, direktør i Nynorsk kultursentrum, til kraftig angrep på Bokmålsforbundet og spesielt på undertegnede.

Gir best uttelling

Jeg skal angivelig ha brukt stråmenn i debatten, og tillagt Grepstad meninger han ikke har. Jeg har imidlertid kun referert det faktum som han fastslår i sin publiserte "Språkfakta i Vestlandsregionen". Nemlig at det er et stort flertall av bokmålsbrukere i Vestlandsregionen. Jeg har imidlertid også fått med meg at Grepstad synes at det er viktigere å telle kommuner, spesielt små nynorskkommuner, fordi dette gir ham best uttelling. Dette bruker han i sin argumentasjon for det det er verd.

Les også

Språkstrid: Nøytralitet må ikkje forvekslast med jamstelling, slik Lars Helle gjer

Prinsippet med at alle kommuner skal telle likt, uansett folketall og innbyggernes foretrukne målform, og hvor nøytrale kommuner ikke teller med har han tatt fra Målloven, som gjelder målbruk i staten. Den mest udemokratiske lov vi har her i landet, og som gjør mindretall til flertall.
Det som imidlertid fylkestinget skal ta stilling til, er administrasjonsspråket, som ikke er regulert av Målloven, men som fylkeskommunen på egen hånd bestemmer. I et demokratisk samfunn gjelder grunnprinsippet om: "En person en stemme." Det burde være en selvfølge at dette prinsipp også skal gjelde når man fastsetter administrasjonsspråket i den nye Vestlandsregionen.

Les også

Å kreve at nynorsk skal være eneste tillatte målform i Vestlandsregionen er intet annet enn ren ekstremisme

Grepstad frykter språknøytralitet, dvs. at språkbrukerne selv skal bestemme hvilken målform de vil bruke. I følge ham så vil dette: "Som regel kamuflere ein heilt urimelig bokmålsdominans utan omsyn til kva språklege rettar innbyggjarane har." Grepstad forteller oss ikke hvilke språklige retter han har i tankene.

Vi har «speilvendt» forslaget

Grepstad nekter å forholde seg til det faktum at bokmålsbrukerne utgjør klart flertall i Vestlandsregionen, og at dette også vil avspeile språkbruken i regionen. Dette skal angivelig være "urimelig". Men Grepstad vet råd. Nynorsk kultursentrum, les Grepstad, har utarbeidet et forslag til språkregler hvor man: «Legg stor vekt på at den nye regionen skal sikre dei språklege rettane til alle innbyggjarane.» I og med at han klart sier at hans forslag skal sikre de språklige rettigheter til alle innbyggere, har vi i Bokmålsforbundet «speilvendt» forslaget.

Les også

Takk til Rogaland, som sto opp for bokmålsbrukerne!

Les også

Det naturlege skriftspråket i ein ny vestlandsregion er nynorsk

Bokmål skal være administrasjonsspråk i regionen. Bokmål skal brukes i alle typer politiske dokumenter, og i den offentlige kommunikasjon med omverdenen. Nynorskbrukerne skal få svar på sin egen målform når de henvender seg til Vestlandsregionen. De skal også få skjema og blanketter på nynorsk, og de skal få lov til å skrive interne notater på nynorsk.

Er Grepstad enig i at ovennevnte forslag sikrer de språklige retter til alle innbyggerne i Vestlandsregionen?

Les også

 1. Krever at Vestlandet blir nynorsk

 2. Vestlendingane byggjer ein viktig felles identitet på nynorsken

 3. Nynorsk blei redninga då Tore Renberg stod fast i arbeidet med sin nye roman

Publisert:
 1. Nynorsk
 2. Stavanger
 3. Stavanger Aftenblad
 4. Debatt
 5. Bokmål

Mest lest akkurat nå

 1. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

 2. Tannlegeinngrep var hevn fra svigerfamilie, mener fornærmet kvinne

 3. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blodprøve gav svar.

 4. 22 år gammel tunnel oppgraderes for mer enn den kostet

 5. Ny bronse til Pettersen: - Dette var siste gangen jeg konkurrerer

 6. Bekymret for høyt sykefravær i barnevernet