Immigrasjon i den menneskeskapte tidsalder (iPhonen som Immigrant)

DEBATT: Vi er på en lang og kronglete vei. Hvordan kom vi hit? Stikkord: Innvandreren, iPhone, global oppvarming.

Forrige gang det var 4 grader varmere enn nå, var det ikke is på noen av polene, og havnivået var 80 meter høyere enn nå. Det ville være slutten på Immigrasjonen, slik du kjenner den.

Debattinnlegg

 • Randy Naylor
  Randy Naylor
  Bildekunstner, Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Vårt myopiske (nærsynte) fokus: «Mangel på framsyn eller dømmekraft, et smalt syn på noe.» (Merriam-Websters ordbok)

Den anthropocene (menneskeskapte) tidsalder har definert yttergrensene for industriell framferd. Eller folk-først-filosofi. Hvor mennesket erobrer naturen og finner opp Plast fra petroleum og havene blir søppelplass, – og vips, plast rett inn i din nano-matkjede via Muslinger du fordøyer.

Vår menneskelige, ubetenksomme rutine («second nature»): Alt kan utnyttes – forurensning, slaveri – og bli til Penger, og selges i kommersiell syklus uten bevissthet, uten konsekvens, uten framsyn eller dømmekraft. Rett inn i Coop-fondet ditt. Du eier det.

Listhaug og Trump definerer en immigrant ved å sette opp murer.

Sammenhengene

Den 21. århundre har gitt oss en helintegrert og relasjonell filosofi (Deleuze, Guattari, Delanda, Serres, Morton) som er inklusiv og risser opp en post-anthropocen og bærekraftig global respons. Den viser hvordan klimaendringer, migrasjon, innvandring og underernæring er relatert. Hvordan og hvorfor alle «ting» er levende, ikke bare mennesker og dyr. Hvordan BWO («bodies without organs»; gjenstander uten organer), inkludert stein, rev, vulkaner og hav, er Levende. Dette inkluderer land, vann, stjerner. Deretter vil det som er levende også bestå av «hyper-objekter» som plast, stråling, CO₂, kull, olje, genmodifisert mat og multiresistente bakterier. For bare å nevne noen få ...

Ta så med på denne listen: Immigranter og Migranter.

Ta så også med på denne listen: iPhoner og alt som ikke er «Made in Norway», som på en eller annen måte immigrerte inn i hjemmet ditt ved siden av tv-en. «Made in China»-migranten.

La oss så utvide vår horisont og vår filosofi lenger enn til 1900-tallets eksistensialisme.

Immigranten

Hva er så den nye immigranten, og hvordan kom den hit? Listhaug og Trump definerer en immigrant ved å sette opp murer. Frankrike har en smal bru fra Algerie. Tyskland forsøkte en Google-aktig, åpen plattform. England valgte brexit. Hellas druknet i lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og kaos. Tilbake til Myopia: «Et smalt syn på ting.»

La oss så utvide vår horisont og vår filosofi lenger enn til 1900-tallets eksistensialisme. Inkluder en global respons, en ikke-anthropocen, bærekraftig, post-kolonial, etter-petroleum-økonomi, en ernæring som virkelig er næringsstoffer, Google, iPhone og stråling fra Tsjernobyl som immigranter! Henger ikke alt dette sammen? En gjensidig årsakssammenheng mellom delene i Helheten. Der Helheten nå er en ikke-mekanisk modell av virkeligheten, et åpent system som blir drevet og organisert av utveksling av materie, energi og informasjon med miljøet. Den Nye immigranten.

Følg mitt argument: Hvis vi redefinerer en Immigrant som noe ikke-menneskelig, ikke-anthropocent og et resultat av vår tidligere og nåværende politikk, kriger, industriavfall og utnyttelse, er det her vi kan begynne å ta fatt på de reelle og større problemer som har resultert i vår myopi, og det symbolet på uvitenhet som Muren er.

«Den nye oljå» vil også være en Immigrant.

