Er det virkelig slik det grønne skiftet ser ut?

DEBATT: Næringsforeningens ressursgruppe for fornybar energi har totalt mistet bakkekontakten når de vil pepre fylkets allerede tungt belastede fjellnatur med enda mer vindkraft og legge gjenværende urørte vassdrag i rør.

«Å bygge ned resten av vår egen vakre, urørte og verdifulle natur for å sende kraft til utlandet, er absurd», skriver Sveinulf Vågene.

Debattinnlegg

 • Sveinulf Vågene
  Sveinulf Vågene
  La Naturen Leve
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Duoen Rune Hersvik og Siri Kalvig fra vindkraftselskapet Norsk Vind Energi har fått resten av ressursgruppen med seg på å signere et innlegg (Aftenbladet 28. februar) som kun kan karakteriseres som luftige drømmerier krydret med romantiske følerier og stormannsgale naturødeleggende visjoner.

Gjenomskubar retorikk

Slikt virker mot sin hensikt. Informerte lesere vil raskt gjennomskue deres retorikk som påvirkning til fordel for duoens egne vindkraftinteresser. Duoens troverdighet blir ikke bedre når de som eiere i Rogalands største vindkraftselskap ikke en gang oppgir sine industriinteresser. De utgir seg for kun å være representanter for institusjoner som skal arbeide for samfunnets beste.

Les også

Norge sakker akterut på fornybar energi

Næringsforeningens fornybarvisjon innebærer en fremtid med massiv industrialisering av Rogalands gjenværende urørte natur hvor vassdragene blir lagt i rør og fjelltoppene skytes flate for å plassere vindturbiner – slik i dag skjer i sørfylket. Deres visjon vil også medføre forringelse av livskvaliteten for et utall av vindkraftnaboer som må tåle støyen fra monsterturbinene – og for de som er glad i å ferdes i naturen. Men slike hensyn synes ikke å affisere duoen. Er det virkelig slik det grønne skiftet ser ut?

Ler hele veien til banken

Å bygge ned resten av vår egen vakre, urørte og verdifulle natur for å sende kraft til utlandet, er absurd. Landene rundt Nordsjøen har enorme muligheter til selv å bygge ut så mye offshore vindkraft de måtte trenge på sine brede og grunne kontinentalsokler. Tragedien for norsk natur er at offshore vindkraft koster mer enn å kjøpe billig forbrukersubsidiert vindkraft fra Norge. I utlandet sier man selvfølgelig ja takk, og ler hele veien til banken, når naive nordmenn vil rasere sin egen storslåtte natur for å selge vindkraft til halvparten av produksjonskostnaden, slik skjer i dag.

En ting har Næringsforeningen imidlertid rett i: Oljekunnskapen gir oss gode muligheter til å utvikle lønnsom miljøvennlig industri i Rogaland. Det er imidlertid tvilsomt om disse mulighetene kan realiseres ved hjelp av ressursgruppens virkelighetsfjerne visjoner. Jeg vil anbefale Næringsforeningen å revurdere hvilke kvaliteter som trengs for et vellykket grønt skifte og deretter snekre sammen en mer realitetsorientert gruppe på fornybar energi. En som vi kan ha tillit til å jobbe for samfunnets interesser.

Les også

 1. Mener Norsk olje og gass gir feilaktig informasjon om fornybar energi

 2. Regjeringen trosser Bergen-anbefaling – gir fornybarfondet til Stavanger

Publisert:
 1. Debatt
 2. Vindkraft
 3. Fornybar energi
 4. Retorikk
 5. Siri Kalvig

Mest lest akkurat nå

 1. Tenåringer hengt ut som voldtektsmenn på Tiktok: – Det tok livet av ungdomstiden vår

 2. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 3. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

 4. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

 5. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 6. Ole Kallelid er død