Landstrøm til cruiseskip i Stavanger: Sparer på kronene, lar tusenlappene fly

Landstrøm er bare skuebrød. Symbolpolitikk som brukes for å godkjenne en veldig forurensende aktivitet.

Vi bruker penger på å trekke til oss cruiseskip, som hvert av dem forurenser mer enn 100.000 biler per dag Men det er bilistene som får svi når vi skal sette inn klimatiltak.

Debattinnlegg

 • Ingebjørg S. Folgerø
  Ingebjørg S. Folgerø
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Et cruiseskip bruker 200.000 liter diesel hver dag på sjøen, mens en vanlig diesel familiebil bruker to liter (40 km kjøring per dag). Et cruiseskip bruker altså like mye diesel som 100.000 biler – hver dag! Og så skal vi liksom redde kloden ved å redusere biltrafikken til Forus med noen hundre biler? Eller bruke landstrøm de timene båten ligger i havn?

Stavanger satser på turisme. Flere direkteruter med fly og flere cruiseskip skal skape aktivitet i byen. Vi bruker penger på å trekke konferanser til byen, markedsføre Prekestolen og Jærstrendene, lage materiell, invitere reisejournalister og delta på reiselivsmesser.

Utslippene fra fly er langt mer skadelige for kloden enn utslipp fra biler.

Bilene en dråpe i havet

Samtidig legger vi stramme bånd rundt aktivitetene lokalt. Folk skal ikke kjøre bil, vi skal slett ikke kunne parkere ved arbeidsplassene, bompengene øker og fremkommeligheten for biler blir dårligere. I tillegg skal vi skamme oss litt når vi fyller tanken. Og alt dette ville vært vel og bra hvis det hadde vært noe annet enn en miserabel dråpe i havet.

Hvorfor er det slik? Fordi flytrafikk og cruisetrafikk ikke måles. Stavanger skal redusere egne utslipp, men holdes ikke ansvarlig for de utslippene vi selv skaper ved å øke fly- og cruisebruken. Som om jordkloden tenkte at nei, de enorme utslippene fra båter og fly gjelder ikke, jeg tar ikke hensyn til dem når jeg varmer meg opp.

For det er tvert imot. Utslippene fra fly er langt mer skadelige for kloden enn utslipp fra biler. Flytrafikken slipper ut mer CO₂ enn verdens 129 «reneste» land til sammen, og det slippes ut i en høyde hvor de mange ulike gassutslippene gjør langt mer skade enn utslipp på bakken. Selv vanndampen i flykondensstripene har negativ klimaeffekt.

Stavanger burde kjempe for at alle byer skulle redusere fly- og cruisetrafikken like mye.

Ubegripelig!

«Men hvis vi ikke lokker folk til Stavanger, reiser de bare til Bergen eller Oslo isteden», trøster vi oss med. Da er det liksom greit? Nei, det blir som å si at jeg ikke legger på meg av et kakestykke – fordi noen andre ville spist det uansett. Hvis det blir færre havner å besøke, og mindre markedsføring, vil også antallet skip gå ned. Norge ligger ikke akkurat midt i løypa, det er langt hit både med fly og skip.

Stavanger burde kjempe for at alle byer skulle redusere fly- og cruisetrafikken like mye. Heftige nasjonale avgifter på fly og havner ville hjelpe, kraftig nasjonal skattelegging av drivstoffet likeså. I dag er det motsatt: Skip og fly i utenlandsfart betaler ikke CO₂-avgift. De har et enormt forbruk, forurenser verre per liter enn noen av oss, og slipper avgifter. Ubegripelig!

Vi er så mo i knærne overfor turismen at Avinor har fått bygge over 5000 parkeringsplasser på Sola, mer enn dobbelt så mye som de 2500 plassene i alle de åtte parkeringshusene i Stavanger sentrum. Men i sentrum reduseres antallet parkeringplasser for å få folk til å bruke buss. Jeg ser ikke logikken.

Da får det faktisk være greit at arbeidstakeren av og til kjører bil, endatil med piggdekk.

Arbeidsplassene er viktigst

Hver nordmann har et CO₂-fottrykk på ca. 10 tonn per år (utenom utenlandsreisene). En turist som flyr fra New York til Europa retur slipper ut ca. 2 tonn CO₂-ekvivalenter bare på flyreisen. Fem slike reiser tilsvarer hele ditt innenlandske årsforbruk! Hvorfor skal vi ta bussen til Forus, men samtidig invitere turister fra Kina, Afrika og USA til å komme hit på ferie? Hvorfor skremme store firma til Aberdeen og Oslo med våre strikte parkeringsnormer når det er langt bedre for oss at de ansatte bor her i byen – med bilen sin – heller enn at vi blir avhengige av å lokke langveisfarende ferierende miljøbomber til byen?

Skal vi vokse og sikre økonomien vår i fremtiden, må byen satse på helt andre inntekter. Arbeidsplasser er den viktigste. Ifølge forskere ved Universitetet i Bergen legger en cruiseturist igjen knapt 300 kroner når de går i land. En fast ansatt i et selskap på Forus betaler ca. 300.000 kroner i skatt, og bruker det meste av restlønna i Stavangers butikker, frisører, utesteder, på offentlige avgifter, strøm og andre lokale tjenester. Da får det faktisk være greit at arbeidstakeren av og til kjører bil, endatil med piggdekk.

Les også

Cruiseturister er minst lønnsomme

Les også

Feilaktig om Innovasjon Norges cruiseundersøkelse

Les også

I skyggen av cruiseskipene

La oss begynne med å se på utslippsregnskapene i sammenheng.

Her har vi en kampsak

Jeg er ikke bedre enn andre. Jeg flyr jevnlig og reiser med store båter innimellom. Men jeg kan ikke se noen fornuft eller sammenheng i at vi med åpne øyne legger hindringer i veien for bilkjøring til og fra arbeidsplassene, samtidig som vi innstendig oppfordrer flest mulig til å ta fly til og fra Sola, og inviterer all verdens cruiseskip til å kjøre fra Middelhavet til Vågen.

Norge og Rogaland vil gjerne være et forbilde for verden på så mange områder. Her har vi en kampsak hvor vi virkelig kan skinne. La oss begynne med å se på utslippsregnskapene i sammenheng, og ikke bare skryte av hvor flinke vi er på de bittesmå, lettkjøpte symbolhandlingene.

 • Ingebjørg S. Folgerø er varamedlem i Stavanger bystyre for Høyre, men skriver her for egen regning. Hun er også relasjonssjef i Brødrene Kverneland AS, som blant annet selger biler. Red.anm.

Les også

 1. Heller kanalar og levande byliv enn cruiseskip på Holmen

 2. Årets siste cruiseskip på besøk i Vågen

Publisert:
 1. Cruiseskip
 2. Ingebjørg S. Folgerø
 3. Stavanger kommune
 4. Klimautslipp
 5. Forurensing

Mest lest akkurat nå

 1. Stenger rund­kjøring på Forus i over tre år: – Å reise kollek­tivt kan være et alternativ

 2. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 3. Se FCSB - Viking her – slik er Vikings lag

 4. 11 menn vil bli brann- og rednings­sjef

 5. Dette foreslås det å gjøres med den nest største barne­hagen i Sand­nes

 6. Direkte: Følg trenings­kampen Stjernen-Oilers og chat med vår reporter her