Vindmøller, Don Quijote og andre eventyr

DEBATT: Klimasaken og vårt grenseløse forbruk blir trukket frem som legitime argumenter for å ødelegge terreng, flora og fauna i et omfang uten sidestykke i norsk historie.

Publisert: Publisert:

– Våre folkevalgte har besluttet å invadere vår folkekjære natur med dystopiske industrianlegg, skriver Atle Hagli. Foto: NTB Scanpix

Debattinnlegg

 • Atle Hagli
  Sandnes
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I Aftenbladet 30. april blir vi servert et flammende innlegg for landbaserte vindturbiner av Stian Mathisen, kommunikasjonsjef i Fortum Norge. Han skisserer opp et bilde der vindkraft er den eneste farbare veien til et fullelektrifisert Norge innen 2050.

Det er viktig å vite hvem avsender er når en leser et slikt innlegg. Fortum Norge er datterselskap av Fortum Oyj, et finsk energiselskap.

Gigantiske industriområder

Landbasert vindkraft er perfekt for Norge, sies det. For hvem? Utenlandske aktører er store investorer i de fleste vindindustrianleggene. De har en annen skatteprosent på overskudd enn øvrig energibransje (vannkraft og fossil) og gunstige avskrivningsregler. Norske politikere har således lagt veien åpen for at kvadratkilometer etter kvadratkilometer av tidligere urørt norsk natur åpnes opp for gigantiske industriområder. Klimasaken og vårt grenseløse forbruk blir trukket frem som legitime argumenter for å ødelegge terreng, flora og fauna i et omfang uten sidestykke i norsk historie.

Er det nå slik at vindturbiner på land er den eneste farbare veien til økt produksjon av elektrisitet? Må vi ofre vår natur for å redde verden? Nei. Det aller enkleste tiltaket i Norge er opprustning – og utvidelsesprosjekter av våre allerede eksisterende vannkraftverk. Ifølge professor Leif Lia ved NTNU er det mulig å utvide den årlige produksjonen med mellom 22-30 TWh!

For å gi et lokalt eksempel åpnet Lysebotn 2 i september 2018. Det gir 15 prosent mer en det gamle anlegget. Produksjonen i det nye anlegget er 1,5 TWH, eller strøm til 70.000 hustander. Det bør også sies at Lyse ga et utbytte til de 16 eierkommunene (altså oss) på 550 millioner i 2018. Stavanger fikk 312 millioner og Sandnes 139 millioner. Ikke en krone til miljøkledde finansakrobater. Det bør også sies at det parallelt med dette drives svære havvindprosjekter med Equinor og Aker Solutions i fremste rekke. Det er også et stort potensial i organisk avfall og produksjon av biogass. ENØK, høydevind og solceller er andre veier. Så det er ikke slik at tiden står stille i det elektriske Norge.

Profitt trumfer natur

Våre folkevalgte har likevel besluttet å invadere vår folkekjære natur med dystopiske industrianlegg. Minste motstands vei, på tross av irreversible konsekvenser. Teppebombing med anlegg og samtidig oppstart gjør det vanskelig med målrettet motstand. Prosessen er etter min mening drevet av lobbyister og en tidsånd der profitt trumfer natur. Skjulte agendaer og populisme går hånd i hånd.

Landbasert vindenergi koker ned til én ting. Private aktører ønsker hånd om den enorme profitten som fremtidens energimarked skaper. Naturen har ingen egenverdi i seg selv, tragisk nok, i dette regnestykket. Mitt budskap er derfor: La oss selv beholde kontrollen over våre kraftressurser og måten disse forvaltes på. Vår felles natur er vår sjel og egenart.

Les også

Stian Mathisen: Vindmøllene er ikke onde kjemper, – la lansene ligge!


Les også

NVE-sjef Kjetil Lund: – Forslaget til aktuelle områder for vindmøller er ikke en utbyggingsplan

Les også

Siri Kalvig inviterer til grønn pengefest

Les også

Norsk natur må vike for å gjøre Europa grønnere og tyske pensjoner tryggere

Les også

Hva om dette var din nabo?


Les også

Protesterer mot vindkraftverk i kystlandskapet på Jæren

Les også

Debatt: – Stopp bygging av vindturbin ved Kvassheim fyr!


Jørg Arne Jørgensen om vindkraft-utbyggingen og naturen:

 1. «Skjebnetime for norsk natur med eksplosjonen av vindmøller»
 2. «Må vi virkelig diskutere verdien av uberørt natur?»
 3. «Folkeopprør mot vindkraft på gang – en ond parodi på et grønt skifte»
Publisert:

Les også

 1. I iveren etter å elektrifisere alt, kan ikke denne teppebombingen av vindmøller på land være det eneste svaret

Mest lest akkurat nå

 1. Arne Viste-firma slått konkurs: – En veldig trist nyhet for de ansatte

 2. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 3. Jeg må dessverre stad­feste at det selv­opp­nevnte kvinne­politiet lever i beste velgående

 4. Thomas Alsgaard gjorde en tabbe på Tax-free. Det forandret livet hans

 5. Bli med inn i Bent Høie og Dag Terje Solvangs atriumhus: – Vi kan ikke komme oss fort nok hjem

 6. Sangene visste at hun skulle skilles før hun visste det selv

 1. Debatt
 2. Vindkraft
 3. Klimapolitikk
 4. Miljøvern
 5. Jørg Arne Jørgensen