Forklar ungdom om risikoen ved narkotikabruk

DEBATT: Harald Birkevold gir i kommentaren «Dop, det siste tabuet?» i Stavanger Aftenblad 27. november inntrykk av at narkotikaforebygging handler om å kommunisere at «’Narkotika’ per definisjon tar livet av deg [...] Ett trekk er nok. Livet er slutt».

Debattinnlegg

  • Øystein Schjetne
    Redaktør, Narkotikapolitikk.no
Publisert: Publisert:
Les også

Harald Birkevold: Dop, det siste tabuet?

iconDenne artikkelen er over to år gammel

I de årene jeg selv har arbeidet med rusforebygging i Norge må jeg innrømme jeg aldri har sett dette argumentet – annet enn som harselering med forebyggingsarbeid fra de kreftene som arbeider for normalisering av narkotika i Norge.

Avhengighetsdannende

Illegale rusmidler har ulike skadevirkninger, at de er «farlige» er ikke ensbetydende med at de er livsfarlige. De stoffene som ikke medfører fare for overdose eller forgiftning, er i de fleste tilfeller likevel avhengighetsdannende, og kan dermed ødelegge for utdannelse, personlig utvikling og fremtidsplaner for unge mennesker. Andre påvirker den unge hjernens utvikling, noe som kan resultere i dårligere oppmerksomhet, hukommelse og motivasjon. Og mange øker risikoen for ulike psykiatriske og somatiske lidelser.

Birkevold skriver at «ungdom ikke er stokk dumme», og at de «kjenner noen som har tatt opptil flere trekk, og fortsatt har det helt fint». Selvsagt går det bra med de fleste. Det er nettopp slik anekdotisk ufarliggjøring som ungdommen blir eksponert for på nett – og nå også i Stavanger Aftenblad – som er noe av grunnen til at av narkotikabruken, både til fest og til hverdags, nå øker blant barn og ungdom over hele landet.

Lykke til

Birkevold mener tydeligvis at det er mulig å lære mindreårige å navigere trygt i flommen av nye og kjente narkotiske stoffer, og at samfunnet skal tilby dem laboratorietjenester som kan prøve å finne ut hva i all verden det er de har mottatt i siste postforsendelse med tabletter fra Kina. Lykke til.

Et bedre råd er nok å forklare våre barn at det er helt korrekt at mange stoffer ikke er livsfarlige og at du neppe dør av de andre heller, men at at det er en betydelig risiko for at livet kan bli et ganske annet enn det du hadde håpet på.

Publisert: