Venstre er imot at det bygges en stasjon i indrefileten av Lervig

DEBATT: Lokalisering av ny brannstasjon i Lervig tilspisser seg. Den politiske debatten er sterkt polarisert. Venstre ønsker samarbeid og størst mulig grad av enighet. Vi håper vi har løsningen.

Publisert: Publisert:

Stavanger Venstre foreslår at en ny brannstasjon bygges på den merkede tomten til venstre, ikke der den er planlagt, nede ved kaikanten i Lervig.

Debattinnlegg

 • Per A. Thorbjørnsen
  Gruppeleder, Stavanger Venstre
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Brannstasjoner er noe av det viktigste vi har av kommunal infrastruktur. Det er også noe av det tryggeste vi kan omgi oss med. Spesielt i trehusbyen Stavanger.

Vi må basere standpunktet primært på brannfaglige hensyn og sikkerhets- og risikoanalyser. Allerede i 2011 vedtok bystyret en reguleringsplan som utpekte Lervigbukta som område for ny brannstasjon. Deretter vedtok bystyret i 2014 en helhetlig brannstasjonsstruktur for Stavanger kommune. Konklusjon: To nye stasjoner sentrumsnært og opprettholdelse av Kvernevik.

Jeg bor på Storhaug. Jeg har sett flere alvorlige branner bare de siste årene. Storhaug er utsatt.

Bedre utrykningstid

Da var det allerede vedtatt at hovedbrannstasjonen skulle flyttes fra Lagårdsveien til Stangeland i Sandnes. I de brannfaglige rapportene var det et vesentlig poeng at stasjonene ble lagt i hensiktsmessig avstand til hverandre, slik at utrykningstiden totalt sett ble bedre. Trehusbyen ble med den nye brannstasjonen ivaretatt fra to hold. Sykehuset på Ullandhaug får raskere utrykningstid. De nye tunnelene ble sikret. Skoler, barnehager og syke- og aldershjem ble bedre dekket totalt sett med to stasjoner. Hundvåg bydel blir raskere dekket.

Jeg bor på Storhaug. Jeg har sett flere alvorlige branner bare de siste årene. Storhaug er utsatt. Knapt i noen deler av trehusbyen står husene så tettbygd, i et slikt omfang, som nettopp på Storhaug. Vi skal prise oss lykkelige for at Stavanger øst ble valgt for etableringen av en av de to nye stasjonene.

Les også

Nå får ordføreren protestene mot brannstasjon

Les også

Ap og Frp vil flytte penger fra Torget til Lervig

Nesten dobbelt så stort

Selve Lervigtomten ble først og fremst valgt på grunn av plassering av brannbåten, mot dagens plassering på Jorenholmen. Da bystyret vedtok saken var det regulerte området 1940 m², men nye krav tilsa 3545 m², altså nesten dobbelt så stort. Da sa bl.a. V og Ap nei, selv om de hadde vært positive tidligere.

Vi stemte ikke for Lervig! Partiene som ønsket Lervig utgjorde flertallet i formannskapet og har også flertall i bystyret. Men det blir med et nødskrik. I en så viktig sak bør vi har størst mulig politisk enighet og arbeide konstruktivt sammen for å finne den beste løsningen for både naboer og brannstasjon.

Det er Venstres ønske at det kommer en brannstasjon i Stavanger Øst. Det vil gi økt brannsikkerhet for beboerne både på Storhaug og Hundvåg. Venstre er imidlertid imot at det bygges en stasjon i indrefileten av Lervigbukta.

Kjøpes opp av kommunen

Venstres forslag er å se på området mellom Haugesundsgata, Rennesøygata, Ryfylkegata, og Breivikveien. Dette området kjøpes nå opp av kommunen, som gir et helt nytt mulighetsrom vi ikke hadde i 2014. Her er det plass til både skole, idrettshall og ny brannstasjon evnt. også Rema 1000 med en smart utnyttelse av området. Vi ønsker primært brannstasjonen ut mot hjørnet ved Haugesundgaten/Rennesøygata. Det er kun snakk om tre biler pluss reservebiler. Da får vi en delt løsning.

Brannbåten kan bli liggende i Lervig på deler av det opprinnelige reguleringsområdet og brannstasjonen noen hundre meter fra. Vi bevarer hele sjøområdet grønt, og bygget som brannbåten krever, kan skånsomt pakkes inn i omgivelsene. Parken blir betydelig mer helhetlig

Forslaget bør både dagens Lervig-tilhengere og alle partier som er imot at brannstasjonen kommer i sjøkanten, støtte.

Delt totalløsning

Denne delte totalløsningen vil være noe helt annen enn en forholdsvis stor brannstasjon i Lervigbukta. Brannstasjonen er trukket helt bort fra parkområdet ved Lervigbukta, slik at det gode nærmiljøet her kan utvikles på sine egne premisser slik engasjerte naboer ønsker. Vi får en delt løsning, som naturligvis ikke er økonomisk optimal for brannstasjondriften, men den blir langt bedre enn i dag og absolutt til å leve med. En slik løsning utfordrer heller ikke riskovurderingene som ligger til grunn for saken.

Dette forslaget bør både dagens Lervig-tilhengerne og alle partier som er imot at brannstasjonen kommer i sjøkanten, støtte. Det som er en rimelig fastlåst situasjon i dag, bør kunne løses opp i en felles forståelse, en felles løsning.

Publisert:

Les også

 1. Brannsikkerheten må komme først

 2. Ny brannstasjon i Lervig vil være elefanten i rommet

 3. Høyre kan binde gruppen om brannstasjonen

Mest lest akkurat nå

 1. Hun danket ut politikere i kampen om Stavanger-jobb

 2. – Har aldri opplevd

 3. Gigantfylke med 1,2 millioner innbyggere angriper ferjefri E39

 4. Månafossen: – Vi leter videre til vi finner henne

 5. Helsedirektoratet vurderer nye regler for sosiale sammenkomster

 6. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

 1. Debatt
 2. Storhaug
 3. Hundvåg