Forby all form for surrogati, Bent Høie!

DEBATT: Til våren legger regjeringen frem en stortingsmelding om Bioteknologiloven. Budskapet fra KrF er klinkende klart: Vi står på barnas side

«Surrogati innebærer en uakseptabel risiko for surrogatmoren», skriver Olaus Trygve Bjuland.

Debattinnlegg

 • Olaus Trygve Bjuland
  Olaus Trygve Bjuland
  Kommunestyrerepresentant i Hå
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

KrF kommer til å følge Høyres landsmøte med spenning. Det er flere viktige saker innenfor bioteknologifeltet som blir avgjort da. Tidligere har Høyre og KrF vært enige i en rekke saker på bioteknologifeltet.

Les også

Et godt hjem er viktigere enn biologisk mor!

Det blir kamp

Signaler fra programkomiteen og andre Høyre-politikere tyder på at partiet kan komme til å gå i motsatt retning til våren. Det ligger et stort ansvar på regjeringens sine skuldre, vi får håpe at regjeringen innfrir og stiller seg på barnas side. Hvis ikke blir det kamp.

Nylig kunne vi lese i Aftenposten at annenhver uke kommer det barn til Norge som er født gjennom surrogati i USA. Strengere reguleringer i Thailand og India har gjort det mer vanlig å benytte land som Mexico, Nepal, Georgia, Ukraina og Nigeria, ifølge Hallvard Kvale som er seniorådgiver i Bioteknologirådet.

Les også

Kristne leger vil nekte sæd- og eggdonasjon

Med andre ord er det flere og flere som betaler en tredjeparts kvinne til å bære frem et barn.. Det er dypt trist og tragisk at menneskes kropper blir betalt og brukt på denne måten. Hva er problematikken? Surrogati bryter med prinsippet om at kvinnen som føder et barn, er barnets mor. Det som skjer er at barnet får en genetisk mor og en juridisk mor. Dette er ikke til barnets beste på noen som helst måte. Vi risikerer at barn kan bli kjøp og salgs-objekter. Heldigvis er ikke dette tillat i Norge, og det er det bred enighet om. Men hva med surrogati fra utlandet?

Det er uhørt at Norge skal tillatte sine innbyggere å reise til utlandet og bidra til dette svarte markedet.

Forrige bioteknologinemnd konkluderte med at det ikke ville være hensiktsmessig å forby surrogati fra utlandet. Et flertall på ti medlemmer i det nye rådet anbefaler regjeringen å forby dette. Det er en fornuftig konklusjon. Det norske Stortinget har også slått fast at den som føder barnet per definisjon, er barnets mor. Dette prinsippet er viktig å holde på. Spørsmålet er om regjeringen og Bent Høie er enig i dette?

Prekær fattigdom

Surrogati innebærer en uakseptabel risiko for surrogatmoren. Det er ofte økonomiske årsaker til at en kvinner velger å være surrogatmor, ifølge Sosialantropolog Kristin Engh Førde, som skriver doktorgrad om surrogati i India. Førde har dybdeintervjuet 35 indiske surrogatmødre i doktorgradsarbeidet sitt for å forstå hva som driver dem, og hvordan de opplever surrogatiprosessen.

Les også

Oslo Høyre positive til eggdonasjon

«Kvinnene som blir surrogater, er stort sett kvinner i mer eller mindre prekær fattigdom, mange blir ikke forsørget av slektskapsnettverket sitt. Flere er skilte, enker eller gift med menn som av ulike grunner ikke fungerer som forsørger slik det forventes. Kvinnene har lite utdannelse og få muligheter på arbeidsmarkedet.»

Det er uhørt at Norge skal tillatte sine innbyggere å reise til utlandet og bidra til dette svarte markedet. Norge burde være et foregangsland når det gjelder å stå opp å beskytte alle de kvinnene mot dette. Forby all form for surrogati, Høie.

Les også

 1. Thailand setter foten ned for surrogati

 2. LLH: - Straff for surrogati er totalitært

Publisert:
 1. Surrogati
 2. Bent Høie
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)
 4. Bioteknologirådet
 5. Bioteknologi

Mest lest akkurat nå

 1. Gjenåpningen ble feiret skikkelig i Stavanger lørdag. Ikke minst i Farge­gata

 2. Tusenvis feiret gjen­åpningen på Torget: – Velkommen tilbake, Stavanger

 3. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 4. MC-fører tatt i 160 km/t i 60-sone

 5. De trives i høyden, både Signe og Regine. Men slik har det ikke alltid vært

 6. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil