Vekstrus i dag kan bli bakrus i morgen

DEBATT: Selv om økonomien i store deler av Bedrifts-Norge varmer like godt som sommersola, er det kanskje skyene i det fjerne som bør få mest oppmerksomhet. For skyene er nærmere enn vi tror.

– Bransje etter bransje får utviklingen rett i ansiktet. Vi leser nyheter på nett, vi kjøper dagligvarer på nett, og selv store investeringer som bilkjøp gjøres i dag på nett, skriver Jon Brenden og Robert Hammen.
  • Jon Brenden
    Direktør, Bedriftsmarkedet Nordea Norge
  • Robert Hammen
    Regionsjef Sør, Nordea
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Denne uken offentliggjøres Nordea Business Insight. Den omfattende undersøkelsen blant landets små og mellomstore bedrifter i både Stavanger og landet for øvrig viser tydelig at 2018 i det store og hele så langt har vært et aldeles strålende år for bedrifts-Norge. De gode nyhetene stanser ikke med det; resten av året kommer for de aller fleste til å bli vel så skyfritt som det startet.

Start omstillingen til nye tider før det er for sent.

I Stavanger rapporterer hele 69 prosent av bedriftslederne om salgsøkning i halvåret som gikk, og optimismen for månedene som kommer er skyhøye. Nesten åtte av ti Stavanger-bedrifter forventer høyere salg kommende halvår.

Ønsker å advare

Vi gleder oss med bedriftene. Ikke minst fordi vår egen suksess som Nordens største bank er helt avhengig våre kunders suksess. Og det er derfor vi ønsker å advare de små og mellomstore bedriftene om at utfordringer er under oppseiling. I den forbindelse er budskapet klart: Start omstillingen til nye tider før det er for sent. Er det én ting vi i Nordea har lært oss etter 170 år som støttespiller for norske bedrifter, så er det at det klokeste er å gjøre forandringer i gode tider.

Kundene har endret seg

Hva som bør alarmere, er at annenhver bedriftsleder bare det siste året har opplevd at kundene har endret seg betydelig. Hva den enkelte bedrift kanskje opplever som krusninger på kundeoverflaten, er i realiteten starten på en grunnleggende samfunnsomveltning som følge av den digitale revolusjonen vi alle nå står midt oppe i.

På samme måte som den teknologiske utviklingen skaper mye nytt, vil den også avvikle både arbeidsplasser, produkter og produksjonsmetoder. Mange vil oppdage at dagens forretningsmodeller blir spilt ut av ny teknologi. Og nye forretningsmodeller vil oppstå. Dette utfordrer norske bedriftseiere – og ledere til å tenke nøye over hvordan fremtiden vil se ut i egen virksomhet.

Ny digital konkurranse

Utfordringene er omfattende. Når IKEA plutselig skrinlegger utbyggingsplaner som de har brukt hundrevis av millioner på å prosjektere, skyldes det verken manglende finansiell evne eller manglende besluttsomhet. Det skyldes ny konkurranse; ny digital konkurranse. Kundene endrer seg. Og dermed må bedriftene endre seg minst like raskt.

Bransje etter bransje får utviklingen rett i ansiktet. Vi leser nyheter på nett, vi kjøper dagligvarer på nett, og selv store investeringer som bilkjøp gjøres i dag på nett. Selv vi som jobber i banksektoren, henger i stroppen for å være på nett med nye kundevaner. I mye høyere grad enn tidligere er det kundene som driver utviklingen. Og det stiller krav til dagens bedrifter.

Bruk sommeren

Jeg unner bedriftslederne i Stavanger en lang og god sommerferie. Bruk sommeren til å tenke over hvordan din bedrift kan ta styring over utviklingen, før utviklingen tar styring over deg.

Publisert: