Er Per A. Thorbjørnsen og Anne Kathrine Bergh på rotur?

DEBATT: Per A. Thorbjørnsen og Anne-Kathrine Bergh retter den 21. desember beskyldninger mot MDG om at vi desinformerer. Dette fordi vi i et innlegg i Aftenbladet den 10. desember opplyste at flertallet hadde stoppet utprøvingen av miljøvennlig ifyll på kunstgressbanene i Stavanger.

Publisert: Publisert:

«Stavanger har mange kunstgressbaner med kasserte bildekk som fyll. Ny forskning viser at disse gummismulene bidrar til et betydelig miljøproblem fordi de sprer seg til naturen og vassdrag», skriver Torfinn Ingeborgrud og Michelle H. Flagstad. Foto: Colourbox

Debattinnlegg

 • Torfinn Ingeborgrud
  Miljøpartiet De Grønne
 • Michelle H. Flagstad
  Bystyremedlem i Stavanger (MDG), medlem av kommunalstyret for kultur og idrett (KKI)
iconDenne artikkelen er over tre år gammel
Les også

MDG: "Stavanger fortsetter med giftig kunstgress"

Dette skjedde i kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) den 6. desember. I en sak om kunstgressbaner foreslo administrasjonen at en skulle utnytte situasjonen nå når hele ni baner skal restaureres til å prøve ut miljøvennlig fyllmaterialer, «dette for å framstå som en framtidsrettet og miljøansvarlig kommune».

Ble det for pinlig å stå for vedtaket som ble fattet?

Funnet på i ettertid?

Flertallet stoppet dette, de ønsker i stedet at Stavanger skal vente på retningslinjer fra statlige myndigheter. Thorbjørnsen og Bergh skriver nå at saken kun er utsatt til neste møte. Men dette er ikke en del av vedtaket, det ser ut som noe de har funnet på i ettertid. Ble det for pinlig å stå for vedtaket som ble fattet?

Les også

MDG bidrar med åpenbar desinformasjon

Stavanger har mange kunstgressbaner med kasserte bildekk som fyll. Ny forskning viser at disse gummismulene bidrar til et betydelig miljøproblem fordi de sprer seg til naturen og vassdrag. Mange er også bekymret for mulige helseeffekter.

Det stemmer at Miljødirektoratet jobber med denne problematikken, de sendte nylig flere forslag over til departementet for politisk behandling. Denne behandlingen kan ta mye av 2017. Hvis vi skal vente på dette, kan det bli for seint å kjøre tester av miljøvennlige varianter i år. Bergh sa i møtet 6. desember at retningslinjene skulle komme i løpet av 1-2 uker, dette ser vi nå at ikke stemmer. Her har nok Bergh kommet i skade for å desinformere.

Uansett hva staten etter hvert foreslår, vil Stavanger Kommune sitte med ansvaret, et ansvar som konkret er delegert til KMU.

Må få en varig løsning

Miljøpartiet De Grønne mener at Stavanger må ta fatt i denne problematikken, og vi er glade for den positive holdningen administrasjonen har vist. Det er viktig å få testet de nye miljøvennlige fyllmaterialene i vårt lokale klima. Når vi har fått tilstrekkelig konkret kunnskap, må vi få en varig løsning som inkluderer alle banene. Hvis det stemmer at flertallspartiene er opptatt av helse og miljø, regner vi med at de støtter oss i dette.

Publisert:

Les også

 1. - Miljøfarlige og kreftfremkallende stoffer i kunstgressbaner må forbys

34 fotballkeepere fikk kreft. Nå blir Obama bedt om å se nærmere på hvorforWhy 3G pitches are being ripped up in Holland over health fearsForsker på hvor farlig kunstgress er

Mest lest akkurat nå

 1. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

 2. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

 3. Elbiler må betale mer

 4. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

 5. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

 6. Koronasmitten øker - men ikke i Sverige

 1. Stavanger
 2. Miljø
 3. Helse
 4. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 5. Miljødirektoratet