Tvangsekteskapet mellom Forsand og Sandnes må oppløses

KOMMUNEREFORMEN: Tvangsgjennomføring basert på ulovlige vedtak må aldri lønne seg.

Debattinnlegg

 • Gunnar Jan Johnsen
  Gunnar Jan Johnsen
  Sandnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ifølge Aftenbladet 8. juni er det nå startet ei aksjonsgruppe for å få oppløst båndene mellom Forsand og Sandnes. Flertallet i Forsand ønsker å gå sammen med Strand.

Stortingets vedtak om sammenslåingen av Forsand og Sandnes ble besluttet 8. juni 2017. Det skjedde to dager etter at Forsand kommunestyre 6. juni 2017 av daværende Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad ble nektet å realitetsbehandle et flertallsforslag om heller å gå sammen med Strand kommune.

Les også

Lokal aksjonsgruppe ber Stortinget oppheve sammenslåinga av Forsand og Sandnes

Sandnes toet sine hender

Det er i ettertid konkludert med at dette var en graverende, ulovlig handling utført av ordfører og mindretallet. Ledelsen i Sandnes satt «stille i båten» etter dette møtet og hadde ingen formening om at det ble nektet behandling av flertallsforslaget.

Bystyret i Sandnes burde satt avgjørelsen på vent til miseren i Forsand var avklart. Sandnes var urolige for at hvis dette hadde blitt gjennomført den kvelden i kommunestyret i Forsand, ville sammenslåingen blitt gjennomført med Strand kommune. Derfor toet ordførerduoen i Sandnes sine hender og sa at de ikke ville legge seg opp i Forsand sine disposisjoner.

De så altså med åpne øyne på at det ble gjort et lovbrudd i Forsand kommunestyre 6. juni 2017. Hvordan føltes det å lukke øynene for at dette hadde skjedd?

Sp sentralt har tydelig sagt at de vil oppløse kommuner som er slått sammen med tvang. I Sandnes gikk de lokale kommunestyrerepresentanter fra Senterpartiet derimot mer enn helhjertet inn for sammenslåingen og overså totalt at flertallet i Forsand ikke ønsket den. Folkeavstemningen viste et klart og tydelig svar på at Forsand ville til Strand.

I artikkelen i Aftenbladet kommer stortingsrepresentant Øystein Langholm Hansen (Ap) med noen underlige betraktninger. Han sier han egentlig var klar på at Forsand burde vært en ryfylkekommune sammen med Strand, men at nå er Forsand en del av Sandnes, og han regner med at Sandnes ikke vil gi slipp på Forsand. Skulle det likevel være slik at Sandnes vil at Forsand går til Strand er det grei skuring for han.

Men han sier ikke noe om det fatale at Stortinget på feil grunnlag sa ja til sammenslåingen og tvang Forsand til å bli en del av Sandnes. Dette burde Langholm Hansen poengtert og tatt konsekvensen av.

I samme artikkel sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) at Sp ser på sammenslåinga av Forsand og Sandnes som en tvangssammenslåing. Han er klar på at en henvendelse fra Forsand vil bli behandlet i stortingsgruppen til partiet.

Les også

Høgsfjord-sambandet er i gang: – Dette har jeg gledet meg til

To utganger

Da er det å anta at aksjonsgruppen sender saken til alle partiene på Stortinget og til regjeringen ved kommunalministeren.

Her blir det to veier en kan få kommet i mål på. Enten tar Stortinget saken og opphever vedtaket, eller kommunalministeren gjennomfører en grensejustering.

Tvangsgjennomføring basert på ulovlige vedtak må uansett aldri lønne seg.

Publisert:
 1. Kommunesammenslåing
 2. Sandnes
 3. Forsand

Mest lest akkurat nå

 1. 15-åring sendt til SUS etter arbeids­ulykke

 2. Flere naboer var vitne til hendelsen

 3. Kristian utlover dusør til den som kan hjelpe ham

 4. Fikk du med deg nordlyset over Stavanger?

 5. Mandag morgen var strømmen rekorddyr

 6. Da PST varslet helse­vesenet på Kongs­berg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest be­kymring