Debattkultur i Aftenbladet og Stavanger

DEBATT: En åpen, fri og opplyst meningsutveksling er viktig for at vår by skal utvikle seg best mulig. Innbyggernes meninger, fagfolkenes vurderinger og brukerens opplevelser må inngå i debatten. Hvis ikke er det ikke en sjanse en gang for at riktige beslutninger blir truffet.

Lervig Aktiebryggeris forslag om alternativ bruk av Bekhuskaien var rammen for starten av denne debatten, hvor Christian Wedler her skriver sitt andre innlegg. Foto: Lervig Aktiebryggeri/COBE arkitektur

Debattinnlegg

 • Christian Wedler
  Christian Wedler
  Gruppeleder, Stavanger Frp
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Vår region er velsignet med mange som tar på seg arbeidet det er å delta i ordskiftet. Det gjøres en innsats til mangfoldige årsverk i debattsidene og i kommentarfelt hver eneste dag. Uansett om jeg er enig med dere, eller om dere er enig med meg, så vil jeg takke dere for den innsatsen dere gjør for vår by.

Et av mine nyttårsforsetter er nettopp å bidra til en opplyst meningsutveksling. En alvorlig svakhet i Stavanger er at de som har mest informasjon om en sak, er de som sier og skriver minst. Vettet er nokså jevnt fordelt blant folk, men noen av våre ansatte i kommunene, og våre folkevalgte har viktig informasjon som de har lest eller opplevd. Det er informasjon som er det viktig å få frem, nettopp for å sikre en åpen, fri og opplyst debatt.

Bekhuskaien

Mitt første forsøk på det i år, ble nokså ulikt mottatt. Jeg valgte, som en innsider, å dele en del fakta om Bekhuskaien for å oppklare flere misforståelser som verserte i avisspaltene. Kort og grovt unøyaktig oppsummert var det at 1) Bekhuskaien ikke var lagt ut til salg av eieren, at 2) eieren av havnen (det vil si Stavanger kommune) ikke har gitt noen eier-signaler om at havnedriften skal avvikles på Bekhuskaien, og at området skal utvikles, at 3) hvis området skal utvikles, vil det skje basert på eierselskapets premisser i tråd med de offentlige planer som danner utgangspunkt for hvilke muligheter som ligger i området , samt at 4) området har en svært høy økonomisk verdi.

Les også

Wedler innlegge: «Bekhuskaien er ikke for salg»

Jeg benytter anledningen igjen til å si at dette ikke er mine meninger om hva jeg eller Frp mener er best byutvikling for Stavanger. Derav sto dette innlegget for min egen regning. Dette var mitt forsøk på å bringe inn en del fakta i det offentlige ordskiftet som jeg så var fraværende, og som jeg hadde fått som bystyrevalgt i ulike fora. Disse grunnleggende utgangspunktet manglet også i Aftenbladet dekning av saken.

På lederplass i denne flotte avisen ble mine innspill til et spørsmål om mitt inntak av tran. Det er noe nitrist over en slik anonym lederartikkel som dessverre ikke evner å se lengre enn til en overskrift på et innlegg i sin egen avis. For øvrig en overskrift som ble endret av Aftenbladet selv. Min overskrift på innlegget var «Bekhuskaien?».

Les også

Aftenbladets leder: «Har Wedler tatt for mye tran?»

Et av mine tre poeng var nettopp at eieren av Havnen ikke hadde bestemt (altså at havnedriften på Bekhuskaien skulle avvikles) noe som både Aftenbladet i sin dekning og det offentlige ordskiftet hadde lagt til grunn. Aftenbladets lederartikkel hadde derimot som utgangspunkt at jeg ikke forsto at eieren av Havnen bestemte over Havnen. Du kan mest sannsynlig fylle et helt bibliotek om ulike ting jeg ikke forstår, men at en eier bestemmer, er noe som jeg tror jeg visste alt før jeg fullførte jusstudiet. Det punktet var ikke et tema i mitt innlegg, men hvis det en gang blir et tema i et innlegg fra meg, så vil det handle om svak eierstyring i offentlig sektor, havnelover, autonomi og offentlige eierskap.

Reaksjoner

Etter lederartikkelen kom det tre vise menn. Deres utgangspunkt var at jeg måtte finne meg i at «utsiden» diskuterte saker som berører byen. Jeg glemmer selvsagt at det er noen som hadde sin storhetstid på et tidspunkt i byens historie hvor de viktige beslutningene ble tatt bak lukkende dører. Jeg har i mitt virke som folkevalgt alltid arbeidet for å åpne opp til offentligheten det som etter loven kan være åpent. Jeg skrev mitt innlegg for å dele viktige opplysninger som ikke av unntatt offentligheten etter loven, men som var uopplyst offentligheten pga. svak dekning av saken i media.

Når jeg engang skriver et innlegg om hva jeg som gruppeleder i Frp mener om fremtidig avvikling av havnedrift på Bekhuskaien, hvordan jeg mener at Stavanger som havneby bør utvikles, så håper jeg at det blir funnet verdig til å bli satt på trykk i Aftenbladet. Det blir kanskje en annen gang.

Les også

Grimnes, Skjelstad, Jacobsen: «Bekhuskaien må diskuteres på ’utsiden’»

Motiver

Til slutt klarte også Aftenbladet å trykke et innlegg som stilte spørsmål ved om jeg kunne ha personlige økonomiske motiver (som eiendomsutvikler; red.anm.) for å skrive mitt innlegg om Bekhuskaien. Det har jeg overhodet ikke. Det er for øvrig trist at Aftenbladet trykker et innlegg som stiller ubegrunnet tvil om debattantenes motiver. Å kritisere makt er sunt, å betvile maktpersoner er også sunt, men å undergrave ubegrunnet meningsmotstandere er kanskje ikke så lurt over tid, hvis en ønsker flest mulig deltakere i det offentlige ordskifte.

Les også

Christian hansen: «Hvad om Wedler har udbyggerhatten på?»

En av grunnene til at jeg sjelden gjør det jeg må kalle en feil, er at jeg som regel klarer heller å gjøre slike om til lærdommer. Det har blitt mange lærdommer etter at jeg ble folkevalgt, for å si det slik. Jeg er usikker på hva jeg lærte av de ulike reaksjonene på mitt innlegg. Jeg håper ikke at jeg lærte at det er lurest å sitte inne med viktig informasjon. Jeg kunne fra før det med at det er sunt å ta tran.

Les også

 1. Det brygger opp til kamp om Bekhuskaien

 2. Stian Robberstad: «Ja til matkultur, sjøbad og teater»

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Byutvikling
 3. Debattkultur
 4. Stavanger Aftenblad
 5. Christian Wedler

Mest lest akkurat nå

 1. Over natten ble denne grusbanen til en perfekt isflate. Hvem som har laget den er et mysterium

 2. Saktegående trafikk og lange køer ved Sinnes

 3. Folkehelse­instituttet bommet kraftig på smitte­tall i julen

 4. E134: Bil i vannet ved Ølensvåg

 5. Da Line Flesjaa ble syk, flyttet familien til hytta. Det ble et lykkelig valg

 6. Sola vurderer å trekke seg fra lokalt sam­arbeid hvis skjenke­stoppen videre­føres lokalt