Alle reflekser er ikke reflekser

KRONIKK: Er refleksene dine typegodkjent? Eller er de for gamle, gått ut på dato? Gambler du med liv og helse – for deg selv og andre?

Skal du kjøpe reflekser – brikker, bånd eller annet – sjekk om de er CE-godkjent. Hvis ikke, kan du ikke vite om de virker slik reflekser skal.

Debattinnlegg

 • Marita Pytte
  Marita Pytte
  Masterstudent i samfunnssikkerhet, UiS
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Refleksdagen 17. oktober er en god anledning til å finne frem og teste refleksene før vinteren. Ikke alle reflekser er like gode, så det er ikke alltid tilstrekkelig å bruke en hvilken som helst refleks. Kun reflekser som er CE-merket, er typegodkjent i Norge, og det finnes faktisk mange reflekser på markedet som ikke er godkjent for refleksbruk.

I tillegg er reflekser et produkt som går ut på dato. Har du sjekket at refleksen din fungerer?

Refleksdagen 17. oktober hvert år markeres for å spre oppmerksomhet rundt bruk av refleks, og riktig bruk av refleks. Denne dagen ble arrangert for første gang i 2006 av Trygg Trafikk, og har blitt arrangert tredje torsdag i oktober hvert år siden det. Rundt om i Norge er det forskjellige refleks-relaterte arrangementer og aktiviteter tilknyttet denne dagen. Dette er en perfekt anledning til å engasjere seg!

Trygg Trafikks undersøkelse viste at kun 4 av 10 voksne brukte refleks vinteren 2018. Den viser også at de fleste ulykkene skjer i byene, noe som kan tyde på at folk føler en falsk trygghet når de går på steder med gatelys og lys fra diverse vinduer og bygninger. Disse lysene kan tvert imot konkurrere om bilistenes oppmerksomhet og ta oppmerksomheten vekk fra deg som fotgjenger. På mørke kvelder med grått vær, grå bakgrunn og fotgjengere i mørke klær gjør gatelys ikke nødvendigvis store nytten.

Godkjent, ikke godkjent

Det finnes reflekser som er typegodkjent, men som likevel ikke er skikkelige reflekser. De kan nemlig være typegodkjent som leketøy.

Alle refleksprodukter som selges i Norge, skal være typegodkjent. Hvis det består testen, får produktet et CE-merke. Det gir forbrukeren en garanti om at produktet fungerer etter hensikten.

Noen reflekser kan også få CE-merke ved å være klassifisert som leketøy. For å bli typegodkjent som leketøy, må det kun påvises at de ikke er farlige for mindre barn. Det er da altså ingen krav til hvor godt de fungerer som refleks.

CE-merket som er spesifisert for reflekser (og ikke leketøy) vil være EN13356 for refleksbrikker, klistremerker, armbind og liknende. CE-merket EN1150 er koden for bekledning med reflekser. Ser du disse CE-kodene, kan du være sikker på at det er en refleks av god kvalitet.

Det kan være lurt å være skeptisk til reklamevarer, da selskaper gjerne kjøper varer fra dem som kommer med det billigste tilbudet. Det er ikke alltid de vet hvor gode refleksene de gir ut er, selv om det er deres navn på produktet.

Levetiden til reflekser er satt til kun 1–3 år. Hvor lenge en refleks faktisk fungerer vil komme an på materialet og bruken. Refleks på klær vil påvirkes mest av vask og gnissing mot refleksen. Plastreflekser, som for eksempel brikker og armbind, varierer i større grad basert på plast-kvaliteten. Det er derfor ingen fasit på hvor lenge refleksene fungerer, og det beste er å ta en lystest hvert år.

Enkel test

Du kan teste refleksene dine hjemme med noen enkle steg:

 1. Heng refleksene opp i øyehøyde.
 2. Gå minst 4 meter unna.
 3. Holde en lommelykt oppe ved nesetippen og lys på refleksene.
 4. Hvis de da ikke reflekterer lyset tydelig, bør de kastes. Testen kan være lettere å utføre i mørket.

Selv med en lystest kan det være vanskelig og se hvor godt refleksene fungerer uten å se dem ved siden av en ny eller godkjent refleks. Det anbefales derfor å henge to reflekser ved siden av hverandre – en som er godkjent og ny, og en refleks du vil teste ved siden av.

Krisehåndtering handler ikke kun å håndtere en krise når den er her, men også å forebygge kriser. Ved å bruke refleks kan du personlig være med på å unngå at ulykker skjer. Du gjør det 85 prosent mindre sannsynlig at du selv blir påkjørt i mørket. Du beskytter altså både deg selv og andre trafikanter ved å bruke refleks.

Farlig, falsk trygghet

Det kan gi en falsk trygghet å gå i opplyste bygater, for statistikken viser at man i mørketiden ikke nødvendigvis er lett synlig her heller. I tillegg kan det å gå med en gammel refleks eller en refleks uten godkjenning gi falsk trygghet. Denne falske tryggheten kan paradoksalt sette oss i større fare gjennom annen atferd når vi tror vi er trygge. Vi antar at vi er lettere å se enn det vi er, og tar derfor muligens større sjanser. Ikke godta «jeg tror» når det kommer til liv og helse – ta i bruk de enkle grepene nevnt over og gjør det om til «jeg vet»!

Det koster så lite, men kan gjøre en stor forskjell. Vær sikker på at du og dine har godkjente og fungerende reflekser – og at dere faktisk bruker dem, selv i byene! Bruk refleksdagen 17. oktober til å gjøre en opprenskning i egne reflekser, og spre oppmerksomheten rundt dette videre. Gamble ikke med livet!

Les også

Økningen i refleksbruken har stoppet helt opp, ved refleksfabrikken på Jæren ser de ansatte mørkt på situasjonen


Les også

 1. Politiet: – Elsparkesykkelen er farlig og ulovlig

 2. – Fotgjengere må ha krav på trygge fortau

Publisert:
 1. Trygg Trafikk
 2. Mørketid
 3. Trafikksikkerhet

Mest lest akkurat nå

 1. HÅNDBALLBRAGDEN: NÆRBØ VANN EUROPACUPEN

 2. Se hvem som dukket opp på Musikkfest: – Jeg blir så utrolig stolt

 3. Direkte frå 15.00: Følg Nærbøs jakt på Europa-tittel og chat med vår reporter her

 4. Masseslagsmål før Vikings bortekamp

 5. Erlend (16) omkom i MC-ulykke: – Det har nok aldri vært spilt sånne sanger i begravelser i kirken noen gang

 6. Stor oversikt: Disse veiene stenges under Tour of Norway lørdag og søndag