Den Nye Immigranten

Det er her jeg gir deg den Nye Immigranten: iPhonen. Den immigrerte hit via California gjennom en syrisk familie kalt Jobs. (I den engelske originalteksten : «IT immigrated to California...», hvor «IT» henspeiler til informasjonsteknologi (IT). På engelsk betyr «Jobs» også jobber/arbeidsplasser. Red.anm.) På sin vei koplet den seg til et større system, internettet, og ekspanderte til Google (russisk/indisk familie), og nå til selv-entreprenørene Uber (russisk familie) og PayPal og Tesla (sør-afrikansk familie), samt plattformer som AirB&B. Det nye mønsteret her er Selv-Organisering. Det er hva immigranter gjør, de Selv-Organiserer. Det er hva Silicon Valley gjør. Immigranter har Selv-Organisert 50 prosent av de mest kjente startup-bedriftene i Silicon Valley. Fra 1965 til 1985 ble hundre prosent av olje- og gassindustrien i Rogaland planlagt, geologisk kartlagt, konstruert og grunnlagt av Immigranter. «Den nye oljå» vil også være en Immigrant.

La oss nå sette opp en Mur. En elektronisk Mur for å holde iPhonen din borte. Du vil kollapse i løpet av 12 timer. Døtrene dine vil skrike uten sosiale medier. Din Office vil implodere, og fingrene dine blir ubrukelige sifre («digits»). Greit, Murer virker ikke, verken den Den kinesiske muren, Berlinmuren eller MexTex-muren.

Velg ledere som bruker iPhonen sin til å knytte kontakt, som ikke er hengt opp i Murer!

Dynamisk strøm av interaksjon

Det som virker, og det vi må ta fatt i, er de virkelige årsakene som driver vår Frykt. Utfordringen er nå Global og er inklusiv og ikke-menneskelig og trans-disiplinær, og den går videre enn til årsak og virkning fordi vi har utmattet den binære, myopiske rammen. Biologen Ludwig von Bertalanffy: «Et system er mindre en ting enn et mønster. Det er et mønster av hendelser, dets eksistens og karakter utledes mindre fra naturen av dets komponenter enn fra deres organisering. Som sådan består det av en dynamisk strøm av interaksjon.»

Så, jeg gir deg den nye Immigranten. Den er overalt rundt deg, og spesielt i iPhonen din. Tenk langt forbi muren og inn i en større dimensjon av økosystemet og ikke-menneskelig materie og energi. Skap et nytt globalt klima som er inklusivt og selvbærende og Relasjonelt og Responsivt til vår nåværende Realitet! Velg ledere som bruker iPhonen sin til å knytte kontakt, som ikke er hengt opp i Murer!

[…] og havnivået var 80 meter høyere enn nå.

Hva nå?

Tilkopling/Mangfold: Immigranten er din Globale Oppvarming, er din Midtøsten-krig, er din Matkjede, er din CO₂, er din iPhone.

Ringte de, Frøken Nødtelefon? Det kommer til å bli veldig Varmt, og det er ingen Brannmur, selv om du kan se Røyken! Forrige gang det var 4 grader varmere enn nå, var det ikke is på noen av polene, og havnivået var 80 meter høyere enn nå.

Det ville være slutten på Immigrasjonen, slik du kjenner den.

 • Teksten er oversatt fra engelsk av debattredaksjonen.
Publisert:
 1. Klima
 2. Filosofi
 3. Immigrasjon
 4. Global oppvarming
 5. Natur

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet ønsker tips om hendelser før dødsulykken i Sandnes

 2. Etter nesten sju år i Norge tvang koronaen dem til å selge leiligheten. Nå bor de i en bobil på den polske lands­bygda

 3. Bedrageritiltalt Ap-politiker fra Rogaland: – Jeg har dummet meg ut

 4. Ingve Bøe advarer Viking mot to spillere

 5. Alarm! Barn i fare!

 6. I dag feirer Sandnes gjenåpningen. Her er programmet