Vær glad i bussjåføren din!

ARBEIDSLIV: Når du har blitt vanedyr og synes det er behagelig å reise kollektivt, tenker du da over hvilke lønns- og arbeidsforhold en bussjåfør har?

Bussjåførene arbeider tidlig og sent, og de har et enormt ansvar, men lønna står ikke i stil med hvor viktig jobben deres er, skriver Bernt-Erik Skjetne og Bjørge Opland.

Debattinnlegg

 • Bernt-Erik Skjetne
  Norsk Jernbaneforbund, Bilpersonalet avd. 64
 • Bjørge Opland
  Norsk Jernbaneforbund, Bilpersonalet avd. 64
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Er du klar over at bussjåførene drar på jobb to ganger om dagen, og jobber annenhver lørdag, samt et par søndager i løpet av 6 uker?

En buss full av barn

Bussjåførene møter på jobb klokka 04.20 for at du skal komme deg på jobb i tide. De holder det gjerne gående til klokka 01.40 inn i en ny dag for at du; den siste passasjeren skal komme deg hjem. Og i helgene kjører bussene døgnkontinuerlig for at du skal kunne nyte de kulturelle tilbud som byen normalt har å tilby. Og da må det nødvendigvis være sjåfører på jobb.

En stor del av bussjåførens hverdag er skolekjøring. Der ligger det hele og fulle ansvaret på sjåføren for at akkurat ditt barn skal ha en fin og sikker reise, både til og fra skolen. De aller fleste bussjåfører legger sjela i jobben sin. De bruker ofte deler av fritida si for at barn, foreldre og skole skal ha minst mulig bekymringer.

Bussjåfører landet rundt har en hverdag som i stor grad blir styrt av rutetider. De har også ofte et komplekst trafikkbilde å forholde seg til. I tillegg kommer vær- og føreforhold. Uansett så skal transporten skje på tryggest mulig måte, og helst til riktig tid. Passasjerene legger ofte sine planer med tanke på bussens rutetider. Tider som bussjåførene gjør sitt ytterste for å overholde. Ingen lett oppgave, men de fleste gjør dette med et smil.

Sjåførene er tett på

Og nå i disse koronatider bør du også være oppmerksom på hva bussjåførene egentlig utsetter seg for; når de f.eks. hjelper passasjerer med ulike personlige behov på og av bussene, for eksempel mennesker med rullator eller rullestol. Dette gjør de uten spesielle tiltak for å redusere smittefaren.

Når du skal på jobb og velger kollektivt, er bussbransjen veldig takknemlig for det. Bussjåførene synes det er en glede å kunne bidra slik at vi får et grønnere samfunn.

Bussjåførene har faktisk et av de viktigste yrkene i samfunnet. De tar ansvar når samfunnet trenger det!

De gangene bussjåførene har vært ute i politiske streiker og kjempet for sine rettigheter, eller støttet opp om andre i en arbeidskamp, er det mange som reagerer på at bussen står i et par timer. Og bussjåførene kan fort bli betraktet som arrogante og lite forståelsesfulle, som i slike korte perioder ‘ikke tar hensyn´ til passasjerenes behov.

Hva med løftene?

Arbeidsgiverne lovte i 2007 at bussjåførene skulle ha inntekt på linje med en gjennomsnittlig industriarbeider. Men nå 13 år etter henger bussjåførene langt etter. Bussjåførene jobber i en bransje som har stor tro på et lønnshopp i år. Arbeidsgiverne bør komme med det etterslepet bussjåførene har ventet på siden tariffavtalen ble signert. Ansvaret bussjåførene har samsvarer så absolutt ikke med lønna.

Nå er det på tide at myndigheter og arbeidsgivere tar bussjåførene på alvor, og legger til rette for at de også får ei akseptabel lønn å leve av. Bussjåførene kan neppe bli mer akterutseilte enn det de er akkurat nå.

Uavhengig av dagens situasjon, er det på tide at bussjåførene prioriteres. Lønna deres må opp på avtalt nivå. Bussjåførene trenger støtte i befolkningen, og en anerkjennelse for den nyttige og viktige jobben de gjør. Her kan akkurat du bidra, ved å framsnakke bussjåføryrket. Ved å bli mer bevissthet på hvor viktig denne yrkesgruppa er, jo vanskeligere blir det kanskje for en arbeidsgiver å frasi seg sine forpliktelser.

Vær glad i bussjåføren din!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Har ventet i fem måneder, får ikke åpne ferdig sushi-restaurant

 2. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 3. Leteaksjon på Stord - bilfører savnet etter ulykke

 4. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 5. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt

 6. – Han var en mann som aldri ga seg, en drømmer