Kunst, kritikk, korona – og hvorfor Aftenbladet ikke burde ha kuttet ned på kunstkritikkene

KRONIKK: Som alle andre rammes Stavanger Aftenblad økonomisk av koronakrisen. For å kutte kostnader har avisen valgt å kutte kraftig ned på kunstkritikken. Vi er mange som mener det er en dårlig prioritering i en usikker tid.

Stavanger kunstmuseum har åpnet igjen, nå med sommerutstillingen «I skyene», der kunst møter vitenskap. Utstillingen fikk en anmeldelse av Trond Borgen, men for mange utstillinger blir forbigått av Aftenbladet, argumenterer Siri Aavitsland og Hanne Beate Ueland.

Debattinnlegg

 • Siri Aavitsland
  Adm. direktør, Museum Stavanger (MUST)
 • Hanne Beate Ueland
  Avdelingsdirektør, Stavanger kunstmuseum – MUST
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Kunstkritikken er ikke en sjanger som får flest klikk på avisens nettsider. Men avisen bør være opptatt av å løfte frem mangfoldet i Stavanger-regionen og unngå at kunstkritikken overlates til plattformer som bare de aller mest dedikerte besøker.

Formidlernes og kunstnernes perspektiv

Vi som driver kunstinstitusjonene her i byen, vet hvor viktig det er at en utstilling omtales i Aftenbladet. Kritikken kan være god eller dårlig, men utstillingen får oppmerksomhet og blir formidlet til publikum av en uavhengig andrepart. Det offentlige ordskiftet rundt kunsten har en viktig funksjon i et demokrati.

I den rike floraen som kunstlivet utgjør, spiller kunstkritikk en avgjørende rolle. Kritikken er viktig for visningsstedene, som en korreksjon til vårt arbeid. Den gode kunstkritikeren er en frittstående fagperson som ser vårt arbeid, kommenterer, nyanserer og kritiserer. Kunstinstitusjonene må hele tiden ta valg i forhold til hva som kjøpes inn til samlingene og hvordan vi programmerer. Det er viktig med en offentlig debatt som kan utfordre våre prioriteringer.

Samtidig er kritikken avgjørende for kunstneren. En god kritiker kan utvide perspektivet på kunstverket og se det i en større sammenheng, og fungerer både som en veiledning for publikum og som en faglig tilbakemelding til kunstneren.

Demokratisk perspektiv

Aftenbladet er kjent for å ha en av landets mest renommerte kunstkritikere og har samtidig løftet frem nye sterke skribenter. Trond Borgens stemme har blitt lagt merke til langt ut over byens grenser i årtier. Hans omtaler av utstillinger i vår region har hatt enorm betydning for lokale kunstnere og kunstinstitusjoners mulighet til å bli sett og hørt også utenfor vår egen region.

I en tid med en forsterket sentrum–periferi-debatt har kunstkritikken en viktig rolle i å bygge broer mellom større og mindre steder og gjøre utstillinger i Stavanger lettere tilgjengelige for et større nasjonalt og internasjonalt publikum.

Kunstkritikken er også viktig for publikum. Selv om kritikken kanskje har færre lesere enn sportssidene, ville våre besøkstall sett helt annerledes ut om avisen ikke skrev om våre utstillinger. Det lokale publikummet vårt leser avisen, det har et forhold til kritikerne og det får en påminnelse om å besøke museet. Vi lever i en hektisk tid med mange tilbud og valg. Hva du skal gjøre i helga påvirkes av hva du ser i avisen når du blar gjennom den til morgenkaffen.

Attraktiv kunstby fortjener kritikk

Stavanger har utviklet seg til å bli en attraktiv kunstby. Vi har flere flotte gallerier, et aktivt kunstmuseum og en internasjonalt orientert kunsthall. Byen tiltrekker seg stadig nye yngre kunstnere som velger å bosette seg i Stavanger og virke som kunstnere herfra. Det er en stor styrke for kunstbyen at kunstnermiljøet er voksende og differensiert. Kunstscenen vår blir lagt merke til langt ut over landets grenser.

Nå vil også reiselivsnæringen fokusere mer på kunstbyen Stavanger. Vi trekker tilreisende til byen og genererer inntekter for lokalt næringsliv.

Våre utstillinger blir sett av kritikere utenfor byens grenser. Vi får omtaler både nasjonalt og internasjonalt. Det burde medføre at også vår største lokalavis så viktigheten av å dekke våre utstillinger.

Avisen har en viktig samfunnsrolle som arena for debatt og kritikk og som bidragsyter til den offentlige samtalen. I dette perspektivet burde avisen også kunne satse på saker som ikke legger seg øverst på klikk-barometeret?

Lenge før korona-krisen har vi sett leie tendenser til at kunstkritikken har vært nedprioritert i Aftenbladet og i andre medier. Vi stiller oss undrende til slike prioriteringer. Kunstkritikken kan umulig være den utgiften som velter budsjettet til regionens største avis. Vi som offentlig finansiert kunstmuseum er avhengig av en mottakelse i offentligheten. Dagspressens omtaler er svært viktig for at vi skal lykkes i å utøve vårt oppdrag som offentlig institusjon.

Les også

Galleria og musea vaknar til live igjen

Sammen åpner vi byen igjen

Nå har museene hatt åpent noen uker, og flere og flere institusjoner følger etter. Besøkstallene våre ligger under normalt, men vi håper at folk vil være turist i egen by og eget land og få med seg vår aktuelle sommerutstilling «I skyene». Her er eldre malerier og samtidskunst som utvider vår oppfatning av skyene. Hva kan passe bedre enn å drømme seg bort i vakre skystudier eller reflektere over den digitale skyens innvirkning på våre liv i disse dager?

Stavanger Aftenblad har trykket en veldig fin anmeldelse av denne utstillingen. Det er vi veldig glade for. Og så håper vi at Stavanger Aftenblad vil revurdere sine prioriteringer og legge til rette for omtaler og kritikk. Kunstfeltet er variert, markant og betydelig, selv uten høy klikkprosent!

Les også

Trond Borgen: «Kunst og vitenskap sikter skyhøyt i flott utstilling»

 • Les også: «Med mer tid til refleksjon kan vi forhåpentligvis finne større personlig mening i måltallene vi skal styre etter og bruke det vi lærer til å skape ytterligere engasjement. En ny utstilling på Stavanger kunstmuseum kan være et godt sted å starte.»
Publisert:
 1. Trond Borgen
 2. Stavanger kunstmuseum
 3. Stavanger Aftenblad
 4. Kunstkritikk
 5. Kunst

Mest lest akkurat nå

 1. Hommersåk samles i sorg – igjen

 2. Svært tunge år for rederiet Møkster, men over i pluss i år

 3. Minst 123 avlyste flygninger mandag

 4. Før visste bare lokal­kjente om stølen. Så kom en «tur­fluenser»

 5. Det trengs et forbud mot bruk av robot­klippere om natten og strenge reguler­inger for bruk om dagen

 6. Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt