Alle barn fortjener en sjanse

DEBATT: Flere partier mener vi bør ha en fraværsgrense, men de som ikke klarer seg så bra på skolen og faller ut, er de dette rammer hardest.

Publisert: Publisert:

«Er du en av dem som tenker at vi bør ha denne fraværsgrensen, at vi har nok lærere, at elever bør pugge hele tiden, og at vi ikke trenger flere folk i skolehelsetjenesten? Da mener du rett og slett at norske barn nesten ikke skal få en sjanse til å fullføre skolen», skriver Una Lilleeidet Nilsen. Foto: Privat

Debattinnlegg

 • Una Lilleeidet Nilsen
  Kvaleberg skole, Stavanger, 12 år
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Jeg mener heller at vi bør ha flere, gode lærere slik at alle får den hjelpen de trenger. For mener vi virkelig ikke at alle barn skal få en sjanse?
Jeg vil ha en gratis, likeverdig skole. Alle bør få et likt og godt skoletilbud, uansett om du er rik eller fattig, uansett hvor du bor i landet og uansett hvilken familie du kommer fra.

Selv om du bruker litt lengre tid på å forstå oppgaver, betyr det ikke at du ikke er smart.

Leksefri

Jeg mener også at skolen bør være leksefri. For tenk på de barna som sitter hjemme og ikke har mulighet til å få hjelp av foreldrene, enten fordi de jobber til klokken åtte om kvelden eller ikke kan norsk, eller rett og slett fordi de ikke var gode på skolen selv. Derfor mener jeg at skole og læring passer best på skolen. Da kan alle elever få like god hjelp, og foreldre har mindre og si om hvor mye du lærer.
Det er også viktig med mange nok lærere, slik at alle får hjelp. For i en del klasser er det faktisk over tretti elever, og hvis det da bare er en lærer, så er det ikke lett å få hjulpet alle. Lærere har mye å si. Hvis det ikke er nok gode lærere, kan til og med de beste falle bakpå, for ikke å snakke om de som allerede ikke er noe flinke på skolen. For alle kan slite med en oppgave, ingen mennesker ble født med all kunnskap, og de aller fleste trenger faktisk en hjelpende hånd. Og det mener jeg alle fortjener.

Jeg mener også at det ikke skal være mekanisk pugging på skolen, for hvorfor skal man sitte og pugge noe man ikke forstår? Vi burde heller ha bedre undervisning i skolen. For vi lærer forskjellig. Selv om du bruker litt lengre tid på å forstå oppgaver, betyr det ikke at du ikke er smart.

Det gir jo mer mening å møte opp på skolen hvis du faktisk lærer noe, og hvis du føler du mestrer noe.

Dropper ut

Partiene som mener vi bør ha en fraværsgrense på 10 prosent, tror det hjelper elevene. Men hvis du sitter i et klasserom og ikke forstår noe og ikke får ordentlig hjelp, hvor stor sjanse er det da for at du bare skulker timene eller rett og slett bare dropper ut av skolen? Jeg mener heller at vi skal ha flere gode lærere og bedre læring, for det gir jo mer mening å møte opp på skolen hvis du faktisk lærer noe, og hvis du føler du mestrer noe.

Så er du en av dem som tenker at vi bør ha denne fraværsgrensen, at vi har nok lærere, at elever bør pugge hele tiden, og at vi ikke trenger flere folk i skolehelsetjenesten? Da mener du rett og slett at norske barn nesten ikke skal få en sjanse til å fullføre skolen. Jeg mener alle barn fortjener en lik sjanse.

Publisert:

Les også

 1. – Du skulle berre visst kor mange guttar me har hatt her som seier at «dei gav faen». Dei gjorde eigentleg ikkje det.

 2. – Vi må foreta oss noe. Vi kan ikke ha det sånn at så mange elever faller utenfor

 3. Mye må endres skal skolen favne alle, mener skoleforskere

 4. På denne skolen får elevene løpe i mattetimen

 5. Ungdom: – Hjelp oss å stresse ned

 6. – Smartbyen trenger flere elevbedrifter

Mest lest akkurat nå

 1. – Ordningen burde vart frem til det finnes en vaksine

 2. Kvinne i 50-årene dømt for falsk voldtektsanklage mot sin egen nevø

 3. Thorbjørn Lea ble utskrevet fra sykehus i mars, men er fortsatt på rehabilitering: – Blir fort trøtt og sliten

 4. Kastrati suspenderes i fire kamper for «soper»-uttalelse

 5. Frontkolliderte med vilje. Frifinnes for drapsforsøk for andre gang

 6. 11 nye korona-tilfeller, tilsammen 51 i Eigersund

 1. Leksefri
 2. Skolehelsetjenesten