Få fart på pengene igjen – sats på ROT!

KORONA: Det er nesten som tatt ut av en spillefilm det vi nå er vitne til over hele verden. Økonomisk tilbakegang, tomme hoteller og flyselskap går over ende på grunn av et virus.

Debattinnlegg

 • Pål Morten Borgli
  Pål Morten Borgli
  Rogaland Fremskrittsparti
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 582 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

I skrivende stund er det deprimerende nok å surfe innom nyheter på ulike internettsider, der frykten for spredning av koronaviruset tar mye plass, men det er enda verre å gå bak fasaden å se på konsekvensene av tiltakene og folks agering.

Mye stopper opp

Verdensøkonomien lammes på en måte ingen kunne se for seg for få uker siden. Det er nok noen som gleder seg over å se fabrikkpiper uten røyk, og det er nok politikere som også digger at oljebransjen igjen blør fra et dypt sår som nettopp hadde blitt leget. Jeg skal ikke ta en lang debatt om klimaet, men verden er faktisk ikke tjent med at folk flyttes ut av fabrikker og blir sittende og se på sommerfugler i parken uten inntekt.

Vi må erkjenne at økonomien vår tåler ikke at vi alle skal være birøktere, brokkolibønder, meteorologer eller forskere. Det er viktig med industri, produksjon og ikke minst opplevelser og reiseliv. Vi som er så heldige å bo i Norge, har hatt en stor fordel ved at nesten alt har gått vår vei de siste årene, men nå rammes også vi med full tyngde. Selv med et oljefond i bakhånd ser vi at veldig mye nå stopper opp.

Et svar: ROT

Jeg har tidligere spilt inn til regjeringen et forslag som ville være nyttig for Norge uansett om det er krise eller ei, og det er å innføre et særskilt fradrag for rehabilitering, ombygging og tilbygg (ROT), etter svensk modell – og legg gjerne til husarbeid og andre ting. Det vil stimulere til økt vedlikehold som sikrer realverdier for folk flest, men viktigst av alt er at man får full fart i bygg og anleggsbransjen.

Det vil igjen føre til økt satsing på yrkesfagene, som igjen vil redusere arbeidsledigheten. Det er få land i verden som pusser opp så mye som oss så jeg tror dette ville fått umiddelbar virkning. Samtidig med dette bør det lempes på restriksjoner og sikre rask og positiv saksbehandling fra kommunene.

Det beste for offentlig sektor er økt aktivitet i privat sektor, og for finansnæringen vil det også være fornuftig at pengene har et passe tempo rundt verdikjeden. Økt aktivitet er bra for alle og vi bør være modige selv i disse klimatider å innrømme det. Jeg er til og med så modig at jeg vil påstå at man bør redusere skatten for oljeselskapene nå for å sikre høy aktivitet i Norge.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Boris Johnsons koronapolitikk slaktes

 2. FHI: Risiko for økning i syke­hus­innleggelser

 3. Nakstad med hard skyts mot FHI i ny bok

 4. 60 personer blir vak­sinert dag­lig i vaksine­buss

 5. FHI-rapport viser hvor skjevt pandemien rammet. Frykter disse etter­virkningene mest

 6. Ny studie: Vaksinene beskytter godt mot alvorlig covid-19-sykdom

 1. Korona-viruset
 2. Samfunnsøkonomi