Når en skatt slår så feil ut, må det gå an å snakke konstruktivt om andre løsninger

DEBATT: Formueskatten er igjen er et tema i den offentlige debatten, og mange ser ut til å tro at motstanden kommer av at bedriftseiere ikke vil betale skatt.

«Formueskatten skulle forhindre nullskatteytere, men har endt opp å virke mot fremvekst av norskeide arbeidsplasser», skriver Svein Olav Simonsen. Foto: Pål Christensen

Debattinnlegg

 • Svein Olav Simonsen
  Svein Olav Simonsen
  Regiondirektør, NHO Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er ikke vår erfaring. Men de siste årene har mange bedrifter slitt med å overleve og å gå med overskudd, og må fortsatt ta ut penger for å betale formueskatt.

Konkurrenten slipper

Næringslivet vårt har mange aktive eiere i småbedrifter, som har hatt det tøft de siste årene. De har tapt penger og måtte si opp venner og kollegaer. Da er det beintøft å betale formueskatt. Særlig når den utenlandskeide konkurrenten slipper. Formueskatten er en særskatt på norskeide arbeidsplasser.

Norge er avhengig av nye arbeidsplasser framover. Vi trenger innovasjon og utvikling i etablerte bedrifter og i oppstartsselskaper. Men hvis en gründer lykkes med å hente inn kapital og finansiere utstyr og teknologi, og får en høy papirverdi, så må hun eller han betale formueskatt, selv om selskapet ikke tjener penger. Det er dette som er problemet med formueskatten. Den skulle forhindre nullskatteytere, men har endt opp å virke mot fremvekst av norskeide arbeidsplasser.

Det er tverrpolitisk enighet om at man ikke ønsker nullskatteytere. Uenigheten går på metode. Når en skatt slår så feil ut, må det gå an å snakke konstruktivt om andre løsninger.

Ønsker å bidra

Bedriftseiere vil betale sin skatt og bidra til samfunnet, men da må de først ha overskudd og vekst. Alternativet er at vi mister bedrifter og viktige arbeidsplasser i en tid hvor vi trenger det aller mest.

Les også

 1. - Formueskatt er ikkje først og fremst eit spørsmål om moral

 2. Selvsagt er det først og fremst et spørsmål om moral!

 3. Fjerning av formuesskatten på arbeidende kapital fører ikke til at næringsdrivende ikke bidrar

Publisert:
 1. Debatt
 2. Gründere

Mest lest akkurat nå

 1. I en alder av 19 og 17 år har de vært på alle de 44 hyttene til Stavanger turist­forening

 2. Matspesialist Maggi Gausel gir deg 19 sunne oppskrifter

 3. Han har toppet hitlister i hele verden, men i Stavanger vil han alltid være sønnen til Bente og Oli

 4. Reaksjoner mot NRKs TV-bilder: Slik forsvarer kanalen vurderingene

 5. Lukakus gråt før seieren: – Chris, jeg elsker deg

 6. Butikktyv med kniv i Stavanger sentrum