Velstanden sildrer ikke nedover

DEBATT: Ikke mindre enn alle seks gruppeledere fra høyrealliansen svarte på mitt innlegg om deres manglende satsing på å bekjempe fattigdom og forskjeller. Hvis de brukte like mye energi på fattigdomstiltak ville Stavanger neppe fått 900 flere unger i fattige familier de siste fem årene?

– De 2968 ungene som vokser opp i fattige familier hadde fortjent at byens styrende politikere i høyrealliansen brukte mer ressurser på å gjøre livene deres bedre. Når de våkner opp morgenen etter kjekke arrangementer som Hammer Series, bildet, har foreldrene deres fortsatt lite penger, skriver Eirik Faret Sakariassen.

Debattinnlegg

 • Eirik Faret Sakariassen
  Eirik Faret Sakariassen
  Kommunalråd, Stavanger SV
Publisert: Publisert:
Les også

Hver gang en snor klippes, handler det om arbeidsplasser

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

At de skjemmes over at det de selv la inn til fattigdomstiltak er på krona samme beløp som de la inn til sykkelrittet Hammer Series, det skjønner jeg godt. At de skriver at de ble forundret av mitt innlegg, det skjønner jeg ikke. Er det påstanden min som er forunderlig, eller prioriteringen deres?

Teorien virker ikke

Det er en velkjent økonomisk teori at skattekutt til den økonomiske eliten skal «sildre nedover» på resten av samfunnet. Amerikanerne har kalt det trickle down economy. Den teorien har ennå ikke vist seg å virke. Og allikevel holder de fast ved den i høyrealliansen i Stavanger. Snorklippingen til ordføreren skal etter deres logikk bidra til at velstanden sildrer nedover. Men det gjør den ikke.

Påstanden til flertallspartiene om at satsingen på kongressturisme vil bli «avgjørende i kampen mot barnefattigdom», er nesten en dårlig parodi på hva Ronald Reagan ville sagt og gjort. De forventer nemlig at pengene de bevilger til arrangementer skal de få «mangedoblet igjen i form av ringvirkninger for byen og dens innbyggere». Hvis den påstanden var i nærheten av å holde vann, så skulle jo antallet barn i fattige familier blitt redusert de siste tjue årene. For år etter år blir det bevilget stadig mer til sykkelritt og andre arrangementer som skjer i kommunen. Disse arrangementene har jo pågått lenge – men år etter år øker fattigdommen og forskjellene. Trickle down fungerte ikke på 80-tallet, og det fungerer ikke nå. Ei heller når den prøves kommunalt.

99 skoleklasser med unger som vokser opp i familier som har mindre enn ungene de leker med. Det kan vi ikke akseptere.

Brutt den nasjonale trenden

Senterpartiet i Stavanger har brutt med den nasjonale trenden, nemlig at Sp samarbeider med de rød-grønne partiene. Vårt lokale Senterparti gått til høyresiden. I bystyret sa Bjarne Kvadsheim om min fattigdomstale at «det var et innlegg som forteller bystyret hvorfor Senterpartiet ikke ønsker å samarbeide med SV. Det er en utømmelig bruk av kommunens penger.»

Virkelig? Utømmelig bruk av kommunens penger? Det er Sp, ikke SV, som kaster penger etter Stavanger Forum. Det er Sp, ikke SV, som hever lønningene til politikerne. Det er Sp, ikke SV, som går inn for å renovere Rådhuset for 260 millioner kroner.

Tok det som kompliment

Høyres Kåre Reiten sa at «SV er spesialister på å fordele». Han mente det neppe som et kompliment, men jeg tok det slik allikevel. I en tid hvor landets rikeste får stadig mer av høyresidens regjering, så trengs det noen som kjemper for å gi mer til de som har minst. Høyre kan også fordele. De fordelte slik: kuttet sykehjemmene med 17,5 millioner kroner og opprettet et kongressfond til 30 millioner kroner. Det kaller jeg en dårlig fordeling.

Det ble også sagt i bystyret at Hammer Series var «megareklame» for Stavanger. Vel, TNS Gallup gjør målinger for hvor mange som ser på tv-kanalene. De tre dagene Hammer Series gikk på TV2 hadde sendingene i snitt 32.000 seere.

Sammen med Kåre Willoch

Høyre, Frp, Venstre og KrF nasjonalt har gått mot økning i barnetrygden. Der står SV i front, sammen med (trommevirvel): Kåre Willoch! Kanskje Høyre burde lytte litt til sin tidligere statsminister? Den har ikke vært øket siden 1996 - og ville gjort livet lettere for mange familier!

De 2968 ungene som vokser opp i fattige familier hadde fortjent at byens styrende politikere i høyrealliansen brukte mer ressurser på å gjøre livene deres bedre. Når de våkner opp morgenen etter kjekke arrangementer som Hammer Series, har foreldrene deres fortsatt lite penger. 99 skoleklasser med unger som vokser opp i familier som har mindre enn ungene de leker med. Det kan vi ikke akseptere. De vil SV aldri akseptere.

Les også

 1. Hver gang en snor klippes, handler det om arbeidsplasser

 2. Hver gang en snor klippes, handler det om arbeidsplasser

 3. Slik vil de bruke tre millioner i kamp mot barnefattigdom

 4. Nye tiltak i kampen mot fattigdom

 5. Bare to skoler ville teste skolemat

 6. Boligområdet påvirker barn og unges sjanser til å lykkes i livet

Publisert:
 1. Familie
 2. Eirik Faret Sakariassen
 3. Bjarne Kvadsheim
 4. Stavanger Forum
 5. Barnetrygd

Mest lest akkurat nå

 1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 2. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

 3. Viking klar for Europa: 30 millioner ligger i potten

 4. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet

 5. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes

 6. Stavanger og andre kommuner i hastemøte om korona med helseministeren