Aftenbladets sjefredaktør kan ikke ha lest partiprogrammet til Rødt

DEBATT: Tirsdag 3. juli kom Aftenbladets leder med en rekke useriøse angrep og beskyldninger mot Rødt og vårt demokratiske grunnsyn som ikke kan få stå ubesvart.

Publisert: Publisert:

Utdrag fra Rødts partiprogram (skjermdump fra Rødts hjemmeside).

Debattinnlegg

 • Truls Drageset Dydland
  Medlem i Rødt Stavanger
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er på grensen til parodisk hvordan Aftenbladet på lederplass påpeker at «Rødt aldri [kommer] til å få fred for 1970- og 1980-tallets lefling med Stalin, Mao og andre autoritære kommunistdespoter» − samtidig som lederartikkelen legger seg på akkurat samme linje.

Historieforfalskning

Det er litt underlig, men jeg har blitt vant til å måtte avfeie ideer folk like gamle som besteforeldrene mine hadde på studiesirkler, omtrent på tiden foreldrene mine ble født, i det som den gang het AKP. Omtrent 30 år før partiet Rødt ble grunnlagt. Men at Aftenbladet skulle legge seg på denne barnslige argumentasjonslinjen, overrasker meg.

Og for hva det er verdt; man kan si mye om AKPs standpunkter for snart 50 år siden, men de har aldri vært noe begeistra for Sovjet. Tvert imot har de vært mer skeptiske til Sovjet enn regjeringer fra både Ap og Høyre, men det er vel noe Aftenbladet har valgt å glemme. Det passer liksom ikke inn i Aftenbladets narrativ.

Men det er forbanna frustrerende å måtte forsvare seg mot historieforfalskningen til Aftenbladet og flere andre, mens Høyres begeistring for Pinochet, Unge Høyres demonstrasjonstog med plakatene «Bomb Hanoi!» under Vietnamkrigen og Frp, som var mot flertallsstyre av «hottentotter og buskmenn i Sør-Afrika», aldri blir dratt frem i Aftenbladets ledere. Dobbeltmoralismen lenge leve!

Velferdsprofitørene

Videre fortsetter Aftenbladet sin tirade mot Rødt når den hevder at partileder Bjørnar Moxnes har «skapt at bilde av synd og skam over folk som driver helt lovlig, og helt nødvendig, næringsvirksomhet» ved bruk av ordet velferdsprofitører. Endelig litt reell politisk uenighet, i det minste!

Vår politikk er ikke å skape et bilde av synd og skam, men å tette hullene som i dag gjør at kommersielle velferdsprofitører kanaliserer penger som skulle vært brukt til barn i barnehager, til eldre på eldrehjem og syke på sykehjem, ut til sine gigantiske multinasjonale selskaper og deres bankkontoer i skatteparadiser. Jeg ser ikke helt det kontroversielle i at fellesskapets skattepenger, som bevilges til barnehage, skole og eldre, faktisk skal gå til disse formålene, og ikke i lommeboka til styrtrike milliardærer.

At Aftenbladets leder allikevel syns det er skammelig, er forståelig, men det får stå for Aftenbladets regning.

Om jeg skal trekke noe positivt ut av lederen, har Aftenbladet i det minste satt en effektiv stopper for høyresidens evige mas om venstrevridde medier.

Les heller partiprogrammet!

Lederen har spart det mest usmakelige, usanne og fordummende til slutt når den hevder at Rødt «ikke bare [er] en trussel mot velferdsstat og eiendomsrett. Det er fortsatt et autoritært parti som kan true den liberale rettsstaten» og legger seg på samme nivå som Hanne Skartveit (i VG; red.mrk.) og Donald Trump. Et fordummende nivå som ødelegger den politiske debatten.

Det er åpenbart at Aftenbladet ikke har tatt seg bryet med å lese verken arbeids- eller prinsipprogrammet til Rødt før avisen fyrte av kanonene.

Jeg tillater meg å komme med noen utdrag:

 • «For Rødt er en sosialisme uten demokrati overhodet ingen sosialisme».
 • Det slår fast at «fordi demokratisk forankring er avgjørende, må flertallets oppslutning bekreftes, gjennom demokratiske folkeavstemninger eller frie valg».
 • Og i tilfelle noen tviler, slår vi også fast at «allmenn stemmerett og valg til politiske organ er en selvfølge».

Venstrevridde medier...

Aftenbladets leder håper at Rødt bare er en politisk bølge som kommer og forsvinner. Vi er mange, og stadig flere, som skal jobbe knallhardt for å motbevise Aftenbladets leder. For både Norge og Stavanger trenger sårt et politisk skifte. Om jeg skal trekke noe positivt ut av lederen, har Aftenbladet i det minste satt en effektiv stopper for høyresidens evige mas om venstrevridde medier.

Publisert:

Les også

 1. Aftenbladets på lederplass: «Rød trussel eller rød fargeklatt?»

 2. Moxnes hardt ut mot sosiale forskjeller

 3. Hilde Øvrebekk Lewis: «Nasjonalpopulisme fra venstresiden»

Mest lest akkurat nå

 1. – Et slag under beltestedet fra Høie

 2. Etter 19 år med dårlige vaner, har Ole Klemetsen fått nok. Nå starter han på et nytt prosjekt.

 3. Tina Bru sitt nye hus på Stokka må ligne på et uthus

 4. Lye-saken: Politiet tror de vil finne gutten på steinen

 5. Finansministeren: Ja til julebord på gavekort

 6. Geir Lippestad blir frontfigur i nytt sentrumsparti

 1. Rødt (R)
 2. Stavanger Aftenblad
 3. Leder
 4. Politikk