Hvorfor fremmet Rødt mistillitsforslag mot Hauglie?

DEBATT: 27. november behandlet Stortinget mistillitsforslag mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Forslaget fikk bare Rødts stemme.

«Den tålmodigheten de andre partiene viser Anniken Hauglie, bildet, har neppe noen Nav-søkende blitt møtt med», skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Fredrik Hagen

Debattinnlegg

 • Bjørnar Moxnes
  Bjørnar Moxnes
  Stortingsrepresentant og leder i Rødt
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Tusenvis er rammet av Norgeshistoriens største rettsskandale i fredstid. Rødt støtter en grundig gransking og behandling for å komme til bunns i saken. Ofrene må få oppreisning, og staten må sørge for rettferdighet. Det må også avdekkes hvilket ansvar andre statsråder og tidligere regjeringer har. Men det står ikke i motsetning til å vurdere tilliten til sittende statsråd.

Vi vet nok

Vi vet at alvoret og omfanget har økt under Hauglies tid som statsråd. Vi vet at sendrektigheten har bidratt til justismord. Vi vet derfor nok til å slå fast at Anniken Hauglie må gå.

For det første har statsråden selv gjort skjebnesvangre feil. Politisk ledelse i departementet instruerte Nav i februar om ikke å gjennomgå gamle saker, bare legge om praksis framover. Begrunnelsen var at det kunne være «administrativt krevende» å gjenoppta avslåtte søknader. Hauglie motsatte seg altså aktivt å få full oversikt og rette opp i urett.

Statsrådens sendrektighet har hatt alvorlige konsekvenser.

For det andre gjorde statsråden ingenting da sakens alvor ble klart. 30. august orienterte Nav Hauglie om at det var «sannsynlig at personer er blitt domfelt på feil grunnlag». Hun fikk beskjed om at mennesker kunne være dømt til ubetinget fengsel. Likevel tok det to uker før departementet møtte Nav. Deretter fem uker til før Riksadvokaten ble orientert. Og det er Riksadvokaten som får folk ut av fengsel.

Overholdt informasjonsplikten?

Statsrådens sendrektighet har hatt alvorlige konsekvenser. I september og ut oktober ble folk både dømt til og sittende i fengsel. Det har også blitt stilt spørsmål ved om statsråden har overholdt informasjonsplikten til Stortinget etter Grunnloven. Etter Hauglies redegjørelse til Stortinget 5. november har det kommet en rekke opplysninger som strider mot det statsråden sa.

I en leder 28. november kaller Aftenbladet mistillitsforslaget «en nokså unødvendig markering». Andre partier og noen medier mener mistillitsforslaget kom for tidlig. Men hvorfor skal Stortinget ha tillit til en statsråd som er ansvarlig for disse feilene? Flere partier sa de trengte mer tid til å ta stilling. Det hadde de muligheten til, men valgte heller å stemme ned forslaget raskt.

At Rødts forslag ble nedstemt, står ikke i veien for at det kan fremmes mistillitsforslag mot Hauglie eller andre statsråder på et senere tidspunkt. Men Høyre og Frp antyder allerede nå at heller ikke kontrollkomiteen kan konkludere på nyåret, fordi regjeringas eget granskingsutvalg ikke leverer rapporten sin før neste sommer.

Tålmodigheten er for lengst slutt

Blant mange i befolkninga er tålmodigheten for lengst slutt. Folk ser hvor lang tid det har gått, hvor mye vi allerede veit i saken, og at statsråder har måttet gå for langt mindre tidligere. Mange frykter at saken kan koke bort i kålen. Den tålmodigheten de andre partiene viser Anniken Hauglie, har neppe noen Nav-søkende blitt møtt med.

Også maktpersoner må stilles til ansvar. Hele opposisjonen sier de vil til bunns i skandalen. Vi skal bidra med vårt.

Les også

 1. Aftenbladet leder: Skandalen forverres daglig

Publisert:
 1. Debatt
 2. Trygdeskandalen
 3. Anniken Hauglie
 4. Bjørnar Moxnes

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger letter på tiltakene fredag, men sier nei til skjenking

 2. Sandnes, Sola og Randaberg trosser faglige koronaråd: - Blir helt feil, mener Stavanger

 3. Jørpeland: Lastebil veltet i et sandtak

 4. Kondis­professor knuser fem myter om vekt og for­brenning: – Det er helt feil

 5. Klepp og Hå opphever skjenkestopp

 6. Tom Tvedt har fått ny jobb – kaster seg inn i saken som splitter Jæren