Fiksjon og fakta om vindkraft

DEBATT: Mer fornybar energi er nødvendig for å løse klimaproblemene, og bidrar til lavere strømpriser for både vanlige folk og industribedrifter.

«Vindkraft må bygges der den er egnet og ønsket – i likhet med hyttefelt og skianlegg. Debatten har vist at lokalsamfunnene må involveres sterkere og mer kontinuerlig i konsesjonsprosessene», skriver Øyvind Isachsen og Knut Kroepelien.

Debattinnlegg

 • Øyvind Isachsen
  Adm. direktør, Norwea
 • Knut Kroepelien
  Adm. direktør, Energi Norge
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Undersøkelser fra Cicero og Den Norske Turistforening viser at majoriteten av befolkningen fortsatt ønsker utbygging av vindkraft på land i Norge. Det er et poeng som lett forsvinner i den opphetede vindkraftdebatten, noe vi påpekte i vårt innlegg i Aftenbladet 11. november.

Vindkraftmotstander Hogne Hongset kaller det en «unnlatelsesløgn» å ikke nevne at motstanden har økt det siste året. Vel, man skal ha vært temmelig frakoblet norske medier og kommentarfelt for ikke å ha fått med seg dette. Hongset sparker inn en vidåpen dør i sitt forsøk på å sverte næringen.

Ingen respekt for fakta

Hvis Hongset virkelig er opptatt av fakta, burde han starte med seg selv. Han har i en årrekke sauset sammen fiksjon og fakta gjennom sine krimbøker om kraftnæringen, dratt paralleller til mafia og naziokkupasjon og brukt eventyrbøkene sine i lobbyvirksomhet mot norske politikere. Nylig skrev han i VG at vindkraft ikke har noen klimaeffekt, til tross for at både forskere og myndigheter har fastslått det motsatte. Men Hongset har ingen respekt for fakta som ikke tjener hans egen sak.

Respekt er avgjørende

Vindkraft må bygges der den er egnet og ønsket – i likhet med hyttefelt og skianlegg. Debatten har vist at lokalsamfunnene må involveres sterkere og mer kontinuerlig i konsesjonsprosessene. Det er fullt legitimt å være mot utbygging, på samme måte som det må være legitimt å være for. Respekt for begge syn – og nyansene i midten – er avgjørende for å få til en god samfunnsutvikling.

Les også

Knut Kroepelien og Øyvind Isachsen: – Vi skal lytte til motvinden

Les også

 1. – Løgnaktig bruk av statistikk om vindkraft!

 2. – Vindbransjen glemmer naturen

Publisert:
 1. Debatt
 2. Vindkraft
 3. Utbygging
 4. Energi
 5. Energi Norge

Mest lest akkurat nå

 1. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

 2. To biler i kjedekollisjon i Jærvegen

 3. Cruiseskip forlot Stavanger – men måtte returnere

 4. – Mange gilde minner har gått tapt, men det viktigste er at farmor kom seg ut

 5. Gir seg som Bryne-trener, assistenten kan overta

 6. Dramatikk i lokaloppgjøret - ellevill snuoperasjon