Svein Olav Simonsen, NHO Rogaland: Små kommuner blir svake i en stor vestlandsregion

Mens vi diskuterer om lokaldemokratiet ruineres av å lage litt større kommuner, vurderer Stortinget å slå sammen alle vestlandsfylkene til en region.

Etter en regionreform, hvor vestlandsfylkene samles til et stor forvaltningsnivå, vil kommunenes lokaldemokratiske makt svekkes dramatisk om man ikke velger å slå sammen, lage sterkere og mer robuste kommuner som favner naturlige bo- og arbeidsregioner, mener Svein Olav Simonsen, regiondirektør, NHHO Rogaland

Debattinnlegg

 • Svein Olav Simonsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Regionreformen kommer, og vil bli bra. Så lenge man skal ha tre forvaltningsledd, må fylkesforvaltningen ha viktige oppgaver å forvalte, ha sterk innvirkning på viktige områder innen forskning, utdanning, næringsutvikling og samferdsel. Rogaland vil stå seg godt i en vestlandsk verdiskapningsregion som flytter det politiske tyngdepunktet i Norge vestover.

En regionreform skal ingen stemme over; den er ikke gjenstand for reell debatt.

Skjevt styrkeforhold

Derimot er vi bekymret for styrkeforholdet mellom en svær region og en rekke små kommuner her i Rogaland. Vi vil få en dramatisk forrykkelse i styrkeforholdet mellom fylket og staten ved Fylkesmannen på den ene siden og kommunene på den andre siden. Fordi fylket plutselig er tre ganger så stort.

Motparten til Time kommune, i kritiske saker for borgerne, kan da bli et fylkesmannsembete midt i tykkeste Bergen, i en fylkesregion på over 1 million mennesker.

Hvor mye innflytelse og hvor mye kraft vil da en liten kommune med snaut 20.000 innbyggere ha til å vinne frem med sine synspunkter? Dette er et spørsmål som burde berøre mange i det forestående valget om kommunestruktur.

Dette burde bekymre forkjemperne for lokaldemokratiet mye mer enn sammenslåingen av ellers likeverdige kommuner. Og, en regionreform skal ingen stemme over; den er ikke gjenstand for reell debatt. Den besluttes bare i Stortinget, med støtte fra flere av de partiene som nå med nebb og klør kjemper mot å styrke kommunene gjennom å gjøre dem større.

Les også:

Det vil ikke være lett om Fylkesmannen skal holde rede på mange ti-tall marginale kommuner.

Større avstand, mindre kunnskap

Kommunene har en svært viktig rolle å spille i å tilrettelegge for næringsvirksomhet; for at arbeidsplasser kan bli etablert. Da er man avhengig av et tett samspill med fylket, og med statens representant her hos oss – Fylkesmannen. Stort sett går dette greit i dag fordi det er en felles forståelse og aksept for lokale forhold; partene vet hvor i verden dette er og hvilke forhold som gjelder. Det vil ikke være lett om Fylkesmannen skal holde rede på mange ti-tall marginale kommuner.

Hva er poenget? Dette viser at å fortsette som før ikke vil bli som før. Tvert imot vil kommunenes lokaldemokratiske makt svekkes dramatisk, om man ikke velger å slå sammen, lage sterkere og mer robuste kommuner som favner naturlige bo— og arbeidsregioner. Det kan bli krevende å komme til Bergen og forklare sub-kulturelle forskjeller mellom Sandnes-Forus og Sola-Forus, hvorfor det er helt naturlig å forskjellsbehandle bedrifter på hver sin side av en privat vei på Raglamyr eller hvorfor de ikke sier hekkan i Hå, men på Haua gjør de det.

En regionreform endrer spillereglene fullstendig. Dette må vi ha i mente når vi tar stilling for eller imot en kommunereform.

Les også:

Les også

 1. Aftenbladets anbefaling: Ja til Jæren kommune

 2. Derfor sier de nei eller ja til Jæren kommune i avstemningen mandag

 3. Frister Jæren kommune med millioner

 4. Døra på gløtt mellom Forsand og Strand

 5. Bryr russen seg om kommunereformen?

 6. Hun ga seg selv gult kort og håper på respektfull debatt

 7. Gjesdal og Sandnes lager avtale

 8. Stortingets pengeplan før kommunesammenslåinger

Publisert:
 1. Debatt
 2. Kommunereform
 3. Regionreform
 4. Jæren kommune
 5. Nord-Jæren kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Nå skal flere tas

 2. Camilla stygt skada under handballkamp i Storhallen: – Dei tribunane skulle aldri ha stått der

 3. Disse veiene stenges under Tour of Norway til helgen

 4. Mange prøvde seg i konkurransen – nå er fem finalister klare

 5. Storstilt hytteutbygging i Sandnes: Opnar for mange nye hytter i naturområde

 6. Overrasket i lokaloppgjøret: Dette har ikke skjedd på 22 år