FN-pinsen for bærekraftsmålene er ikke den nye bindersen, Omdal!

DEBATT: Du tar feil, Sven Egil Omdal. Det norske flagget er den nye bindersen. Din tid er forbi.

Helseminister Bent Høie bar tirsdag både FNs bærekraftsmål-symbol og en stor, tydelig binders på jakkeslaget.

Debattinnlegg

  • Erling Marthinsen
    Erling Marthinsen
    Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Den fargerike, lille nålen som flere av statsrådene bærer på brystet, er en effektiv vaksine mot nærsynt nasjonalisme, mener Sven Egil Omdal.

Den tidligere redaktøren i Stavanger Aftenblad vil tydeligvis ikke pensjonere seg. I sin faste Fripenn-spalte i sin gamle avis forsøker han å ta et oppgjør med dem som misliker den utbredte bruken av jakkemerker som promoterer Agenda 2030 (FNs bærekraftsmål; red.mrk), særlig Fremskrittspartiets Jon Helgheim.

En omvendt Don Quijote

De som protesterer, melder seg egentlig ut av verden, mener Omdal:

«I et tappert forsøk på likevel å bli lagt merke til, har Helgheim og andre blant de siste dagers skinnhellige funnet noe annet de kan melde seg ut av: Verden.»

Omdal kritisere at Frp-politikere som Helgheim velger å gå med norsk flagg på brystet, og sammenligner det hele med kampen mot utenlandske flagg i barnetoget 17. mai. «Selv Fremskrittspartiets markspiste eple er fjernet til fordel for gamle rødt, hvitt og blått», skriver Omdal.

Omdal spør: «Så hvor har Jon Helgheim unnfanget ideen om å protestere mot internasjonalt samarbeid for å bedre folks helse, økonomi og utdanning, redde verden fra en klimakatastrofe og finne felles tiltak mot alt som truer vår velferd?»

Omdal er som et omvendt speilbilde av Don Quijote, men han slåss ikke mot vindmøller, han slåss for globalismen og utopiske drømmer.

Han synes å ha som premiss: Målet er bra. Og hvem er er egentlig for sult, krig og fattigdom?

Har Omdal glemt at kommunismen bygde på en utopi? Det samme gjaldt for fascismen. Men resultatet ble ikke som de naive drømmene.

Det handler ikke om målene, men om virkemidlene.

Vi skal bli fattigere

Målet helliger ikke midlene. Og hvis man går dypere inn i Agenda 2030, så er det i det minste mulig å forestille seg hvordan de flotte målene vil medføre virkemidler som kan være ødeleggende.

For å ta to eksempel:

  • Bærekraftsmålene god helse og god utdanning. Underpunktene gjør det klart at målet er en slags global velferdsstat. Men hvem skal betale for dette, Omdal? Svaret gir seg selv.
  • Ren energi for alle og stoppe klimaendringene betyr det samme som Klimakur 2030. Vi nordmenn må bli fattige som straff for vår historie, og Kina kan gjøre som de vil.

Det er dette det handler om, Omdal. Du er 67 år, pensjonist og trygg. Du er en del av den nye adelen: statsansatte, journalister og akademikere med de riktige meningene. Situasjonen er ikke like lys for mine barn, som går en utrygg og fattigere fremtid i møte.

Jon Helgheim våger å vise nasjonale holdninger, og det kan Omdal og hans like ikke tåle. Å bære det norske flagget er tilnærmet landssvik i Omdals forrykte tankeverden. Han skriver:

«For alle som setter internasjonalt samarbeid over egoistisk isolasjonisme, er FN-nålen den nye bindersen.»

Du tar feil, Omdal. Det norske flagget er den nye bindersen. Din tid er forbi.

Publisert: