Vi må få forutsigbarhet for bilistene

DEBATT: Når verden endrer seg raskt, sitter mange igjen og bekymrer seg. Det fenomenet møter bilbransjen daglig. Lokale myndigheter og vi i bilbransjen har et felles ansvar for å dempe mye av den usikkerheten som preger Stavangers bilister.

– Mange fortviler over mangel på forutsigbarhet, oversikt og kunnskap midt oppi den hurtige endringstakten.

Debattinnlegg

 • Jan Olav Fikstvedt
  Jan Olav Fikstvedt
  Adm. dir i Møller Bil, Sør-Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bilen er viktig for mange, helt nødvendig for andre. Nye drivlinjer, bompenger, ny teknologi, nye utslippskrav og rushtidsavgifter. Det er tilbakevendende temaer i mitt møte med Stavanger-befolkningen. Mange fortviler over mangel på forutsigbarhet, oversikt og kunnskap midt oppi den hurtige endringstakten. Forutsigbarheten er det først og fremst lokale og nasjonale myndigheter som kan sikre. Så må min bransje stå for oversikten og kunnskapen.

Les også

Slik blir bomregningen et pengesluk

Hvilken bil bør jeg velge?

Her er mitt ærlige forsøk. Hvilken bil bør jeg velge? Det er spørsmålet jeg møter fra kunder som samtidig uroer seg for hvilke miljømessige og økonomiske følger valget får. Svaret på spørsmålet henger sammen med preferanser og hvordan du bruker bilen. Ofte overraskes kunder når rådet er å kjøpe noe som ikke er ladbart.

Kjører du langt og har behov for mye plass? Da kan diesel- og bensinbiler være et godt alternativ både for deg og miljøet. Kjører du korte avstander i hverdagen, men bruker bilen på langturer i helgene, da kan de ladbare hybrid-bilene være gode alternativer for deg. Med utviklingen av større elbiler med lang rekkevidde så vil de fullelektriske bilene bli et godt alternativt for flere.

Bilen fyller et behov i hverdagen vår. Slik vi er bosatt i regionen vår, forsvinner ikke dette behovet med tiltak som økte satser i bomringen eller rushtidsavgifter. Min holdning er at myndigheter, både de som bestemmer her i Stavanger og de som styrer landet, må være sitt ansvar bevisst. Bilen utgjør en stor del av folks hverdag og økonomi. Dette gjør at behovet for forutsigbarhet er stort.

Holder seg godt på bruktmarkedet

Vi beveger oss i miljøvennlig retning, i takt med lanseringen av stadig flere nullutslippsbiler. Økt utvalg er selvsagt av det gode. Samtidig er det viktig å huske på at også forbrenningsmotoren, også dieselmotoren, utvikles. Den blir mer effektiv og slipper ut mindre. For mange kan diesel være det beste alternativet også når miljøhensynet legges til grunn. For mange er det klokt å kjøpe ladbart, men ikke for alle. Flere bekymrer seg for annenhåndsverdien på diesel- og bensinbiler, men vi ser at disse bilene holder seg godt på bruktmarkedet.

Les også

Gjensidige: Mener risikoen for personskade er høyere med el- og hybridbiler

Kartlegge grundig

Jeg representerer et merke som bidrar til å gjøre fremtiden elektrisk. Parallelt med videreutviklingen av forbrenningsteknologien. Mitt råd til alle bilkjøpere er å kartlegge grundig hvilke alternativer som er best, med alle hensyn lagt til grunn. Og så er mitt ønske til myndighetene at de legger til rette for at kundene kan velge nettopp den bilen, uten å måtte frykte en plutselig endring i forutsetningene.

Les også

 1. Rekorddyr bensin – ingen løfter om avgiftskutt fra Frp

 2. Hver fjerde nye bil er elbil

Publisert:
 1. Debatt
 2. Bil
 3. Diesel
 4. Elbil
 5. Utslipp

Mest lest akkurat nå

 1. SUS ber om hjelp fra pen­sjonister og andre med helse­utdanning

 2. Innfører gult nivå på skolene i Stavanger

 3. Fire grep som får mer ut av varme­pumpen din. Og tre ting du ikke bør gjøre

 4. Arrangerer digitalt julebord, hjelper likevel lokal restaurant

 5. Utlendingene har lurt på hvem dette er

 6. Risa tapte anbud og mente vinneren skulle avvises