Direktørene kom ned på jorda – til slutt!

DEBATT: Vindkraftbransjen gjør noen få grundere rike. Lokalmiljøene der kraftverkene eter seg fram får livsgrunnlag og natur lagt i grus, i bokstavelig forstand.

  • Hogne Hongset
    Hogne Hongset
    Vindkraftmotstander
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Overskuddene bli ifølge TV2s avsløringer saltet ned på Cayman Islands og i andre skatteparadiser. Det positive for tiden er at vi ser flere tegn til at ansvarlige myndigheter nå setter bremsene på.

Overlater til leserne å vurdere

Direktørene Knut Kroepelien i Energi Norge og Øyvind Isachsen i NORWEA angriper meg på nytt i Stavanger Aftenblad 12. desember. Der gjentar de, uten reservasjoner, at økt eksport av energi utløst av nye vindkraftverk i Norge er et viktig klimatiltak. Men også denne gangen unnlater de å kommentere dette viktige spørsmålet: Forsvarer ny vindkraft den raseringen av urørt natur som nye vindkraftverk representerer? Her er og blir vi åpenbart uenige, og jeg overlater til leserne å vurdere spørsmålet.

Så skal direktørene også få ros! Bruken av kull i EU har gått sterkt ned den senere tid, og ZERO og andre har hevdet at dette skyldes økt produksjon av fornybar energi. Her skriver Kroepelien og Isachsen klart og greit i innlegget: «Årsaken til kullkollapsen er at EUs klimakvotesystem omsider har begynt å virke.»

Enige

At det er inndragning av kvoter i klimakvotesystemet som vil få ned bruken av kullkraft, har lenge vært påpekt av blant andre Anders Skonhoft, professor i samfunnsøkonomi ved NTNU. Også NVE-sjef Kjetil Lund har påpekt det samme. Det er fint at Kroepelien og Isachsen nå også bekrefter dette. Da er vi enige på et svært viktig punkt!

Les også

Knut Kroepelien og Øyvind Isachsen: – Vi skal lytte til motvinden

Publisert: