Mange pårørende føler de deltar i en ultramaraton hvor de aldri når mål

KRONIKK: Trodde du at tidsklemma var en overstått fase så snart barna er ute av redet? Mange får seg en overraskelse når de blir pårørende til gamle foreldre.

«Idrettsutøvere som deltar på ultramaraton, får ofte spørsmålet: ’Det kan umulig være sunt å løpe så langt?’ Pårørende har ofte ikke noe valg», skriver Anne Torill Brimsø.

Debattinnlegg

 • Anne Torill Brimsø
  Anne Torill Brimsø
  Fagkonsulent, Pårørendesenteret i Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Elin er pårørende til en far som er i ferd med å bli dement. Stadig vekk må hun ta telefoner i arbeidstiden, til fastlege, spesialhelsetjenesten og koordinator i kommunen, for disse ikke er tilgjengelige når Elin er ferdig på jobb. Jobben er for øvrig en kjærkommen aktivitet, men avbruddene kommer hyppig. Noe ikke nødvendigvis arbeidsgiver er særlig begeistret for.

Ting tar tid

Etter at Elins far har vært på et korttidsopphold, skal diverse ting ordnes. Elin må kontakte koordinator for å forsikre seg om at reseptene kan hentes på apoteket. Får beskjed om at alt skal være i orden. Sender et familiemedlem av gårde for å hente medisinene. Det viser seg å være lettere sagt enn gjort. Apoteket har nemlig ikke mottatt e-resept. Da var det ny ringerunde.

Telefon til avdeling for å be om at lege skriver ut resept. Sykepleier skal gi beskjed. Tilbakemelding om at sykehjem dessverre ikke kan skrive e-resept. Fastlege må kontaktes. Der svarer en talemelding at legekontoret grunnet sykdom ikke har kapasitet til å besvare telefonen. Ringer tilbake til sykehjemmet. Avtaler at papirresept skal skrives og hentes av pårørende dagen etter.

Pårørende blir på vei til sykehjemmet oppringt av sykehjemslegen. Beskjeden er at hun kun kan skrive resept på ett av preparatene. Det andre må fastlegen skrive ut. På’an igjen. Ny telefon til legekontoret, som i dag svarer. Atter en gang må historien fortelles. Får beskjed om at fastlegen skal ordne e-resept i løpet av dagen. Klokken er 09.30. Klokken 15:47 tikker det inn en tekstmelding om at e-resept er sendt og at medisiner kan hentes på apoteket. Da gjenstår det bare å hente medisinene og få dem levert.

Det finnes en grense

Å bli pårørende er noe de fleste av oss vil oppleve før eller senere i livet. Vi vet at ca. 800.000 er i en pårørendesituasjon i Norge i dag. Ifølge SSB yter pårørende rundt 110.000 årsverk i uformell omsorg. Sammenligner vi dette tallet med de 137.000 årsverkene som er ansatte i landets helseforetak, ser vi at pårørende står for en betydelig innsats. Vil de fleste pårørende være til hjelp og støtte og tar dette arbeidet tid? Ja.

Pårørendesenteret møter vi daglig pårørende i utfordrende livssituasjoner. Ingen av historiene er like, men det er heller ingen tvil om at fellesnevnerne er mange. Uavhengig av diagnose. Sorg, bekymring, dårlig samvittighet og grensesetting er kanskje det som utpeker seg i særlig grad.

En annen viktig fellesnevner er hvor mye arbeid og tid det tar å være pårørende, i de fleste tilfeller i tillegg til vanlig jobb. Så hvordan skal man som pårørende klare balansekunsten å innfri krav og forventninger fra den man er pårørende til, seg selv, andre familiemedlemmer, hjelpeapparatet og arbeidsgiver? Går regnestykket opp, og hvor skal en sette grenser?

Her er det mange spørsmål som det ikke finnes noen fasit på, men økt bevissthet, grensesetting og mer kunnskap og forståelse om hvordan en pårørendes hverdag kan arte seg, kan være et viktig bidrag. For mange pårørende er det gjerne summen av arbeidsoppgaver og koordinatorfunksjoner som gjør at mange rett og slett blir overbelastet og sykemeldt. Sorgen over tap av sin kjære, tap av eget liv og tap av felles drømmer og framtid kommer ofte i tillegg.

Vi har en jobb å gjøre

Eksempelet som er beskrevet over er dessverre ikke unikt. Som en pårørende uttalte: «Er det noen som er koordinator her, så er det meg.» Telefoner, legebesøk, ansvarsgruppemøter, sjåførtjenester, henting av medisiner er bare noen av oppgavene som gjerne faller på den pårørende. Pårørende gir også uttrykk for at de i sin pårørendehverdag møter mange fantastiske helseansatte som vil vel.

Utfordringen mange pårørende opplever er at det ikke fungerer på systemnivå. Sømløse tjenester, samhandling og samskaping. Fine ord, men hvordan skal disse ordene omsettes til praktisk handling som den enkelte pårørende merker i sin hverdag? Det nytter ikke bare med omsorg og forståelse. Noen ganger kreves det handling.

Årets Pårørendekonferanse, som foregår i Sandnes denne uken, tar for seg flere av disse problemstillingene.

Idrettsutøvere som deltar på ultramaraton, får ofte spørsmålet: «Det kan umulig være sunt å løpe så langt?»

Pårørende har ofte ikke noe valg.

Les også

 1. – I framtiden må borgerne avlaste kommunale tjenester

 2. Synøve (93) har brukt mange år på å pleie sine nærmeste og gruer seg til å selv bli sengeliggende

 3. Kan hotelldirektøren bli den nye lederen av sykehjemmet?

 4. Mener moren kunne vært i live dersom hun hadde fått bedre oppfølging av hjemmesykepleien

 5. Dette er de vanligste årsakene til dødsulykker på norske veier

Publisert:
 1. Eldreomsorg

Mest lest akkurat nå

 1. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test

 2. Analysesjef med klart råd til strømkunder som ønsker forutsigbarhet: – Vent hvis du har muligheten

 3. Hva tåler sykehusene før Norge må stenges ned? Det er ikke korona som er den største utfordringen

 4. Ett skisenter åpner denne helgen - flere neste helg

 5. Drone stengte Stavanger lufthavn to ganger

 6. Aldri har Norge hatt en spiller med annen hudfarge enn hvit. Nå skjer det noe.