Stavanger Høyre i spissen for en rekke tiltak i kampen mot barnefattigdom

DEBATT: Det er viktig å jobbe systematisk med å redusere barnefattigdom og dempe følgene av den i Stavanger. Her har Høyre og samarbeidspartiene i Stavanger en drøss med konkrete tiltak.

Debattinnlegg

 • Erlend Jordal
  Erlend Jordal
  Bystyrerepresentant i Stavanger, (H)
Publisert: Publisert:
Skateparken på Kjelvene på Storhaug, her i et bilde fra 2005, er et eksempel på langsiktig satsing i områder i Stavanger som trenger levekårsløft.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Stavanger Ap nevnte ikke dette i sitt alternative budsjett, og i sitt debattinnlegg 5.7.17 nevner Dag Mossige (Ap) ikke det virkemiddelet som faktisk nytter, nemlig arbeid.

Arbeid er den eneste løsningen som løfter familier og barn ut av fattigdom. Derfor er det bra at arbeidsledigheten synker kraftig og nå er lavere enn den var før oljeprisfallet i Norge, men den er fremdeles for høy i vår region. Derfor fortsetter vi arbeidet lokalt og nasjonalt for å få flere ut i jobb.

 • Forslaget ble lansert kvelden før bystyremøtet, selv om saken allerede var blitt diskutert i kommunalstyret for levekår, og dernest i formannskapet uken før.

Billig poeng før valget

Dette har Aftenbladets kommentator Solveig G. Sandelson fått med seg. Hun og resten av bystyret fikk også med seg hva Ap’s gruppeleder sa fra talerstolen 19.6.17: «Vi vil bevilge 3 millioner for å stoppe og reversere barnefattigdom i Stavanger.» Andre fra Ap fulgte opp med at hastetiltak skal reversere barnefattigdom. Sågar ble flertallet anklagd for å stikke hodet i sanden når vi ikke stemte for dette forslaget fra Ap.

Forslaget ble lansert kvelden før bystyremøtet, selv om saken allerede var blitt diskutert i kommunalstyret for levekår, og dernest i formannskapet uken før, uten forslag om 3 millioner og hastetiltak. Dermed kan en si at dette var et forsøk på å score billige poenger før valget.

Vi har vedtatt og styrket en egen handlingsplan mot barnefattigdom med 18 konkrete tiltak.

Vi tar tak

Men hva gjør flertallet, med Høyre i spissen? Vi har en egen levekårsjustering der det blir gitt ekstra penger til skoler som ligger i områder med store levekårsutfordringer. Vi har foreslått om en kan gjøre det samme med barnehager. Dessuten blir skolegårder og nærmiljøanlegg prioritert i områder med levekårsutfordringer, for eksempel skate- og aktivitetsparken på Kjelvene.

Vi har vedtatt og styrket en egen handlingsplan mot barnefattigdom med 18 konkrete tiltak, blant annet der en sikrer gratisplasser til SFO og gratis fritidsaktiviteter for unger som kommer fra familier der de har lave eller ingen arbeidsinntekter.

I tillegg gjør staten noen store grep. Det er satt rekord i bidrag til ungdomstiltak mot fattigdom, rus og utenforskap i større byer. Samtidig er det er gitt en stor andel statlige friplasser i barnehager – noe som ikke skjedde før denne regjeringen tok over. Og i statsbudsjettet for 2017 økte støtten til gratisplasser i SFO, slik at flere foreldre kan sende barna sine der uten å tenke på kostnaden.

Er vi fornøyd med det? Nei da, – vi vil lykkes enda bedre med å jevne ut levekårsforskjeller i byen vår.  Derfor tok vi initiativet til levekårsløftet for Storhaug som startet i 2014. Her har vi egne oppfølgingsprosjekter for skolebarn

Vi deler ut nærmiljøtilskudd til kultur, aktiviteter, og flere barnevennlige nabolag. Det skal utvikles flere gode grøntområder og vi får på plass nye spennende attraksjoner som aktivitetsparken ved Emmaus og nytt sjøbad i Godalen.

Bygging av en ny skole på Storhaug vil heller ikke løfte et eneste barn ut av fattigdom.

2017-budsjettet

Jeg er stolt av å ha levert et budsjett for byen i 2017 som satte av 11 millioner til levekårsløft på Storhaug og i Hillevåg. Det viser at vi vil jobbe med dette over tid og har prioritert det.

Stavanger Ap satte av kroner null. De nevnte ikke levekårsløft i sitt alternative forslag, dermed er 3 millioner midt i året ikke annet enn en bot for en unnlatelsessynd. Bygging av en ny skole på Storhaug vil heller ikke løfte et eneste barn ut av fattigdom, for den saks skyld, men der satte også vi av penger fra flertallet fordi det inngår som en del av en helhetlig satsing på å bedre levekårene.

Les også

 1. Solveig G. Sandelson: – Det finst ingen kvikk-fiks mot barnefattigdom

 2. Dag Mossige (Ap): Misvisende om Stavanger Ap og kampen mot barnefattigdom

Publisert:
 1. Stavanger Høyre
 2. Stavanger kommune
 3. Lokalpolitikk
 4. Stavanger Ap
 5. Fattigdom

Mest lest akkurat nå

 1. «Regå» fikk ny eier etter budkrig

 2. – Det er jo Stavanger som er energihovedstaden

 3. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 4. Overvann på riksvei 13 i Suldal - veien stengt ved Erfjord

 5. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen

 6. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre