Forus må samles til ett rike!

Om det ikke blir en storkommune på Nord-Jæren, vil vi kreve at kommunegrensene flyttes for å gi én kommune ansvaret for Forus.

Publisert: Publisert:

Forus kan ta en globalt ledende posisjon også i framtiden, skriver regiondirektør Svein Olav Simonsen i NHO Rogalnd. Men da må én kommune ta styringen, enten en storkommune eller Stavanger, Sandnes eller Sola – som alle er representert på dette bildet. Foto: Fredrik Refvem

Debattinnlegg

  • Svein Olav Simonsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det minner litt, faktisk. Historien om Norge og historien om Forus. Med utgangspunktet i kongsgården sin på Avaldsnes fant kong Harald Hårfagre ut at «nå karer, er det slutt på skåyen. La oss gi gass og få gang på greiene». Resten er, bokstavelig talt, historie. Om hvordan han samlet landet som, etter noen opp— og nedturer gjennom historien nå i vår tid, har blitt verdens beste land å bo i.

I 1906 bestemte framsynte bønder seg for å drenere Stokkavatnet på Forus og utvikle god og fruktbar landbruksjord. Tyskerne gjorde jobben ferdig på 1940-tallet.

Dette er en av Jordas viktigste energiklynger; med folk og organisasjoner som er verdensledende på sine felt.

Tenk hva vi kan få til!

I dag er Forus et av landets aller viktigste næringsområder. Da jeg jobbet der inntil nylig, var jeg en av 45.000 mennesker som hadde Forus som arbeidssted. Det foreligger konkrete planer for å øke dette til 90.000. Dette er en av Jordas viktigste energiklynger; med folk og organisasjoner som er verdensledende på sine felt: Å bygge og drive kompliserte anlegg, å se inn i undergrunnen og si noe om hva som finnes der og å få mest mulig ut av en naturressurs.

Tenk hva vi kan få til! Vi har ledig kapasitet. Storbritannia skal bygge ned 9 gigawatt fra kullkraftverk og erstatte det med noe vi kan bygge og drifte. Europa står foran en teknologirevolusjon. Det skal utvikles nye energikilder, bygges store mengder infrastruktur og hundretusenvis av nye, energi-effektive, gode, trygge hjem for de 500 millioner menneskene som bor her. Verden har behov for nye mineraler og skal oppdage kildene til disse. Store områder i den nye verden skal få muligheter til å komme ut av fattigdom med effektiv og trygg utbygging av olje, gass og andre naturforekomster. Verden ligger der for våre føtter. På Forus har vi alt vi trenger for å ta for oss av dette.

Men så hender det noe. Veksten stopper opp, folk blir litt sure, viktige selskap velger Stavanger eller Sandnes sentrum som kontorsted; noen skifter til og med arbeidsgiver for å slippe å være på Forus. Det er rett og slett ikke så rett lenger. Hva skyldes dette?

Forvaltningen av Forus har vært for preget av særinteresser og for lite av den store visjonen om en internasjonal energiklynge.

Kartet viser hvordan Forus i dag er delt mellom kommunene Stavanger, Sandnes og Sola.

Mangel på helhetlig forvaltningDet er for lettvint å gi nedgangen i oljevirksomheten ansvaret; pendelen begynte å svinge feil vei lenge før det. Problemet er og har vært mangel på helhetlig forvaltning.

Forvaltningen av Forus har vært for preget av særinteresser og for lite av den store visjonen om en internasjonal energiklynge. Tre kommuner, med hver sine særegenheter, er to for mye. På samme måte som Raglamyr i nord-fylket er offer for en deling mellom Tysvær og Haugesund; der Tysvær tenker langt mer pragmatisk om næringsbygg enn Haugesund og dermed skaper uklare rammer, er Forus strukket mellom tre kommuner. Som alle synes det er hyggelig å ha en liten bit av, og som alle har sine sær-regler for bygging, parkering, samferdsel og næringspolitisk utvikling.

At vi lykkes med Forus er for viktig til at man kan la enkeltkommuners særinteresser og motsetninger stå i veien for en helhetlig utvikling til glede for hele fylket, hele landet og med verden som virkeområde. Her må det være en felles kraft og en felles forvalter, som ser det store bildet.

Les også:

Les også

Intervju med NHO-direktør Svein Olav Simonsen

Ikke et kretsmesterskap

Vi forventer at en storkommune på Nord-Jæren, som vi nå ser konturene av, vil sørge for en helhetlig forvaltning av Forus-området og -visjonen. Skulle dette av en eller annen grunn ikke komme i stand, vil vi kreve en justering av grensene, slik at Forus forvaltes av én kommune, med kapasitet og kraft til å videreføre visjonen.

Det samme må gjelder for Raglamyr.

Vi deltar i et verdensmesterskap, ikke et kretsmesterskap. Da må våre viktigste kompetanseklynger rigges for det.

Les også:

Publisert:

Les også

  1. Småkongenes tid er forbi

  2. Bevisst inkompetent?

  3. Kommunereformens sanne ansikt

  1. Debatt
  2. Forus
  3. Sandnes
  4. Stavanger
  5. Nord-Jæren