Vi har en ordfører som er på lag med Stavangers næringsliv

DEBATT: Gjennom hele koronakrisen har det styrende flertallet arbeidet for at du og jeg skal ha en jobb i morgen. Våre lokale bedrifter gav klar beskjed – og vi lyttet.

«Jeg er stolt over å ha en tydelig ordfører i Kari Nessa Nordtun som fra første dag har stått på barrikadene for næringslivet i Stavanger: For jobbene våre, for bedriftene våre, og for at Stavanger skal være rustet for fremtidig vekst og utvikling», skriver Dag Mossige, gruppleder i Stavanger Ap.
  • Dag Mossige
    Dag Mossige
    Gruppeleder, Stavanger Ap
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 887 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

At Jotun-skipet kommer hjem til Stavanger er viktig for arbeidsplassene våre, og samtidig meget symboltungt. Det var næringen selv som forkastet den første oljeskattepakken fra Høyre-regjeringen, som ville ha ført til massive tap og en rasering av leverandørindustrien. Heldigvis hadde ikke regjeringen flertall, og Stortinget sørget for en ny pakke. Den kom ikke av seg selv.

Aktiv med flere initiativ

Sissel Knutsen Hegdal (H) skriver i et innlegg mandag 29. juni: «Stavanger Høyre setter jobb til mor og far først!»

Jeg er stolt over å ha en tydelig ordfører i Kari Nessa Nordtun som fra første dag har stått på barrikadene for næringslivet i Stavanger: For jobbene våre, for bedriftene våre, og for at Stavanger skal være rustet for fremtidig vekst og utvikling.

Kari Nessa Nordtuns initiativ til et ordføreropprop om å forskuttere selskapenes skattefradrag, reddet tusenvis av arbeidsplasser i Stavanger og i vårt land. Et sterkt press fra ordførernettverket, LO, NHO og andre sentrale aktører sørget for en pakke som sikret selskapers likviditet og investeringsevne.

Det er derfor Jotun-skipet nå er hjemme for oppussing, noe som gir arbeid til mange hundre innbyggere i flere år fremover.

Umiddelbare tiltak

Da krisen traff oss, var det viktig for oss å handle raskt for å få på plass tiltak for avhjelpe situasjonen her og nå, – men også for å sikre at vi alle har en jobb å gå til når krisen er over.

Vi lanserte en 20-punktsplan for næringslivet, der vi også inviterte partiene i mindretallet til å delta med innspill:

  • Vi fremskyndet vedlikeholdsprosjekter og ba om full fremdrift i vedtatte byggeprosjekter for å holde hjulene i gang for bransjen.
  • Vi tok initiativ til et bredt samarbeid om kompetanseheving og omskolering av permitterte/oppsagte arbeidstakere, og løftet arbeidet å videreutvikle våre næringsklynger som en hovedsatsing i kommunens omstillingsarbeid.
  • Vi tilbød gratis gateleie, tok inn flere lærlinger, og bad kommunen om å raskt håndtere søknader om endring av driftskonsept. Det gjorde at Elkjøp kunne tilby en drive-in butikk, og at Lervig bryggeri fikk muligheten til å begynne med netthandel og hjemkjøring.

Veien videre

Nye utfordringer – men også nye muligheter – gjør at vi trenger en langt mer aktiv og offensiv næringspolitikk enn tidligere, ikke minst inn mot Oslo. Fremover må vi også gjøre langt mer for å sikre flere statlige arbeidsplasser til vår region.

Stavanger tok initiativ til en tiltaksgruppe for næringslivet på Nord-Jæren, for å sikre rask hjelp på tvers av kommunegrensene. Vi fortsetter å styrke vår egen næringsavdeling. I det siste kommunestyret før ferien la vi til sju nye millioner til næringsutvikling, hvor vi ba om særskilt innsats for havvind og andre nye næringsmuligheter for Stavanger-regionen. Menon Economics viser at flytende havvind alene kan lede til 128.000 årsverk i løpet av 30 år. Flere tusen av disse kan og skal havne i Rogaland.

Selvsagt skal Equinors fornybarsatsing også gjenspeiles i vekst i arbeidsplasser i regionen. Men for å få dette til må vi dra i lag – ikke skyte på hverandre.

Best å stå sammen

I kriser er det trygt å bo i et land som Norge, hvor vi har en sterk stat som stiller opp for fellesskapet. Da er det skuffende når landets kommuner bare blir kompensert for halvparten av de tapene vi har hatt. Det var Stortinget som sikret en rettferdig refusjonspakke for næringslivet. Regjeringen la opp til at bedriftseierne skulle bli kompensert, mens vanlige arbeidsfolk skulle ta kostnaden selv. Ennå nekter regjeringen og Frp å utvide permitteringsperioden, og å løfte en finger for ONS.

Gjennom koronakrisen har vår ordfører stått sammen med ordførere fra hele landet, fra alle parti. Det hadde vært flott om Høyre i Stavanger ville stå sammen med oss og byens innbyggere i kampen for de store midlene, forvaltet av egen regjering i Oslo, heller enn å kritisere på autopilot.

I mellomtiden vil vi fortsette å bruke albuene for Stavanger, Norges energihovedstad, helt i i tet mot fremtidens næringsliv.

Les også

Sisssel Knutsen Hegdal: «Vi setter jobb til mor og far først!»

Jotun-skipet tilbake i Stavanger: – En skikkelig god nyhet på et viktig tidspunkt
Publisert: