Bekymringsverdig lite psykisk helse i budsjettet

DEBATT: Det er budsjettider og et eneste område blir knapt nevnt i debattene, nemlig psykisk helse.

Publisert: Publisert:

«Mener flertallet at det er gjort nok innen psykisk helse? Venstre mener jobben så vidt har startet», skriver Mette Vabø. Foto: Illustrasjonsbilde/Scanpix

Debattinnlegg

 • Mette Vabø
  Kommunestyrerepresentant, Stavanger Venstre

Derfor har vi blant annet fastlegeordningen, helsestasjonene og tiltak innenfor rusomsorg. Kommunen har også ansvar for innbyggernes psykiske helse, og det er på høy tid at kvaliteten på dette tilbudet heves.

Venstre ser med bekymring på den urovekkende utviklingen i at flere unge sliter psykisk. Ungdata-undersøkelsen viste at hele 14 prosent av ungdomsskoleelevene i Stavanger sliter med depressive symptomer. Elevene i ungdomsskolen har ikke et godt lavterskeltilbud for psykisk helsehjelp. Vi vet at jo tidligere man får hjelp, jo større sjanser er det for å bli kvitt problemene og ikke utvikle mer alvorlig psykisk sykdom.

Les også

Dette skal flertallet gjøre

Enormt folkehelseproblem

Samtidig ser vi urovekkende selvmordstall i Norge. I 2018 tok 674 mennesker sitt eget liv i landet vårt. Det er en økning på 13 prosent fra året før, og det rammer bredt i befolkningen. Det er ikke bare de mest alvorlig psykisk syke som tar selvmord, og det berører tusenvis av pårørende. Selvmord er et enormt folkehelseproblem, og hver enkelt kommune bør være bevisst sitt ansvar for å ta tak i dette.

Venstre har derfor valgt å satse massivt på psykisk helse i vårt alternative budsjett ved å:

 • Styrke ordningen med mobbeombud slik at dette blir en 100 prosent stilling.
 • Rekruttere seks nye helsesykepleiere, fortrinnsvis på ungdomstrinnet.
 • Ansette tre skolepsykologer som skal jobbe målrettet inn mot byens ungdomsskoleelever slik at de får et godt lavterskeltilbud.
 • Styrke lavterskeltilbudet for voksne med to nye psykologer på Helsehuset.
 • Sette av midler til å utarbeide en Nullvisjon mot selvmord.

Kutt i idrett, kultur og frivillighet

Hvor blir tilsvarende satsning av i flertallspartienes budsjett? Budsjettet deres er på hele 22 sider og ikke en eneste setning er skrevet om hva de vil gjøre for psykisk helseforebygging. Dette er bekymringsverdig! I tillegg kuttes det i idrett, kultur og frivillighet – viktige arenaer for fellesskap for byens ungdom.

Mener flertallet at det er gjort nok innen psykisk helse? Venstre mener jobben så vidt har startet!

Les også

Kutter millioner til idrett og frivillige

Kan ikke la det skure og gå

Hvis Stavanger skal være en attraktiv og god kommune å bo i for alle innbyggerne våre, må vi ikke la det skure og gå med det psykiske helsetilbudet. Utviklingen må tas på alvor, hvis ikke sitter fort kommunen igjen med regningen for brannslukkingen som må til når de som sliter psykisk ikke får hjelp i tide.

Publisert:

Les også

 1. – 3 av 10 vgs.-elever er ensomme, 3 av 10 er deprimerte – på tide å rope høyere om psykisk helse

Mest lest akkurat nå

 1. Turgåere møtte den savnede kvinnen lørdag

 2. Mann fra Sandnes er smittet

 3. Her er Vikings lag mot Kristiansund

 4. E39 Bømlafjordtunnelen er gjenåpnet etter ulykke

 5. Etter fire brudd og 40 døgn på Ullevål grøsser Frp-eren når han ser mødre med barn i bæresele på elsparkesykkel. Nå etterlyser han regler.

 6. Savnet fisker fra Rogaland er funnet

 1. Debatt
 2. Psykisk helse
 3. Selvmord
 4. Frivillige