Den nasjonale operasatsingen må følges opp

Statstilskuddet til Opera Rogaland ligger langt under det de øvrige regionale- og distriktsoperaselskapene blir tildelt.

Publisert: Publisert:

– Opera Rogaland IKS ble etablert som et regionalt operaselskap i juni 2014. Selskapets formål er å gi regionens befolkning et tilbud om profesjonelle opera-, operette- og musikkteaterforestillinger, skriver Annamaria Gutierrez. Foto: Jonas Haarr Friestad

Debattinnlegg

 • Annamaria Gutierrez
  Leder av kommunalstyret for kultur og idrett, V
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Den 12. april markerte Den Norske Operaen selve 10-årsdagen for åpningen av operahuset i Bjørvika med Kongen til stede og storslått tv-sending på NRK. Det som står igjen etter feiringen, er den finansielle oppfølgingen av den nasjonale operasatsingen i hele landet, særlig i Rogaland.

Opera i Rogaland?

Opera Rogaland IKS ble etablert som et regionalt operaselskap i juni 2014. Selskapets formål er å gi regionens befolkning et tilbud om profesjonelle opera-, operette- og musikkteaterforestillinger. Selskapet har vært på statsbudsjettet med startbevilgning siden 2016. Stavanger og Sandnes kommune er eierkommunene og de største bidragsyterne, og Rogaland fylkeskommune bidrar med et mindre beløp. Dessverre ble ikke startbevilgningen fra staten fulgt opp med den vanlige opptrappingen, så statstilskuddet til Opera Rogaland ligger langt under det de øvrige regionale- og distriktsoperaselskapene blir tildelt.

For samtlige selskaper dekker staten 70 prosent av kostnadene, bortsett fra Opera Rogaland, som kun dekkes med 30 prosent. Det er underlig at ikke Sør-Vestlandet skal få samme behandling som de øvrige regionene i Norge.

Høy aktivitet

Opera Rogaland hadde flotte produksjoner i 2017: Operagalla med utsolgte hus både i Sandnes og Stavanger og tre fullskala operaforestillinger på «Barberen i Sevilla» i samarbeid med Den Norske Opera også her med utsolgte hus. I februar 2018 har Opera Rogaland gjennomført scenisk Operagalla i begge byene (allerede utsolgt), og i høst skal «Tosca» settes opp i Sandnes Kulturhus i samarbeid med NOSO og Kilden Opera. I tillegg var selskapet medarrangør på musikalen «Billy Elliott» i februar 2018, og er medarrangør av operakafeer i Stavanger konserthus og Sandnes kulturhus. De har også vært arrangør av egne barneoperaforestillinger. Dette har vært mulig med tilleggsmidlene Opera Rogaland har oppnådd utover støtten fra stat og kommune.

Usikker framtid?

Med utsiktene for 2019 vil selskapet være nødt til å redusere tilbudet til regionen drastisk hvis ikke staten følger opp sine egne føringer. Det ville ha vært sørgelig både for utøverne og for publikum som har fått opp øynene for opera i de siste årene.

Den 16. mai reiser en tverrpolitisk delegasjon bestående av lokalpolitikere fra Stavanger og Sandnes til Oslo for å stille spørsmål i Kulturdepartementet om det her har skjedd en feil ved fordelingen av midler i budsjett for 2018. Dette gjør vi i lag for å sikre fortsatt drift for Opera Rogaland og for å sørge at opera som kulturuttrykk ikke bare forblir i ett bygg i Oslo.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tre nye smittetilfeller i Stavanger

 2. Kan man legge det i fryseren? Eller helle kokende vann over? Her får du svar om hvordan viruset drepes i tøymunnbind.

 3. Viking raste etter nederlaget: – Sjokkerende

 4. Strenge nasjonale retningslinjer innført: Dette betyr det for Halloween og bursdager

 5. Fant smitte på 344 fly i Norge. De fleste tilfellene kommer fra ett land.

 6. Melania Trump til angrep på Biden og Demokratene

 1. Debatt
 2. Annamaria Gutierrez
 3. Stavanger Venstre
 4. Sandnes kulturhus
 5. Kulturdepartementet