Nysnø er et fellesprosjekt

DEBATT: Nysnø er en av pilarene i vår energihovedstadsatsing. Nå må de gode kreftene som bidro til at vi fikk etablert dette kompetansemiljøet i Stavanger, jobbe for økt kapitaltilgang og mer forutsigbarhet.

«Det er klart at vi forventer at satsingen på Nysnø skal fortsette», skriver Harald Minge.

Debattinnlegg

 • Harald Minge
  Harald Minge
  Adm. dir., Næringsforeningen i Stavanger-regionen
Publisert: Publisert:

Geir Pollestad (Sp) skriver i Aftenbladet 16. november at det bare er tull at den nye regjeringen ikke liker Nysnø Klimainvesteringer. Det er godt å høre, fordi mange av oss ble bekymret da Nysnø ikke ble nevnt i Hurdalsplattformen. Pollestad argumenterer med at det er flere som ikke ble nevnt, men det som vakte oppsikt, var at selskaper som Innovasjon Norge, SIVA, Investinor og Argentum alle er omtalt. Dermed ble det ekstra synlig når Nysnø ble utelatt.

Siden etableringen i 2017 har Nysnø bidratt til at Stavanger har fått bygd opp et solid kompetansemiljø i regionen.

Skuffet

Så ble veldig mange av oss skuffet da regjeringens tilleggsproposisjon ble lagt fram. Der får Nysnø tilført 500 millioner i ny kapital, noe som er betydelig mindre enn de fikk i 2021, og nesten en halvering sammenlignet med forrige regjerings budsjettforslag.

Pollestad advarer mot at kritikken mot regjeringens kapitaltilførsel ser ut til å være et politisk spill av alliansen Venstre og Høyre – med Aftenbladet som ukritisk formidler. Da er det viktig å påpeke at det var en samlet region som sto på for å få dette viktige investeringsselskapet til Energihovedstaden. Det var dessuten tverrpolitisk jobbing, sammen med innsatsen fra bedrifter, enkeltpersoner og blant andre Næringsforeningen, som til sammen gjorde at vi lyktes. Men det stemmer også at Iselin Nybø og Tina Bru gjorde en ekstraordinær innsats for å lokalisert Nysnø i Rogaland.

Nysnø er et statlig investeringsselskap, og de er godt rustet til å investere i viktige verdikjeder innen eksempelvis havvind, batterier, hydrogen og karbonfangst og lagring. Kapitalen til Nysnø vil også være med å mobilisere annen privat kapital til å investere i ny og viktige teknologi.

Solid kompetansemiljø

Siden etableringen i 2017 har Nysnø bidratt til at Stavanger har fått bygd opp et solid kompetansemiljø i regionen. Måten Nysnø bruker statlig kapital til å mobilisere nødvendig privat kapital for å løse klimautfordringene gjør dette til både god klimapolitikk og god næringspolitikk.

Det er klart at vi forventer at satsingen på Nysnø skal fortsette, uavhengig av hvem som sitter i regjering.

Les også

 1. Bare tull at den nye regjeringen ikke liker Nysnø. Selskapet vil fremdeles få store summer til in­vesteringer

 2. Nærings­ministeren etter Nysnø-kutt: – Jeg har levert 1 milliard i uka til det grønne skiftet

Publisert:
 1. Debatt
 2. Nysnø
 3. Iselin Nybø
 4. Geir Pollestad
 5. Hurdalsplattformen

Mest lest akkurat nå

 1. Laget til solabuen vant rundt fem millioner kroner: – Det kom noen tårer

 2. 89-åring ved sykehjem ble ikke lagt om kvelden. Satt i stolen hele natten

 3. Kan sjefen bestemme når du skal ha ferie? Eksperten har et overraskende svar

 4. Skal sikre drikkevann til rundt 330.000 rogalendinger

 5. Brøt sammen i gråt i jubelrusen: – Jeg kommer aldri til å glemme støtten

 6. Over en million tv-seere så huset deres i beste sendetid