Ap setter brannsikkerheten på spill

DEBATT: Grundige faglige vurderinger når det gjelder både brannsikkerhet og det byplanmessige, konkluderer med at Lervig fortsatt er det klart beste alternativet.

«Dessverre kan det se ut som om Ap løper fra sine egne vedtak og sine forpliktelser til å sikre byen et godt og moderne brannvesen», skriver John Peter Hernes.

Debattinnlegg

 • John Peter Hernes
  John Peter Hernes
  Gruppeleder, Stavanger Høyre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er knapt gått en uke siden tragedien i London minnet oss på hvor farlig branner kan være. Aller viktigst er det at bygg settes opp og sikres slik at så store branner ikke kan forekomme. Men vi må også gjøre alt vi kan for å sikre et moderne, raskt og effektivt brannvesen. Og gode arbeidsforhold for de tapre brannmenn og – kvinner vi stoler på at skal hjelpe oss om det trengs.

Brannvesenet rykker ikke bare ut ved brann, men også ved andre ulykker eller nødsituasjoner. For eksempel så kan det fort være brannmannskaper som kommer først ved hjertestans.

Les også

Branndrama i kommunale korridorer

Overveldende flertall

Bystyret i Stavanger vedtok, for knapt tre år siden, i september 2014, med overveldende flertall en ny plan for hvordan regionens brannstasjoner skal plasseres. En ny stasjon i Lervig på Storhaug, og nedleggelse av den utdaterte stasjonen på Lagårdsveien var en viktig del av den nye strukturen. Arbeiderpartiet stemte også for den løsningen.

Nå trengs det handlekraft og ikke mer kranglekraft.

Dessverre har Ap i ettertid snudd helt mot det de selv gikk inn for, og har sendt saken på runde på runde med nye utredninger. Nå har saken kommet tilbake til avgjørelse. Grundige faglige vurderinger når det gjelder både brannsikkerhet og det byplanmessige, konkluderer med at Lervig fortsatt er det klart beste alternativet. Ikke bare det beste alternativet, det er kort og godt vanskelig å finne alternative plasseringer som gir byen den brannsikkerheten vi så absolutt trenger.

Sikkerheten viktig

Det eneste som egentlig er nytt siden 2014, er at brannstasjonstomten må være 1603 kvadratmeter større. Hvorfor trengs det flere kvadratmeter? Jo, blant annet fordi ny kunnskap om høy forekomst av kreft hos brannmannskaper gjør at det trengs mer plass til utstyr for å rengjøre brannmannskapenes klær og utstyr. Vi skal vel alle være enige om at ansattes sikkerhet skal telle tungt?

De 1603 ekstra kvadratene den nye brannstasjonen krever, er erstattet med 2224 ekstra kvadratmeter park på et mer solrikt areal like i nærheten. Det er også gjort andre grep for å gjøre området grønnere og med sjøfronten tilgjengelig for publikum. KBU representanten Grethe Eriksen (H) har foreslått at parkområdet ved siden av brannstasjonen skal fortsette opp på taket av stasjonens bygg. Slik kan vi få både en god og moderne brannstasjon, og et enda større og mer interessant parkområde.

Det er tydeligvis ikke måte på hvor mange utsettelser og omkamper Ap vil ha.

Usaklig kampanje

Dessverre kan det se ut som om Stavanger Ap løper fra sine egne vedtak og sine forpliktelser til å sikre byen et godt og moderne brannvesen. Isteden driver man nå en massiv og usaklig kampanje mot å få på plass den nye brannstasjonen som Storhaug og Stavanger trenger. Man gambler med liv og helse til ansatte i brannvesenet og til innbyggerne i byen. Det er tydeligvis ikke måte på hvor mange utsettelser og omkamper Ap vil ha. Alt for å spenne bein for en løsning Ap selv har stemt for, og som brannvesenets fagfolk, med de ansattes representanter i styre og fagforeninger, sier at vi nå må få på plass.

Nå trengs det handlekraft og ikke mer kranglekraft. Innbyggerne og våre brannmenn- og kvinner trenger en ny, funksjonell og moderne brannstasjon nå!

Les også

 1. Nok et nei til brannstasjon i Lervig

 2. Brannstasjonen nok en gang tilbake i Lervig

 3. Hva med å ta bort noen blokker, redusere etasjene til fem etasjer og skape et godt sted å bo sammen?

Publisert:
 1. Debatt
 2. Brann
 3. Stavanger Ap
 4. Storhaug

Mest lest akkurat nå

 1. Tidligere proffsyklist Chris Anker Sørensen døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

 2. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

 3. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 4. – De truet med å sende meg tilbake om jeg ikke var snill

 5. Snart leverer Erna Solberg sin avskjedssøknad. Slik blir Norge styrt til Støre tar over.

 6. Viking-talentene til kvartfinale