Vi leter fremdeles etter politikere med det motet Vestlandet trenger

DEBATT: En regionreform uten et sterkt Vestlandet, er en regionreform for de feige, for de som ikke ønsker seg sterke regioner som balanserer Oslo-regionen.

«Vi står sterkere sammen i ett sterkt Vestlandsfylke, én region, ett bo- og arbeidsmarked», skriver fra venstre Harald Minge, Marit Warncke, Anne-Grete Sandtorv og Egil Severeide

Debattinnlegg

 • Marit Warncke
  Adm.dir. i Bergen Næringsråd
 • Harald Minge
  Adm. direktør, Næringsforeningen i Stavanger-regionen
 • Egil Severeide
  Adm.dir., Haugesundregionens Næringsforening
 • Anne-Grete Sandtorv
  Stord Næringsråd
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hordaland og Rogaland må tilbake til forhandlingsbordet. For å få det til etterlyser vi raushet, vyer og reell vilje til å overføre makt og myndighet til de nye regionene.

Les også

Færre, men sterkere regioner

Spre makt

Hensikten med regionreformen må være å spre makt, fordi det er bra for Norge, for demokratiet, for verdiskapingen og for produktiviteten. Hverken Rogaland eller Hordaland er hver for seg store nok eller sterke nok til å balansere gravitasjonskraften fra en hovedstad i sterk vekst.

Vi trenger å stå sammen. Norge trenger at vi står sammen. Næringslivet i begge fylker har gitt klare signaler om at de ønsker seg én felles, sterk region på Vestlandet. I april for snart to år siden skrev vi i næringsforeningene i Stavanger, Haugesund, Stord og Bergen, en felles kronikk hvor vi etterlyste de djerve politikerne med visjoner for landet og landsdelen.

Vi står sterkere sammen enn hver for oss, ikke minst i den globale konkurransen.
Les også

Ikke splitt Haugalandet og Stavanger-regionen

Lite å skryte av

Forslaget til nye regioner imøtekommer ikke denne etterlysningen. Vi leter fremdeles etter politikere med det motet Vestlandet trenger. Nå blir Hordaland og Rogaland værende hver for seg – og makt og oppgaver som overføres de nye regionene, er lite å skryte av. Vi trenger en regjering og et storting med mot til å legge betydelig mer ansvar med tilhørende ressurser til regionene – og vi etterlyser en betydelig større grad av raushet og vyer fra både Stavanger-regionen og Bergen-regionen. Får vi det til, tror vi det er mulig å få Vestlandet på skinner igjen.

Her i vest har høgskole- og instituttsektoren vist vei. 1. januar 2017 slo høgskolene i Bergen, Sogn og Fjordane og Stord/Haugesund seg sammen og ble til Høgskulen på Vestlandet. Forskningsinstituttene Uni Research AS, Christian Michelsen Research AS, IRIS AS, Agderforskning AS og Teknova AS har inngått intensjonsavtale om å slå seg sammen til ett nytt, stort forskningsselskap.

Les også

Tom Hetland skriv om regionreforma: Ta vare på Rogaland!

Kjedet arbeidsmarked

Byggingen av Rogfast er i startblokkene. Når også Hordfast står ferdig, vil Bergen-regionen - Sunnhordland - Haugaland - Stavanger-regionen være bundet sammen i et kjedet arbeidsmarked. Vi ønsker oss mer enn det. Vi står sterkere sammen enn hver for oss, ikke minst i den globale konkurransen.
«Vestlandet er Norges handelsregion og vestlendingen er handelens viktigste innsatsfaktor.

«Vestlendingen er den nye oljen», skrev Jørgen Gudmundsson, sjeføkonom og leder for risiko- og makroanalyse i Sparebanken Vest nylig i et innlegg på Sysla.no.

Les også

Regionreformen: Exit Rogaland?

Omstillingsdyktige

Det er kloke ord. Vestlendingen klarer seg nok uansett. For vestlendingen har alltid vært omstillingsdyktig, funnet nye smarte løsninger og funnet veien til nye markeder. Men vi står enda sterkere, sammen i ett sterkt Vestlandsfylke, én region, ett bo- og arbeidsmarked. Det kan vi få til, om vi har politikere som er djerve og visjonære nok. Derfor etterlyser vi nok en gang djerve politikere, regionalt og nasjonalt.

Les også

 1. Ryddejobben er Stortingets ansvar

Publisert:
 1. Regionreform
 2. Stavanger
 3. Bergen
 4. Debatt
 5. Næringsforeningen i Stavanger-regionen

Mest lest akkurat nå

 1. Innkaller til hastemøte om høye strømpriser

 2. Snø og vind: Kan bli krevende kjøreforhold til fjells fredag

 3. Eliteserieklubb vil kjøpe Jostein Ekeland

 4. Over en halv million husstander mister TV2

 5. Gjert Ingebrigtsen mener folk gjør én klassisk feil når de trener

 6. Hva tåler sykehusene før Norge må stenges ned? Det er ikke korona som er den største utfordringen