Tomme busser på Hundvåg!

Skal kollektiv transport vinne kunder i konkurransen, må det være smidig, rasjonelt og hurtig . Det var bussruten tidligere, nå er det bakvendt.

Det har vært stor misnøye på Hundvåg etter at Kolumbus la om bussrutene. Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) testet rutetilbudet 28. september. Foto: Fredrik Refvem

Debattinnlegg

 • Kjell Fagervik
  Hundvåg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er prisverdig at ordføreren Sagen Helgø inviterte med seg

fylkesordføreren på en busstur rundt Hundvåg. Vil de likevel klare å ta innover seg oppgittheten over ruteomleggingen blant beboere på østsiden av Hundvåg? På vår del av øya kjøres det fremdeles tomme busser, til tross for at administrasjonen i fylket står fast på at dagens ordning er best.

Dobbel så lang tid

Omleggingen av rute 1 medfører hyppigere avganger enn før, 7 minutter mot før hvert kvarter. Det hjelper lite når bussreisen tar dobbel så lang tid til sentrum. Skal kollektiv transport vinne kunder i konkurransen, må det være smidig, rasjonelt og hurtig . Det var bussruten tidligere, nå er det bakvendt.

Hvorfor skal bussen i dagens rute snu og kjøre tilbake igjen samme vei, straks før bussen når fram til Hundvågkrossen? Når bussen i dag kommer til Austbø, er den tom. Alle passasjerer har gått av, og ingen nye er kommet på. Det kommer heller ingen nye på etter u-svingen når bussen kjører tilbake samme vei som den kom fra. En kort samtale med sjåførene vil vel kunne bekrefte dette?

Les også

Vås om hundvågbussen

Spaserer til Hundvågkrossen

Dersom statistikken viser at antall reisende på hundvågruten ikke er redusert, kan kanskje svaret ligge i at beboere på Austbø, Vågen og Kuneset velger å spaserer ned til Hundvågkrossen for å spare tid. Busstilbudet er likevel «krøkkete», og det er ikke alle trafikanter som er i stand til å spasere.

Er det ingen med praktisk legning som ser at løsningen er haltende?
Som alternativ hadde det kanskje vært bedre om bussen hadde sløyfet hele u-svingen og kjørt direkte til sentrum når den kom frem til Hundvågkrossen?

Det er som en farse.

Hyppigheten kunne gjerne vært redusert, den var god nok. Dermed hadde vi fått tilbake samme rasjonelle opplegg vi hadde med hurtig tur til sentrum.

Det er et argument som vi kjøper; I rushtidene var bussene aldri i rute. Grunnet trafikkforholdene på fastlandssiden. Men trafikkforholdene er de samme, noe som gjør at ved hyppigere avganger skal det lite til før bussene hoper seg opp, og det kommer nå derfor ofte tre busser i en rekke – og de er fremdeles ikke i rute. Det er som en farse.

Attraktiv rute

Rutetraseen på det gamle opplegget, med direkte tur sydover til Jåttå, gjorde ruten attraktiv også for gjøremål i Hillevåg, til sykehuset, handelssentra, byggevarebutikker, bilverksteder og skoler. Ikke minst for skoleungdom til Hetland videregående og Vågen videregående i Jåttavågen. Nå er det busskifte i sentrum med venting og tidstap.

Det har tidligere vært et problem med kapasiteten i morgenrushet for skoleungdom som skal videre på videregående skoler; nå er det også et problem med ytterligere tidstap fra østsiden, turen til sentrum tar dobbel så lang tid.

Vi velger bilen

Jeg kan ikke forstå annet enn at bussruten nå taper passasjerer. Vi velger bilen til så lenge. Snart skal vi også på ny få bompenger på Bybrua.

Kan me kje få tebage «Trippen», «Majoren» og «Øybrua» fra Buøy, og så lage dokker svære parkeringsplass for adle bilane på Rosenberg sin eiendom, ner mod Buøykaien? – så ska me klar´oss.

Les også

 1. Tidligere Stavanger-ordfører Kari Thu: Det blir nok heller bilen til sentrum enn Hundvåg rundt i buss

Publisert:
 1. Sykehus
 2. Hundvåg
 3. Buss

Mest lest akkurat nå

 1. Denne gaven tar helt av: – Dette er all time high. Vi har aldri sett slike tall

 2. Norge Mining: – Det er noe stort og tungt der nede i Norges dypeste hull

 3. Nå er det dårlig stemning!

 4. Lagmannsretten vil løslate Gunn Merete Lodes drapsmann fra forvaring

 5. Naboklager førte ikke frem. Omstridt Hundvåg-hus godkjent

 6. Lokal smittevernforskrift foreløpig bare til 16. desember