Busser som ikke må parkeres

Inngangspartiet til konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau i Polen som norsk skoleungdom har fått besøke gjennom turene til Hvite Busser og Aktive Fredsreiser.

Debattinnlegg

 • Ove Eikje
  Ove Eikje
  Sandnes
Publisert: Publisert:

DEBATT: Hvite Busser og Aktive Fredsreiser sliter så mye økonomisk at de står i fare for å innstille sin virksomhet.

Disse organisasjonene har i snart 30 år sendt norske skoleungdommer på bussturer til konsentrasjonsleirer i Tyskland og Polen. Her har de unge fått lære om andre verdenskrig generelt og jødeutryddelsen spesielt. Mange har fått med seg sterke minner for livet etter disse turene – i en tid der antisemittismen blomstrer igjen.

Det er korona som gjør at inntektene til Hvite Busser og Aktive Fredsreiser har tørket inn. Etter at Norge stengte ned 12. mars i fjor, ble bussene deres stående parkert. Siden de er organisert som ideelle organisasjoner, har de falt utenfor ordningene med krisepenger fra det offentlige.

Undertegnede oppfordrer så sterkt som mulig om at disse bussene ikke må parkeres for godt – men nå har de behov for midler slik at den viktige oppgavene deres kan fortsette. Norsk skoleungdom trenger virkelig å få et møte med holocaust som de ikke glemmer så lett!

Publisert:
 1. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. 128 nye smittetilfeller på Nord-Jæren siste døgnet

 2. Sykepleiere på akutten på SUS: – Pasienter må vente i mange timer på hjelp

 3. Ingrid Fiskaa (SV) får skryt fra uventet hold

 4. Isoler huset ditt - få støtte fra staten

 5. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 6. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips