Rogaland trenger flere ingeniører

DEBATT: En utdanning innen ingeniørfag eller teknologi er et sikkert valg for framtida.

– Etter den mye omtalte oljekrisa fikk vi et lite hyggelig hopp i ledigheten, men nå ser vi en svært god bedring, og ledigheten blant ingeniører er igjen lavere enn den generelle ledigheten, skriver Tuan Williams.
  • Tuan Williams
    Avdelingsleder, NITO Rogaland
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Et sikkert vårtegn er at søknadsfristen for høyere utdanning nærmer seg. Innen 15. april må de som planlegger videre studier, bestemme seg for hvilken utdanning de ønsker å ta fatt på. Vi står midt i et teknologisk skifte.

Etter den mye omtalte oljekrisa fikk vi et lite hyggelig hopp i ledigheten, men nå ser vi en svært god bedring, og ledigheten blant ingeniører er igjen lavere enn den generelle ledigheten.

Endre vår hverdag

Ny teknologi gir nye muligheter. De som begynner på teknologiske fag til høsten kommer til å være med på å endre vår hverdag på måter vi ikke ennå vet, med ny teknologi på en rekke samfunnsområder. I tillegg er det masse oppgaver innenfor samferdsel, vann- og avløp, byplanlegging, bygg og så videre som skal løses. Om du vil redde miljøet, jobbe med morgendagens kommunikasjonssystemer, it-sikkerhet eller annen teknologi, er ingeniøryrket et godt valg.

Fram til 2015 fikk flertallet av ingeniørstudentene jobb før de var ferdige, og den generelle ledigheten blant ingeniører var så godt som null. Etter den mye omtalte oljekrisa fikk vi et lite hyggelig hopp i ledigheten, men nå ser vi en svært god bedring, og ledigheten blant ingeniører er igjen lavere enn den generelle ledigheten. Ingeniører i arbeid er godt nytt for oss alle. I en TNS gallup-undersøkelse som ble gjort for et par år siden er det ingeniører folk flest mener er den viktigste yrkesgruppen for nye arbeidsplasser og verdiskaping i Norge.

Trygt og spennende

Historisk sett har ingeniøryrket gitt både trygge og spennende jobbmuligheter og gjør det fortsatt. NITOs behovsundersøkelse for 2018 viser at behovet for ingeniører øker. 43 prosent av de spurte tror det vil bli ganske eller meget vanskelig å finne kvalifiserte ingeniører de kommende tre årene. Også her i Rogaland er det stort behov for ingeniører, og i undersøkelsen jeg refererer til, er det 39 prosent av våre lokale arbeidsgivere som tror det vil være ganske eller meget vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører til sin virksomhet de nærmeste årene. Selv om det ikke er så mange respondenter når undersøkelsen tas ned på fylke, gir svarene uansett en tydelig indikasjon på at det vil bli rift om ingeniørene også i vår del av landet.

Det er kanskje ikke er så mange unge, potensielle ingeniørsøkere som leser dette innlegget i Aftenbladet, men jeg håper at det er noen foreldre som gjør det. Vi vet at det er foreldre, sammen med skolerådgiverne som er de viktigste når ungdom skal velge utdanning og yrke. Mitt råd er: Bli ingeniør og vær med på å skape velferd og samfunnsutvikling.

Publisert: