Kan tro måles i meter?

DEBATT: Både 1. kandidat til Bønnelista, Magne Hersvik, og 2. kandidat til Nominasjonskomiteens liste, Therese Egebakken, går ganske høyt ut med målebåndene sine i Aftenbladet og måler meg og min tro til mindre enn deres.

«Jeg tror engasjementet Åpen folkekirke har skapt, vil styrke Kirken», skriver Thor Magne Seland. Foto: Anita Hamremoen

Debattinnlegg

 • Thor Magne Seland
  1.kandidat, Åpen folkekirke, Stavanger
Publisert: Publisert:
Les også

Magne Hersvik: Troen viktigere enn politikken i Kirken

Les også

Therese Egebakken: Er fire meter høyt nok, Åpen folkekirke?

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I mitt innlegg, som de begge fra hvert sitt ytterpunkt angriper, sier jeg litt om min motivasjon for å engasjere meg i Den norske kirken (Kirken) de neste årene, og jeg trekker fram arbeidet med å styrke religionsdialogen på lokalt og nasjonalt nivå. Fordi jeg tror engasjementet Åpen folkekirke har skapt, vil styrke Kirken.

Skapkristen

Selv om jeg har beholdt min tro og hatt god bruk for den gjennom gleder og sorg, medgang og motgang, så har jeg ikke holdt det flagget så høyt. Jeg vil kanskje bruke begrepet skapkristen om meg selv fram til 2015. Da ble jeg så sint på min egen menighet, at jeg byttet, og fikk i den
prosessen mange gode samtaler og dialoger med de som var enig med meg, og de som hadde et annet syn. Det enkleste ville vært å takke for seg og stille og rolig lukket bakdøren med et lite knepp. Jeg er glad for at jeg ble, og jeg fikk oppleve et Kirkemøte som åpnet dørene som hadde vært låst for meg i de snart 20 årene jeg hadde vært gift. (Thor Magne Seland er åpen homofil. Red.mrk.)

Les også

Tro. Håp. Kjærlighet. For alle.

Har jeg uansett tapt?

Da går mitt spørsmål til disse to som synes jeg tror for lite: Hvordan skal dere måle tro? Hvor mange meter tro skal til? Eller liter kokt kirkekaffe? Eller kilo stekte vafler for å være god nok til å stille i kirkevalget? Eller skal jeg finne søndagsskoleboka fra Ebeneser på Ganddal og telle
gullstjernene? Skal jeg finne fram lappen med mitt bibelvers biskop Bjørn Bue (da sokneprest i Gand) ga meg i konfirmasjonen? (Det var Johannes 3.16). Eller har jeg uansett tapt fordi jeg har valgt å være på en annen arena i samfunnsengasjement? I så fall går Kirken glipp av mange engasjerte kristne mennesker som vil være med å knekke koden for hva som må til for å gjøre Kirken større, slik at det trengs kirkerom med god plass og store dører for å slippe flere inn.

Jeg håper de begge stiller på temagudstjenesten «Skeiv i sjelå» søndag 8. september med påfølgende kirkekaffe. Så kan vi måle troen med samme målebånd.

Mitt tips på rett svar?

Tallet er tre.

Tro. Håp. Kjærlighet.

For alle.

Les også

 1. – Nei, flere lister i kirke­valget øker ikke konflikt­nivået

 2. – Visste du at små, lukkede nettverk kan overkjøre demokratiet?

 3. – Flere lister øker konfliktnivået

 4. – Håper du ender der jeg endte i kirkevalget

 5. Vær så snill, ikke forlat Kirken!

Publisert:
 1. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Disse tabbene gjør at du lett kan smitte deg selv

 2. Symbolet rundt halsen koblet gutten til det internasjonale pedofile nettverket. Nå er en 42-åring i Stavanger tiltalt

 3. Rogaland har fått fire nye vernede skogsområder

 4. Tidligere stemor anker erstatningsdom: – Dette kom som en bombe på meg

 5. Podkast: Vikings utskjelte styreleder har blitt truet – nå forklarer han seg om Berntsen-exiten

 6. Titusener følger med på Snapchat når «Nora» (18) ruser seg, selger sex og tar overdoser