Barnehagene ikke gode nok på smittevern

DEBATT: Vi leverer friske unger i barnehagen og får dem snørrete hjem. Det kan ikke fortsette.

Publisert: Publisert:

«Om vi skal holde barna hjemme til de er frie for snue, så må barnehagene være så gode på smittevern mot vanlige virus at barna faktisk kan være i barnehagen uten å bli syke», skriver Hanne Rentsch Ersdal. Foto: NTB scanpix

Debattinnlegg

 • Hanne Rentsch Ersdal
  Stavanger

I Aftenbladet 18. juni skrives det om full forvirring om forkjølelse i barnehagen. Jeg vil heller si at artikkelen handler om ansvarsfraskrivelse ved forkjølelse i barnehagen.

I artikkelen beskriver barnehagesjefen og smittevernoverlegen at det er foreldres ansvar å holde barna hjemme fra barnehagen til de er snuefrie, og så én dag ekstra. Hva barnehagen skal gjøre med dagens smittesituasjon av forkjølelse, sier de ikke noe om.

Et mulig krav

Jeg har en nyhet å komme med: Mitt barn og hans venner er aldri snuefrie. Så når dere ber meg om å holde mini hjemme til han er snuefri, og så én dag til, vel, det oppleves som et umulig krav.

Mini og hans venner har alltid lettere luftveissymptomer, les snue. Dette skyldes ikke at de er kronikere. Har de ferie, så er de stort sett helt symptomfrie. Dette skyldes den konstante invasjonen av virus og bakterier de blir utsatt for i barnehagen.

Forskjellen på små og store grupper

Det eneste unntaket jeg har opplevd, i tillegg til ferier, var da barnehagen etter påske hadde små grupper og ekstra tiltak på renhold. Da holdt de seg friske.

Etter 1. juni, med fulle avdelinger på 12 barn og 4 voksne, er det konstante toget av virus- og bakterieinfeksjoner tilbake. Vi har vært så heldige å få to omganger med forkjølelse de siste 19 dagene. Jeg leverer en frisk fyr i barnehagen, og henter han med snue om ettermiddagen. Dette kan ikke fortsette.

For store grupper

Barnehagesjefen hevder at forkjølelse er noe som går nå, og at det ikke er noe grunnlag for å si at barnehagene ikke er gode nok på hygiene. Vel, kanskje er det ikke hygienen som er problemet, men heller tettheten av barn?

Vi voksne føler oss jo som løsslupne og litt ville om vi inviterer til en liten fest på under 20 personer. Men mini er i barnehagen med 15 andre, hver dag.

Poenget mitt er at om vi skal holde barna hjemme til de er frie for snue, så må barnehagene være så gode på smittevern mot vanlige virus at barna faktisk kan være i barnehagen uten å bli syke. Dette er barnehagesjefens og smittevernoverlegens ansvar.

Ikke godt nok

Jeg tror ikke at dette er mulig med dagens ressurser. Jeg tror vi må tilbake til mindre grupper, slik at spredningen av virus blir mindre. Dette vil kreve flere ansatte i barnehagen. Jeg håper at barnehagesjefen, smittevernoverlegen og våre politikere kan sette i gang tiltak som holder våre små friske. Det er deres ansvar.

Vi småbarnsforeldre bidrar gjerne med kun å sende friske unger i barnehagen, men kan vi ikke gå tilbake til en barnehagehverdag hvor det er akseptabelt at alt annet en korona smitter. Det er ikke godt nok.

Publisert:

Les også

 1. Spesielt ett punkt gjør mange usikre

 2. Smittevern­avdelinga i Stavanger: Mange barn er sjuke og heime frå barnehage og skole

Mest lest akkurat nå

 1. Barnehage­ansatt i Stavanger testet negativt på korona på andre test

 2. – 1. mars tok ekskona mi, Janne, livet sitt. Knappe to uker etter kom korona­pandemien

 3. Kvernevik: Mann i 40-årene pågrepet etter å ha truet nabo

 4. Slik blir høstens skole­hverdag på barne­skole, ungdoms­skole og videre­gående skole

 5. På vei til byen på hjemmelaget flåte

 6. Trolljeger­prøven 2020 er annerledes, men innsatsen er like stor

 1. Barnehage
 2. Smittevern
 3. Koronaviruset
 4. Stavanger