Ikke gi fra deg FM-radioen

DEBATT: Radiomottagere gir oss et mer robust samfunn.

Publisert: Publisert:

«Vi vet at alle sentraliserte informasjonssystemer er sårbare, dette gjelder helt opplagt internett, men det vil også gjelde mobiltelefoni og DAB», skriver Torfinn Ingeborgrud. Foto: Colourbox

Debattinnlegg

 • Torfinn Ingeborgrud
  Radiolytter og politiker, MDG
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I disse dager er det mye snakk om overgangen til DAB og hva vi skal gjøre med FM radioene. Skal de materialgjenvinnes eller sendes til lyttere i andre land? Alle tar det for gitt at radioene skal leveres inn straks sendingene stoppes. Ikke gjør det.

Sårbart samfunn

En grunn er beredskap. Vi bygger nå et svært sårbart samfunn. Vi vet at alle sentraliserte informasjonssystemer er sårbare, dette gjelder helt opplagt internett, men det vil også gjelde mobiltelefoni og DAB. Slike systemer kan bli slått ut av feil, av hacking eller fysisk sabotasje. I en stormaktskonflikt må vi for eksempel regne med at fiberkablene under verdenshavene blir kuttet, og at serverparker blir slått av. Jo mer sårbare vi gjør oss, jo verre blir vi rammet.

Les også

Reserveløsning skal sikre stabilt dab-nett

Les også

DAB-forvirring da lokalradioer "forsvant" fra nettet

Radiomottagere gir oss et mer robust samfunn. Selv om FM-senderne nå skal plukkes ned og kastes i el-avfall, representerer mottagerne i de tusen hjem en stor verdi, og mange muligheter. FM-sending er nemlig enkel teknologi. Det koster bare noen timers innsats å rigge opp en sender og en antenne som kan dekke et nabolag eller en liten by. I spesielle situasjoner kan dette bli en verdifull reservekanal. Vi bør tenke oss om før vi gjør Norge til verdens eneste land uten kompetanse på og muligheter til analog radio.

Vent og hør

Men kanskje FM-lytting blir kult også i gode tider? Kanskje det kommer en ny generasjon med radio-pirater nå når det blir god plass på FM-båndet? LP platene fikk en renessanse, kanskje det blir slik med analog radiolytting også?
Vær smart og ta vare på FM radioen, vent og hør. Det var ingen som rensket husene sine for blyanter selv om de skaffet seg pc og printer.

Publisert:

Les også

 1. Omdal om DAB: Å radio, ka ska me tro?

 2. P4: Overgangen fra FM til DAB koster, som tidligere teknologiskifter har gjort; lytterne er forberedt, det vil gå godt

 3. Ubegrunnet DAB-frykt

 1. Debatt
 2. DAB
 3. Radio
 4. Mobiltelefoni
 5. Hacking