Kabler for verdiskaping og nye arbeidsplasser

DEBATT: Investeringer i fiber- og strømkabler vil skape store utviklingsmuligheter både innen fornybar energi og kraftforedlende industri.

«Fiberforbindelsen vil gi en lynrask dataforbindelse til de europeiske markedene og vil åpne muligheter for en kraftig vekst i ny kraftforedlende industri; datasenterindustrien», skriver Eimund Nygaard i Lyse. Foto: Handout

Debattinnlegg

 • Eimund Nygaard
  Eimund Nygaard
  Konsernsjef i Lyse
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Norge, og spesielt vi på Vestlandet, har til alle tider basert vår næringsvirksomhet på handel med andre nasjoner, spesielt mot vest og sør. Vi har utnyttet våre naturgitte forutsetninger i form av naturressurser og eksportert disse, i mer eller mindre bearbeidet form.

Vi i Lyse jobber nå sammen med gode partnere med to forskjellige kabelprosjekter; en strømkabel mellom Norge og Skottland og en fiberkabel mellom Norge og England. Begge vil gi betydelige muligheter for nye arbeidsplasser, verdiskaping og i tillegg betydelige klimagevinster.

Større antall nye arbeidsplasser

Fiberforbindelsen vil gi en lynrask dataforbindelse til de europeiske markedene og vil åpne muligheter for en kraftig vekst i ny kraftforedlende industri; datasenterindustrien. Denne vil kunne utnytte norske naturgitte fordeler som ren og konkurransedyktig strøm, kjølig klima, politisk stabilitet og et konkurransedyktig fibernett. Både direkte og indirekte snakker vi her om et større antall nye arbeidsplasser i den «nye industrien».

Strømforbindelsen, North Connect, vil binde sammen det norske energisystemet, dominert av vannkraft, med det skotske, foreløpig dominert av gasskraft, men med en økende andel vind. I begynnelsen vil norsk vann- og vindkraft, som vi har et betydelig overskudd av, erstatte britisk gasskraft og muliggjøre oppbyggingen av mer skotsk vindkraft (da vi kan supplere med vannkraft når det ikke blåser). Dette er beregnet å gi en klimagevinst på om lag 2 millioner tonn CO₂ pr. år, tilsvarende utslipp fra ca. en million norske personbiler og på linje med det totale årlige utslippet av CO₂ i Sør-Rogaland.

Dette vil også muliggjøre en ytterligere forbedring og opprustning av det norske vannkraftsystemet fordi vi får betalt for vår evne til å regulere vannkraften i motfase til svingningene i vindkraftproduksjonen. Dette vil kunne gi flere arbeidsplasser i fornybarnæringen, samt merverdier til våre eiere, kommunene, som de kan bruke til sin velferdsproduksjon (skoler, sykehjem etc.).

Til sammen vil investeringer i fiber- og strømkabler skape store utviklingsmuligheter både innen fornybar energi og kraftforedlende industri. Dette kan vi klare, samtidig som vi tar vare på den kraftkrevende industrien vi allerede har, da overskuddet av fornybar energi må utnyttes og foredles.

Redusere klimagassutslippene

Det er denne type ambisjoner vi må ha for å skape nye arbeidsplasser og mer verdiskaping, og for å utvikle regionen og landet i en tid der vi må bli mindre avhengige av inntektene fra olje og gass, samtidig som vi må bidra til å redusere klimagassutslippene.

Dersom vi skal basere vår framtidige utvikling på proteksjonisme, frykt for en minimal økning av strømprisene og mindre handel med utlandet, og hvor vi bare er opptatt av å fokusere på dagens arbeidsplasser uten å fokusere like mye på å investere i, og utvikle de nye, er jeg redd vi går en mindre lys framtid i møte.

Les også

 1. Langsiktig eierskap i Lyse sikrer velferdsproduksjon i regionen

 2. Fiberkabel til Green Mountain på Rennesøy er forsinket av ESA

Publisert:
 1. Debatt
 2. Fornybar energi
 3. Gasskraft
 4. Vannkraft
 5. Vindkraft

Mest lest akkurat nå

 1. Boblende start på ute­livet: – Helt fan­tastisk!

 2. Mistet lappen etter å ha blitt tatt i 184 km/t

 3. Se stor over­sikt: Her ble folk i Stavanger og Sandnes korona­smittet i april

 4. Butikk­ansatt på Kvadrat korona­smittet

 5. Her kuttes høyden på bygget som tar Klepps mektigste utsikt

 6. «Jeg får fysisk vondt i magen av å lese alt dere skriver om oss russ som ’egois­tiske dred­unger’»