Aftenbladet er blottet for fremtidstro

DEBATT: Aftenbladet er ikke på lag med fremtiden i sin lederartikkel 27.11. om å redusere karbondioksidutslippene i Stavanger.

Publisert: Publisert:

«Realismens verden – bildet Aftenbladet bygger opp om på lederplass – sammen med Frp, Folkeaksjonen mot Bompenger og Pp, tror jeg er et mørkt sted», skriver Per A. Thorbjørnsen. Foto: Jon Ingemundsen

Debattinnlegg

 • Per A. Thorbjørnsen
  Leder av kommunalstyret for miljø- og utbygging i Stavanger, V
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Etter bystyrets historiske vedtak om å jobbe for å redusere CO₂-utslippene med 80 prosent, kalte Aftenbladet det hele for drømmenes teater. Jeg kjenner Aftenbladet som et modig og fremtidsrettet mediehus. Her blir avisen konservativ og alt annet enn på lag med fremtiden.

FN setter seg ekstraordinære mål, blant annet med at fattigdom skal utryddes innen 2030. Jeg lurer litt på hva Aftenbladet sier om FNs bærekraftmål - er det en ny scene i avisens nye oppsetning av «drømmenes teater»?

Bekmørkt

Bakteppet for klimautfordringene er mørkt. Bekmørkt. I realismens verden kan vi gå mot et 3-gradersmål. Nye tall tyder på at verdens CO₂-utslipp har begynt å øke igjen, etter tre år hvor det lå stabilt. Det er urovekkende. Det gir utsikter mot 2100 som er dramatiske. Det vil bli den bitre realismen dersom vi ikke gjør noe.

På grunn av klimaendringene risikerer vi at verdens matproduksjon reduseres med opptil 35 prosent. Havnivået vil kunne stige med en meter, det vil bli 30-50 prosent mindre vann i sørlige Afrika og middelhavsområdet, mens regnskogen i Amazonas kollapser. Den arktiske tundraen, Grønland og polene vil smelte. Dette vil ifølge klimamodeller kunne skje innen 2100 dersom vi ikke kutter våre utslipp av klimagasser radikalt. Jeg vil stå i bresjen for å forhindre denne utviklingen, og derfor vil jeg sette høye mål.

Gjennom høye mål tvinger vi oss selv til å snu flere steiner i jakten på utslippskutt.

Modig vedtak

Og bystyret i Stavanger tar sitt ansvar på alvor. Det er et modig vedtak. Et ansvarlig og et offensivt vedtak. For Venstre er det ikke et alternativ å resignere i klimakampen. For Venstre er det ikke et alternativ å peke på andre byer eller andre nasjoner. Norge må ta sin del av ansvaret, og det må hver kommune gjøre. Også Stavanger. Setter man seg høye mål, får man høye resultater. Hva mener Aftenbladet at Stavanger kommune sitt bidrag burde være?

Les også

Stavanger skal kutte 80 prosent i klimagasser

Hvis vi sammen klarer å nå målsetningene bystyret satte 26.11., vil vi ha klart å redusere de årlige CO₂-utslippene til 0,4 tonn per innbygger. Trondheim har vedtatt nøyaktig den samme målsetningen. Oslo er langt mer offensive, og skal jobbe for å nå 0,1 tonn utslipp per innbygger. Bergen har samme ambisjoner som Oslo. Med andre ord: De andre storbyene har tilsvarende eller langt mer offensive målsetninger enn de Stavanger bystyre vedtok. Hvis Trondheim og Bergen kan klare dette, så må vi kunne klare det samme.

Bilparken vil bli elektrifisert

Aftenbladet gjør et nummer ut av at vi ikke har nok lokale virkemidler. Kanskje det. Men utover 2020-tallet vil bilparken i stor grad være elektrifisert. Bussene vil gå på fossilfritt drivstoff. Båter det samme. Anleggstrafikken vil også bruke fossilfritt brensel. De første fossilfrie renovasjonsbilene er allerede kommet.

Vi skal ta i bruk mer solenergi i oppvarming av hus. Vi har allerede laget ny energisentral for det gamle svømmehallbygget og derfor spart opp mot 80 prosent av CO₂-utslippene derfra. Vi ser at hydrogen kommer for fullt som ny energikilde. Dette skjer i dag og det vil skje i årene fremover. Det grønne skiftet er i gang. Innstillingen fra Rådmannen var 50 prosent, Bystyret økte målsettingen med 30 prosent. Blir det drømmenes teater av slikt?

Gjennom høye mål tvinger vi oss selv til å snu flere steiner i jakten på utslippskutt. Høye mål vil også få næringslivet til å strekke seg, og som konsekvens utvikle seg til å bli enda mer konkurransedyktige inn mot fremtidens markeder. Høye mål vil også gi oss bedre argumenter når vi skal skaffe oss nasjonale midler til samferdsel, infrastruktur og klimatiltak.

Realismens verden – bildet Aftenbladet bygger opp om på lederplass – sammen med Frp, Folkeaksjonen mot Bompenger og Pp, tror jeg er et mørkt sted. Det er et sted jeg ikke unner fremtidige generasjoner. Det er skuffende og oppsiktsvekkende at Aftenbladet representerer dette i synet på CO₂-utslippsprosenter, blottet for fremtidstro på effektive løsninger.

Alle må dra lasset

Lederkommentaren vil jeg definere som noen begredelige greier, helt uvant avisens ofte tøffe linje i miljøspørsmålene. Men byen har nå satt seg mål, og de skal bli harde å oppnå. Ingen sier at dette blir enkelt. Men dette skal være mulig å strekke seg etter. Det forutsetter at alle er med på å dra lasset.

Publisert:

Les også

 1. Leder: Ønsketenkning om klima gir ingen kutt, det trengs konkrete tiltak

 2. Ta klimatrusselen på alvor

 3. Flertall for å kutte 80 prosent i klimagassutslipp

 4. Miljømål som renneløkke

 5. Stavanger er en by i verden

 6. Politisk tullefokus og miljøonani

 7. Harde tak om ny klima- og miljøplan

 8. Økning i CO2-utslipp på norsk sokkel

 9. Elvestuen: FNs klimarapport viser alvoret

Mest lest akkurat nå

 1. – Et slag under beltestedet fra Høie

 2. Etter 19 år med dårlige vaner, har Ole Klemetsen fått nok. Nå starter han på et nytt prosjekt.

 3. Tina Bru sitt nye hus på Stokka må ligne på et uthus

 4. Lye-saken: Politiet tror de vil finne gutten på steinen

 5. Fartskontroll: Mistet førerkortet

 6. Geir Lippestad blir frontfigur i nytt sentrumsparti

 1. Debatt
 2. Per A Thorbjørnsen
 3. CO2
 4. Fornybar energi
 5. Stavanger kommune