Viktig åpenhet om selvmord
DEBATT: Åpenheten omkring Ari Behns bortgang er veldig viktig. Det vil gjøre det lettere for mange å snakke om de tunge og mørke tankene, og det å ta seg eget liv.
«En av mytene om selvmord er at en kan plante tanken om selvmord dersom selvmord nevnes. Dette er feil», skriver Eivind Hauglid. Foto: Scanpix
Debattinnlegg
- Eivind HauglidFung. daglig leder i Kirkens SOS i Rogaland
Meldingen i julen om at Ari Behn tok sitt eget liv, har vært tema for mange av samtalene i Kirkens SOS de siste dagene. Andre juledag var det ca. 950 personer som ringte til Kirkens SOS. Julen er i utgangspunktet en høytid som mange opplever som tung og vanskelig, og mange kjenner på både ensomhet og savn. For mange ble denne julen ekstra tung.
Det å få snakke om et så alvorlig og ofte tabubelagt tema, oppleves som lindrende for de fleste.
Hjelpetelefoner ringes ned etter Ari Behns selvmord
Å våge
En av mytene om selvmord er at en kan plante tanken om selvmord dersom selvmord nevnes. Dette er feil. Et spørsmål kan tvert imot være det som åpner opp og gjør det mulig å sette ord på det som er tøft og vanskelig. – Endelig var det noen som våget å spørre, er en vanlig kommentar i en telefonsamtale på Kirkens SOS.
Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, sier i et NRK-intervju at det at kongehuset velger å være åpne om selvmord vil ha stor betydning for det norske samfunnet, spesielt fordi det er barn involverte i tragedien.
Tusen frivillige
På landsbasis har Kirkens SOS omkring 1000 frivillige medarbeidere. For å bli frivillig, må en gjennomgå et 40 timers kurs som inneholder både undervisning og praksis. Vi øver på å prate om de vanskelige tingene og å stille det vanskelige spørsmålet. Spørsmålet kan f.eks. stilles slik: «Av og til, når en opplever livet så vanskelig som du beskriver, så kan det komme tanker om at en ikke orker å leve lenger. Har du tenkt slike tanker?» Slike spørsmål er ofte inngangen til en god samtale.
Starten
Kirkens SOS har sitt utgangspunkt i den engelske organisasjonen The Samaritans. Denne organisasjonen startet på 1950-tallet, da den anglikanske presten Chad Varah leste i avisen at det i London hvert døgn var tre personer som tok livet sitt. Han satte inn en annonse i avisen med omtrent følgende ordlyd: «Før du tar livet ditt, ring meg + navn og tlf. nr.» Folk begynte å ringe og folk kom til kontoret hans. En dag gikk det opp for Varah at det kom mange flere folk til samtale enn de han selv fikk møte. For mange av de som kom, viste det seg å være nok å bli møtt med en kopp te og en vennlig samtale med sekretæren!
Til Norge
Allerede på slutten av 50-tallet ble ideen tatt til Norge, og Kirkens Nattjeneste ble etablert i Oslo. I 1974 ble Kirkens SOS stiftet. I dag er det 11 lokale senter rundt omkring i Norge. Kirkens SOS Rogaland ble stiftet i 1980 og skal markere 40-årsjubileum i 2020. Ifølge historien resulterte annonsene til Chad Varah i at også noen andre tok kontakt, – nemlig de som ville hjelpe. Kirkens SOS Rogaland har det siste døgnet fått to søknader om å bli frivillig. I dag har vi ca. 70 frivillige, men skulle gjerne hatt det dobbelte.
Økning i antall selvmord
Å forebygge selvmord er en kompleks og sammensatt jobb som krever innsats fra mange hold. Vi vet at mennesker som ønsker å ta sitt eget liv, føler stor håpløshet og ensomhet. Det å få snakke om et så alvorlig og ofte tabubelagt tema, oppleves som lindrende for de fleste.
For noen uker siden ble statistikken over antall personer som begikk selvmord i 2018 offentligjort. Den viste en kraftig økning fra året før, fra 594 i 2017 til 674 i fjor. Dette er 5-6 ganger så mange som de som mistet livet i trafikken. Selvmordsforebygging har fått større fokus de senere år, men det er langt igjen. Kirkens SOS er en selvmordsforebyggende tjeneste, og samarbeider med andre organisasjoner og det offentlige.
Mest lest akkurat nå
Går inn for å forlenge smitteverntiltakene i Stavanger til 8. februar: - Situasjonen er fortsatt svært alvorlig
Bor du i borettslag, i Smeaheia, i Bjergsted, på Hinna eller har du hus i naturfarge? Da bør du lese dette
Fine skiforhold i Sirdal, men ekstremkulde ødelegger idyllen
Parkeringskaos i Brekko – politiet ber turfolk vise hensyn
Søstrenes idyll i Ryfylke er truet av utbyggingsprosjekt: - Helt vanvittig
I denne kommunen har de fått nok. Nå ber de folk slutte med «smitte-shaming»
Aftenbladet anbefaler
Sykler ble medisin mot en sykdom ingen kan bremse
Akkurat nå diskuterer ekspertene Norges koronaregler. Spesielt på to områder kan det bli endringer
Pøbel rørte verden, nå vil han gi denne gigantiske skulpturen til Jæren
Jente (17) ble sexfilmet i skjul. Så ble videoen delt på Snapchat: – Jeg har vært mye lei meg